Σε μεγάλη δοκιμασία αναμένεται να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ακόμα και αν τελικά καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του με κάποιες ποσοστιαίες μονάδες, το σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί σε εσωκομματική περιδίνηση, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα. Τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την αγωνία τους για την έκβαση των εκλογών, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν το κόμμα τους μείνει στα ίδια ποσοστά ή πέσει έστω και στο ελάχιστο από το 20% που πήρε τον Μάιο, τότε πάραυτα ο Αλέξης Τσίπρας θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στο κόμμα του.

Πολλά στελέχη φοβούνται ότι οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί θα φέρουν και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, καθώς ακόμα και οι πιο άσπονδοι εχθροί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα θα χάσει το στίγμα του, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το κόμμα της Αριστεράς από συλλογικό έγινε αρχηγικό.

Το σκόρδο

Λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου -πριν δηλαδή τη μεγάλη ήττα των εκλογών-, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα ερωτηθεί τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο ίδιος αναγκαστεί να αποχωρήσει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Άρα κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να δούμε πώς είναι η σκορδαλιά δίχως σκόρδο», είχε πει απαντώντας σε μία φαινομενικά υποθετική ερώτηση, δίνοντας μάλιστα στον εαυτό του τον ρόλο του... σκόρδου.

Κανείς δεν γνωρίζει αν για τα στελέχη της Κουμουνδούρου έφτασε η ώρα να δοκιμάσουν τη σκορδαλιά χωρίς το σκόρδο, σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο του προετοιμάζει το κόμμα του για τα χειρότερα.

Η επιλογή του την περασμένη Τετάρτη, στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει δίπλα του τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Διονύση Τεμπονέρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ίσως με αυτό τον τρόπο θέλησε -χωρίς να δώσει το δαχτυλίδι σε κανέναν- να δείξει ποιους θεωρεί ικανούς διεκδικητές της θέσης του την επόμενη μέρα.

Συγκινημένος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -στέλεχος των «53»- ξεπέρασε μάλιστα τον εαυτό του όταν με μία ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία έδειξε ότι αναγνωρίζει στον Αλέξη Τσίπρα τον ρόλο που έπαιξε στον ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας το κόμμα εξουσίας: «Όλη η διαπραγματευτική ομάδα, κάτω από τον Αλέξη, δούλεψε τέσσερα χρόνια διαπραγματευόμενη με τους “θεσμούς”. Και θέλω να σας πω ότι δεν πέρασε μια μέρα που να ξεχάσουμε για ποιες κοινωνικές ομάδες διαπραγματευόμαστε. Κι αυτό δεν είναι το παρελθόν, είναι η υπόσχεση που δίνουμε τώρα στον ελληνικό λαό: ότι με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα διαπραγματευόμαστε εξίσου κάθε μέρα για τον κόσμο που υποφέρει και μπορεί να πάει καλύτερα. Δεν είναι όλοι ίδιοι».

Με τη δήλωση αυτή έδειξε ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα συνταχτεί με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι χωρίς τον σημερινό πρόεδρό του ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλυδωνιστεί πολύ σοβαρά. Η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς μέχρι τώρα είχαν χυθεί τόνοι από μελάνη για τον ρόλο που θα παίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επόμενη μέρα των εκλογών. Δείχνει καθαρά ότι παρά την επιθυμία πολλών στενών συνεργατών του από την ομάδα των «53» πολύ δύσκολα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπει στη διαδικασία διεκδίκησης της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα των Έφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση ακούστηκαν μετά τις πρώτες κάλπες ως τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο. Και οι δύο ωστόσο απάντησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό, όταν ρωτήθηκαν σχετικά.

Στο μέλλον

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο είναι αποδεκτοί από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούνται ταλαντούχοι, σοβαροί και μετρημένοι. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται μάλιστα ότι μελλοντικά αυτά τα δύο πρόσωπα όντως θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν όλα τα προσόντα. Όχι όμως τώρα, όχι άμεσα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ίσως σε αυτή τη διαδικασία αυτά τα δύο πρόσωπα αδικηθούν, εάν επιχειρήσουν να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να στείλει στις κάλπες 100.000 πολίτες να τον ψηφίσουν ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σφραγίδα που έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του είναι ανεξίτηλη και δύσκολα κάποιος μπορεί να την αμφισβητήσει, ιδιαίτερα έπειτα από μία ήττα. Όσο για τον Διονύση Τεμπονέρα, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής δείχνει να μην ενδιαφέρεται, τουλάχιστον για την ώρα, να μπει σε τέτοια διαδικασία. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι πήρε στις πλάτες του ένα μεγάλο μέρος αυτής της εκλογικής αντιπαράθεσης, ο ίδιος είχε αρνηθεί να κατέβει ως βουλευτής.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.