«Καμία συνεργασία με τη Ν.Δ., ακόμα και αν λείπει μία έδρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης», απάντησε σε σχετικό ερώτημα για τις συνεργασίες ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας σαφές ότι από το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» το ΠΑΣΟΚ πάει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με νέα «γραμμή», που στην αιχμή της έχει το μήνυμα «καμία συνεργασία, ούτε υπό όρους».

Ρίσκο

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς αν αυτή η στρατηγική έχει ένα μεγάλο ρίσκο, να αποκόψει το ΠΑΣΟΚ από τη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων που κοιτούν και προς τη Ν.Δ. και έχουν ως βασικό κριτήριο για την επιλογή τους τα χαρακτηριστικά της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας. Και η απάντηση είναι προφανής: ναι, υπάρχει το ρίσκο, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, οι ψηφοφόροι αυτοί να αφαιρέσουν το ΠΑΣΟΚ από τις επιλογές τους, εξαιτίας της νέας στρατηγικής του, που ξορκίζει εξ αρχής τις συνεργασίες.

Για πολιτική μιλάμε, όμως. Κάθε ρίσκο λαμβάνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άλλο στοίχημα, να γίνει θελκτικό το ΠΑΣΟΚ σε ένα άλλο κοινό. Αυτό δεν είναι άλλο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Στις μυστικές συσκέψεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγετική ομάδα του κόμματος, δημοσκόπος με τον οποίο υπάρχει τακτική συνεργασία αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις έδωσε ένα καθαρό μήνυμα, που εξηγεί και τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Από τον νικητή Μητσοτάκη, που θριαμβεύει, δεν γίνεται να αποκολλήσεις ψηφοφόρους. Η δυναμική του είναι τέτοια, που το πιο πιθανό είναι, αντί να χάσει, να κερδίσει κι άλλους, που ακολουθούν το ρεύμα του νικητή. Από τον σφοδρά ηττημένο και "τραυματισμένο" Αλέξη Τσίπρα, που στηρίζεται σε ψηφοφόρους οι οποίοι, μάλιστα, στο παρελθόν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ είναι εύκολο όχι απλώς να πάρεις ψηφοφόρους αντλώντας δυνάμεις, αλλά να συγκρουστείς και για την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς», σημείωσε ο δημοσκόπος μιλώντας με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Επιθετικός

Το μήνυμά του το έλαβαν πολύ σοβαρά και έτσι στο ΠΑΣΟΚ προσανατολίστηκαν σε αυτό το κοινό που απαιτεί αντιδεξιά αντανακλαστικά, με συνέπεια ο λόγος του Νίκου Ανδρουλάκη να γίνει ακόμα πιο επιθετικός απέναντι στη Ν.Δ. και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζουν το κόμμα ως εξίσου αντιδεξιό με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι διακρίνεται από σοβαρά, ποιοτικά αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά.

Εξ ου και το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης από την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος: «Αλλαγή με σοβαρότητα». Ετσι, στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως στόχο να συγκρουστούν μετωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο, ακόμα και αν δεν τον προσπεράσουν περνώντας στη δεύτερη θέση, να είναι τόσο κοντά σε ποσοστά, που την επόμενη μέρα να είναι ανοιχτό το ζήτημα της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Βασική ελπίδα για την επίτευξη του στόχου αυτού δίνει στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η ίδια η ψυχολογία, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, οι ψηφοφόροι προτιμούν τη δύναμη που έχει ανοδική πορεία από εκείνη που αποδυναμώνεται και αντιμετωπίζει εσωστρέφεια.

Έδρα

Από το φαινόμενο των αναταραχών, πάντως, δεν γλίτωσαν απόλυτα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη για την επιλογή Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης αφήνοντάς τον εκτός Βουλής, έχουν να λύσουν το παζλ ώστε να είναι στην επόμενη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέγει άλλη εκλογική περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις από άλλον βουλευτή που θα χάσει την έδρα του.

Οι συσχετισμοί, ωστόσο, που έχουν δημιουργηθεί μετά τις εκλογές ευνοούν τον Νίκο Ανδρουλάκη τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς οι περισσότεροι από τους βουλευτές που εκλέχτηκαν πρόσφατα ανήκουν στη λεγόμενη «προεδρική φρουρά».

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον οι ισορροπίες, αλλά το να πείσει ως σοβαρή εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση. Η τελευταία εβδομάδα με τα πολιτικά «οφσάιντ», που ήρθαν από την Ελένη Χρονοπούλου και τον Παναγιώτη Δουδωνή για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και τον Παραστατίδη για τους άμεσους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, χτύπησαν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα επικοινωνιακά λάθη στην τελική ευθεία. Αλλωστε, το παράδειγμα Κατρούγκαλου έδειξε και το κόστος που αυτά μπορεί να έχουν...

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 2/6/2023