Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρήγας αναφορικά με το τι προλαβαίνουν να διορθώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη γιατί θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και είναι η ανατροπή όλων των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις 21 Μαΐου. Ο στόχος μας είναι παρά τις δυσκολίες να επανασυστήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία στους πολίτες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Ρήγα στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς τι προλαβαίνουν να διορθώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές, σημείωσε: «Εμείς ακούσαμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, το λαμβάνουμε υπόψη μας και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και να αλλάξουμε εν κινήσει. Έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη γιατί θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και είναι η ανατροπή όλων των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις 21 Μαΐου. Η αναμέτρηση είναι μπροστά μας. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ήδη εγώ ήμουν αυτές τις μέρες στις οργανώσεις της επαρχίας με τους υποψήφιους βουλευτές για να καταφέρουμε να ενεργοποιηθεί όλο το δυναμικό και ο στόχος μας είναι παρά τις δυσκολίες να επανασυστήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία στους πολίτες. Εκτιμώ ότι δεν έγινε κουβέντα και έχουμε ευθύνη και εμείς σε αυτό αλλά δεν αναδείχτηκαν τα διλήμματα τα οποία υπάρχουν για την επόμενη τετραετία. Είναι διλήμματα πολύ σκληρά, τι θα γίνει με την ακρίβεια, τι θα γίνει με το θέμα της παιδείας, τι θα γίνει με το θέμα της υγείας, τι θα γίνει με τη διαχείριση των 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως κόμμα κυβερνητικό, κόμμα εξουσίας ο πήχης είναι πολύ ψηλά για την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι δεν επικοινώνησε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ στις λαϊκές συνοικίες και επικρότησαν την πολιτική της ΝΔ, είπε: «Εγκλωβιστήκαμε στο ζήτημα της απλής αναλογικής. Η στρατηγική της απλής αναλογικής προφανώς ακυρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό πια και δεν προχωρήσαμε σε μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων».

Επερωτηθείς αν θα επαναφέρουν την απλή αναλογική, απάντησε: «Εγώ πιστεύω την απλή αναλογική. Ηττήθηκε και δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη προφανώς έχει πρόβλημα στην εμπέδωση και στους πολίτες αλλά βοήθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν αυτό το οποίο έλεγε «θέλω την απλή αναλογική αλλά πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας και θα συγκυβερνήσω», εδώ υπάρχει ένα δομικό προγραμματικό πρόβλημα δηλαδή το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ ήταν πασπαρτού δηλαδή πήγαινε και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για αυτό λεω ότι υπήρξαν ευθύνες η δική μας όμως ήταν η πρώτη».

Αναφορικά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, είπε: «Οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης είχαν τεράστια υπερκέρδη ουρανοκατέβατα, από το 2011 μέχρι το 2022 έχουν υπερκέρδη πάνω από 6 δις . Αυτό εμείς θεωρούμε ότι ήταν αισχροκέρδεια, κορυφώθηκε αυτό το πράγμα στην αγορά ενέργειας και την πλήρωσαν τα εισοδήματα και λεηλατήθηκαν. Εμείς είπαμε ότι θα τα φορολογήσουμε κατά 90%, αυτό θα φέρει έσοδα 5,45 δις άρα μπορεί να καλύψει όλα όσα εμείς προτείνουμε και σε κομμάτι από το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Τσίπρας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι και σήμερα και αύριο και μεθαύριο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να είναι και πρέπει εμείς να κάνουμε διορθώσεις μορφής άλλης που αφορούν το συλλογικό μας υποκείμενο».