Η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι μια από τις γυναίκες που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ κρατά και τον άτυπο τίτλο της νεαρότερης από όλες τις συναδέλφους της που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δραστήρια προσωπικότητα, που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον όλων όταν ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι οικονομολόγος και ασχολείται με την κοινωνική́ επιχειρηματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Συνίδρυσε την πρώτη της κοινωνική́ επιχείρηση «Code it Like a Girl» σε ηλικία 21 ετών και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́ οργανισμού́ «Υπέροχες Γυναίκες», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Στην πρώτη της προσωπική συνέντευξη στα «Π» μιλά για την επιτυχία της, την οικογένειά της και τη δύσκολη στιγμή που βίωσε με το νεογέννητο μωράκι της.

90
Πώς αισθάνεσαι που είσαι η νεαρότερη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας;

Το να δίνεται μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μια γυναίκα 31 ετών είναι μεγάλη τιμή και σημαντική ευθύνη για εμένα, καθώς δείχνει ότι το κλίμα σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών αλλάζει και είναι ένα παράδειγμα που θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κόμματα.

Πώς σου έγινε η πρόταση να μπεις στο Επικρατείας;

Τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες» επικοινωνήσαμε πολλές φορές με φορείς, υπουργεία, κρατικούς μηχανισμούς και πολιτικούς και κάναμε προτάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα. Πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός με κάλεσε και με ρώτησε εάν θα ήθελα όλα αυτά για τα οποία παλεύω τόσα χρόνια να τα αντιμετωπίσω πλέον μέσα από έναν καινούργιο ρόλο. Του εξήγησα ότι δεν είχα ποτέ σχέση με κάποιο κόμμα, ότι δεν είμαι πολιτικός και του παρέθεσα όλους τους προβληματισμούς που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν ασχολείται με την πολιτική. Μου απάντησε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνω είναι να συνεχίσω να μάχομαι για όσα πιστεύω. Επειδή βλέπω ότι η Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει και η συγκεκριμένη πρόταση που μου έγινε το επιβεβαιώνει αυτό, θεώρησα υποχρέωσή μου να απαντήσω θετικά και να βοηθήσω και εγώ σε αυτή την αλλαγή, με όποιον τρόπο μπορώ.

Είσαι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Υπέροχες Γυναίκες». Πώς οδηγήθηκες σε αυτή την κίνηση και τι έχεις κερδίσει από αυτό;

Ασχολούμαι με την κοινωνική καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή με το πώς να δημιουργείς μια επιχείρηση που δεν έχει ως επίκεντρο το κέρδος, αλλά τον άνθρωπο, την κοινωνία ή το περιβάλλον, μέσα από την οποία βρίσκεις νέες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, που είναι πιο αποδοτικές, πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες σε σχέση με τις υπάρχουσες, τα τελευταία 10 χρόνια. Ξεκίνησα από ένα κοινωνικό project, που είχε στόχο τη μείωση του χάσματος της εκπροσώπησης των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους και το οποίο συνίδρυσα το 2013. Επειτα εμβάθυνα στον τομέα με το μεταπτυχιακό μου πάνω στην κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα και το 2019 δημιουργήθηκαν οι «Υπέροχες Γυναίκες». Οι «Υπέροχες Γυναίκες» ξεκίνησαν σαν ένα project στο οποίο γυναίκες μπορούσαν να δηλώσουν τον θαυμασμό τους για μια άλλη γυναίκα, για τη μητέρα, τη φίλη, τη συνεργάτιδα κ.ά. και έτσι δημιουργήθηκε μια κοινότητα γυναικών και παράλληλα ένας ασφαλής διαδικτυακός τόπος, όπου οι γυναίκες θα ένιωθαν άνετα να μοιραστούν προβληματισμούς, προβλήματα, αλλά και προσωπικές ιστορίες. Μέσα από τις ίδιες τις ιστορίες των γυναικών, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η πλατφόρμα είχε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Δυστυχώς, αυτό συνέπεσε με το κίνημα του «#ΜeToo» στην Ελλάδα, το οποίο βρήκε τις «Υπέροχες Γυναίκες» έτοιμες σαν κοινότητα και έτσι μπορέσαμε να μιλήσουμε άμεσα για το θέμα της έμφυλης βίας, ενώ πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε να δεχόμαστε δεκάδες καταγγελίες γυναικών που είχαν υποστεί κακοποίηση. Επειδή δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορη, από την άλλη όμως δεν μπορούσαμε ως «Υπέροχες Γυναίκες» να υποκαταστήσουμε τις κρατικές δομές, εστιάσαμε το έργο των «Υπέροχων Γυναικών» στην ανάγκη να χαρτογραφήσουμε τις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε μέσα από την ενημέρωση για το πού να απευθυνθούν τα θύματα και να επικοινωνούμε μαζί τους, παίρνοντας feedback για το αν η έκκλησή τους είχε αποτέλεσμα. Παράλληλα με την ενημέρωση γύρω από το θέμα της κακοποίησης, αναδείξαμε και άλλα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και αφορούν τις γυναίκες, ενώ δημιουργήσαμε και συμμετείχαμε σε δράσεις που είχαν θετικό αντίκτυπο για τις γυναίκες αλλά και την κοινωνία. Μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες» εξελίχθηκα, προβληματίστηκα, ήρθα σε επαφή με γυναίκες και με προβλήματα που δεν γνώριζα ότι υπάρχουν, βοήθησα και βοηθήθηκα και έγινα και εγώ ενεργό μέλος μιας ασφαλούς κοινότητας γυναικών.

Τα παιδιά σου τι σου είπαν;

Τα παιδιά μου είναι 5 και 1,5 ετών, οπότε δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς τι συμβαίνει. Η μεγάλη μου κόρη με ρώτησε μόνο εάν με την καινούργια «δουλειά» θα έχουμε χρόνο για περισσότερες βόλτες.

Ποια ήταν η στιγμή που σε λύγισε;

Πριν από ενάμιση χρόνο, η κόρη μου, 40 ημερών τότε, χρειάστηκε να νοσηλευτεί με COVID και σε πολύ άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή για έναν γονιό όταν νιώθει ότι η ζωή του παιδιού του κινδυνεύει και δεν περνάει τίποτα από το χέρι του για να το σώσει.

Ποια είναι τα χόμπι σου;

Μου αρέσει να κάνω κατασκευές με LEGO και γενικά κατασκευές. Μου αρέσει να λύνω διάφορους κύβους του Rubik και προσπαθώ να μάθω να παίζω ντραμς.

Με τον σύζυγό σου πώς γνωριστήκατε;

Τον γνώρισε πρώτα ο αδερφός μου και με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι γνώρισε έναν άντρα που θα ερωτευόμουν σίγουρα. Αυτό επιβεβαιώθηκε αμέσως μόλις τον συνάντησα τυχαία σε κοινή παρέα.

Πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Εγινε λίγο καιρό αφότου γνωριστήκαμε, σε μια εντελώς ανύποπτη στιγμή, μέσα σε ένα δωμάτιο μυστηρίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/6