Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου και η διείσδυση της Άγκυρας στα ελληνικά πολιτικά πράγματα εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις και ισχυρές κόντρες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στη Θράκη το όλο ζήτημα -μετά και την ευθεία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη- μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί»

Είχε προηγηθεί η δημόσια δήλωση του εκπροσώπου Tύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις σχέσεις των δύο υποψήφιων του κόμματος σε Ροδόπη και Ξάνθη: «Από το περασμένο Σάββατο καταστήσαμε σαφές δημόσια αυτό που είναι ήδη γνωστό στον κ. Τσίπρα ιδιωτικά, ότι δύο υποψήφιοι, εκλεγμένοι πλέον, βουλευτές του κόμματός του είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου και, το χειρότερο, υιοθετούν και προωθούν τις πιο ακραίες θέσεις της τουρκικής προπαγάνδας για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ επανέλαβε την καταγγελία του, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα, γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου. Είναι δική του απόφαση από εδώ και στο εξής τι θα κάνει. Πάντως, έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάει στη Ροδόπη τις επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε συνέχεια προσυπογράφοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η τοποθέτηση Μητσοτάκη ήταν πάρα πολύ καθαρή και χωρίς έξαρση, με απλή αναφορά σε γεγονότα και σε μια υφέρπουσα σαφή, όμως, ερώτηση-πρόσκληση προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η οποία μπορεί να έχει την άποψή της και να κριθεί από την ελληνική κοινωνία. Οι απαντήσεις που η αντιπολίτευση έδωσε στα ερωτήματα δεν υπήρξαν και πολύ επιτυχείς», σχολίασε. Επιβεβαίωσε δε με τη σειρά του τον ρόλο του τουρκικού παράγοντα μέσω του Προξενείου στην εκλογή των δύο βουλευτών.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε όλα αυτά, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τεμπονέρας, χαρακτήρισε «εξωφρενική» τη δήλωση Μητσοτάκη περί δύο υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου.

«Δεν θυμάμαι ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, είτε υπήρξε υποψήφιος της ΝΔ, παλαιότερα, είτε του ΠΑΣΟΚ από τη μειονότητα, να έχει τολμήσει κάποιος να δημιουργήσει τέτοιο θέμα διχασμού στη μουσουλμανική μειονότητα. Ελπίζω ο κόσμος στη Ροδόπη και την Ξάνθη να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν», ανέφερε (ΣΚΑΪ). Κληθείς να απαντήσει εάν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών, το διέψευσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είχαμε κάποια καταγγελία ούτε καταγγέλθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Σπύρου Κάραλη