Στις εκλογικές περιφέρειες των μεγάλων ανατροπών στρέφει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέκα μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, στην οποία η ΝΔ συνεχίζει με δημοσκοπικό «αέρα στα πανιά της». Σήμερα θα βρεθεί στην Αχαΐα και στις 20:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση πολιτών στην Πάτρα, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων. Πρόκειται για μία περιφέρεια που παραδοσιακά θεωρείτο «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι και ο τόπος καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου, και την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει με οκτώ μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν μάλιστα πανελλαδικά είχε κερδίσει με οκτώ μονάδες διαφορά. Στις εκλογές του Μαΐου έγινε η μεγάλη έκπληξη και η ΝΔ επικράτησε με 34% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θέλει να επαναλάβει στις 25 Ιουνίου.

Περιοδεία

Η Αχαΐα ήταν η μοναδική περιφέρεια στην Πελοπόννησο όπου είχε πρωτεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και η Άρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, η μοναδική περιφέρεια στην Ήπειρο. Το 40%-39% του 2019 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε 37%-32% υπέρ της ΝΔ το 2023 και αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη ανατροπή που θέλει να διατηρήσει και να ενισχύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, την Παρασκευή –καθώς αύριο, Πέμπτη, μεσολαβεί το debate των πολιτικών αρχηγών– θα επισκεφθεί την Ήπειρο. Πρώτος σταθμός η Φιλιππιάδα, ακολούθως η Άρτα και εν συνεχεία τα Ιωάννινα, με μία ομιλία το μεσημέρι στην Πλατεία Πάργης. Ακολουθεί το Σάββατο η Λακωνία, ένας νομός όπου η ΝΔ άγγιξε το 50% και ο πρόεδρος του κόμματος θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους και να τους ζητήσει να την ανανεώσουν στις 25 Ιουνίου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικούς σταθμούς, δείχνουν προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμάται δηλαδή ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 20 μονάδων στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis και του Mega δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% στις εκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19,2%, από 20,1% στις τελευταίες εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 21,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%. Στο 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο, ενώ χάνει την πέμπτη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας, που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαΐου. Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα Νίκη με ποσοστό 3,3% όσο και το ΜέΡΑ 25, επίσης με 3,3%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 39% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Pulse, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, με την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τη Νίκη να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, όχι όμως και το ΜέΡΑ 25.

Στην πρόθεση ψήφου που παρουσίασε η εταιρεία Marc στον ΑΝΤ1, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάνω από 20 μονάδες (38,5% - 18,2%), ενώ η Βουλή εμφανίζεται επτακομματική, με την Πλεύση Ελευθερίας να ξεπερνά την Ελληνική Λύση. Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 39% και 43,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 18% και 21,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεταξύ 10% και 12,8%, το ΚΚΕ μεταξύ 6,2% και 8,4%, η Πλεύση Ελευθερίας μεταξύ 4,4% και 6,4%, η Ελληνική Λύση μεταξύ 3,1% και 4,9% και η Νίκη μεταξύ 2,4% και 4%.