Στην πολιτική κοσµοθεωρία του Αλ. Τσίπρα η «συµµαχία µε τον διάβολο», µια προσφιλής φράση του ιδίου, συνιστά οδηγό επιβίωσης όταν τα πράγµατα ζορίζουν και τα περιθώρια στενεύουν σε απελπιστικό βαθµό. Υπό αυτή την έννοια η κίνησή του να επιστρατεύσει τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, µια αµφιλεγόµενη προσωπικότητα, στη µάχη των επαναληπτικών εκλογών δείχνει πως για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού µπορεί να µηχανεύεται οποιονδήποτε τακτικισµό δίχως να υπολογίζει τις αντιδράσεις.

89
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Μαραντζίδης αναλαµβάνει τη συγκεκριµένη αποστολή, δηλαδή την εκπόνηση της προεκλογικής καµπάνιας της Κουµουνδούρου, άνευ πολιτικών ανταλλαγµάτων και, ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν ότι ο Αλ. Τσίπρας του υποσχέθηκε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόµµατος δεν ισχύουν. Ισως αυτή η παραφιλολογία φούντωσε από κάποια εσωτερικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα µπορούν να δεχθούν πώς ένα τόσο αντιπαθές πρόσωπο στον χώρο της Αριστεράς εξαιτίας της αντικοµµουνιστικής υστερίας που διαπνέει το επιστηµονικό του έργο, παίρνει µε τις ευλογίες του Αλ. Τσίπρα το πάνω χέρι στη χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής του κόµµατος.

Επίσης, αδιευκρίνιστο παραµένει εάν η συνεισφορά του στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαγγελµατική, δηλαδή µε δελτίο παροχής υπηρεσιών, ή εθελοντική και µε γνώµονα τη συµπάθεια που άρχισε να τρέφει ο ίδιος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Εδώ ενδεχοµένως να βρίσκει εφαρµογή και η θεωρία «Ο εχθρός του εχθρού µου γίνεται φίλος µου», δεδοµένου πως ο Ν. Μαραντζίδης όλο το προηγούµενο διάστηµα είχε εξελιχθεί σε διαπρύσιο κατήγορο του Κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο προέβλεπε µε βεβαιότητα ότι θα φουντώσει η αντιπάθεια του κόσµου προς το πρόσωπό του και θα έχει την κατάληξη του Τσαουσέσκου.

Σε κάθε περίπτωση, όµως, η επιστράτευσή του από τον Αλ. Τσίπρα ως «γκουρού» των εκλογικών αναλύσεων δεν τυγχάνει θετικής υποδοχής στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώνεται στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, κυρίως στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, φίλων και µελών του κόµµατος, που δεν ξεχνούν τι σηµαίνει Μαραντζίδης για τον λαό της Αριστεράς και τους απογόνους της ΕΑΜικής «δρακογενιάς», καταπώς θα έλεγε και ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του Ν. Παππά.

Το έργο του για τον Εµφύλιο, όπου εξίσωνε τον αγώνα του ΕΑΜ µε τα τάγµατα ασφαλείας, παραµένει αλησµόνητη προσβολή για την Αριστερά


Το έργο του Ν. Μαραντζίδη για τον Εµφύλιο, όπου εξίσωνε τον αγώνα του ΕΑΜ µε τα τάγµατα ασφαλείας, παραµένει αλησµόνητη προσβολή στα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Η κατηγορία πως λειτούργησε ως αναθεωρητής της Ιστορίας µε όρους προβοκατόρικης διάθεσης εναντίον της Αριστεράς, δίνοντας «συγχωροχάρτι στους δωσιλόγους», δεν εξαντλήθηκε µόνο σε ρητορικό επίπεδο, αλλά πήρε επικίνδυνες διαστάσεις µε τη βιαιοπραγία σε βάρος του το 2014 στη Θεσσαλονίκη.

Οµως, αυτή είναι η µία όψη της άρνησης πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξουν γενναιόδωρη ανοχή ως προς την κεντρική συµµετοχή του στην προεκλογική καµπάνια του κόµµατος, καθώς και ως «δηµοσκόπο-αναλυτή» δεν τον θεωρούν ιδιαίτερα επιτυχηµένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καλείται να «υπακούσει» στην καθοδήγηση ενός αναλυτή που κατά το παρελθόν αµφισβητούσε τις δηµοσκοπικές έρευνες που διενεργούσε για λογαριασµό του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας. Μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή είχαν κατατεθεί εναντίον του από βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την ανορθόδοξη µεθοδολογία που χρησιµοποιούσε µόνο και µόνο για να προάγει -όπως πίστευαν- τα συµφέροντα των αντιπάλων τους.

Ο µυστικοσύµβουλος του Αλέξη Τσίπρα Θανάσης Καρτερός τον είχε αποκαλέσει «ντοµατοσκόπο» σε ένα άρθρο του στην «Αυγή» το 2017


Ο δε µυστικοσύµβουλος του Αλ. Τσίπρα Θ. Καρτερός τον είχε αποκαλέσει «ντοµατοσκόπο» σε ένα άρθρο του στην «Αυγή» το 2017, θέλοντας µε τον τρόπο αυτόν να εξευτελίσει τις έρευνες που διενεργούσε εκείνη την περίοδο. «Κάθε βδοµάδα και µια ντοµατοσκόπηση. Αν όµως όλα αυτά είναι αντιµετωπίσιµα, καθώς ντοµάτες γιοκ, ο ρόλος των δηµοσκόπων της ντοµάτας είναι ολέθριος για τον άλλο. Που έχει στρώσει το τραπέζι, έχει αραδιάσει τα µαχαιροπίρουνα και απαιτεί -εκλογές, τώρα!- τις ντοµάτες του Μαραντζίδη και των λοιπών δηµοσκοπικών δυνάµεων. Θέλω τις ντοµάτες µου, θέλω τις ντοµάτες µου, ο Τσίπρας µού στερεί τις ντοµάτες µου. Ετσι, µε άκρα σοβαρότητα, εξελίσσεται η πολιτική µας ζωή, µεταξύ αξιωµατικής αντιπολίτευσης και απαξιωµένης ντοµατοπρόβλεψης», έγραφε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/6