«Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι κοστολογημένο», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σημείωσε πως είναι καλά μελετημένο και στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι με τον σχεδιασμό και τη συνέπεια των λόγων στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη

Ερωτηθείς αν είναι κοστολογημένο το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ 

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν θα υπήρχε πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αν δεν ήταν κοστολογημένο διότι πάντα τα προγράμματα και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ξεκινάνε από την κοστολόγηση και μετά πάντα στις εξαγγελίες. Εμείς δεν είμαστε φτερό στον άνεμο να λέμε ότι μας κατέβει, νοιαζόμαστε πάρα πολύ και για τη χρησιμοποίηση του δημόσιου χρήματος και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προτείνουμε.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καλά μελετημένο και επίσης είναι μέσα στα πλαίσια των αντοχών αλλά και των αναγκών που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό όπου προβλέπουμε και την αύξηση του ΕΚΑΣ για 350 χιλιαδες συνταξιούχους, μια πολιτική η οποία συνολικά θα στοιχίσει περίπου 1,1 δις. Υπάρχει μια πρόβλεψη για την αποκατάσταση των απωλειών πληθωρισμού στους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο είναι της τάξεως του 1,3 δις. Μιλάμε για μια ενίσχυση του δημογραφικού σε διάφορα επίπεδα από επιδόματα, φορολογικές απαλλαγές αλλά το μεγάλο μας πρόγραμμα είναι οι 150 χιλιαδες νέες κατοικίες. Όλο το πρόγραμμα των κοινωνικών κατοικιών θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία θέτουμε ως στόχο είναι ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι βασικό εργαλείο στην πολιτικής μας έτσι ώστε να ενισχύσουμε και την κοινωνική κατοικία και τις υποδομές ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα είναι για την κυβέρνηση δυσάρεστος ο ανασχεδιασμός και προφανώς είναι δύσκολος για την ίδια. Και η Ιταλία και άλλες χώρες για διάφορους λόγους κάθε μια έχουν πει ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός και παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν οι πόροι σε πιο χρήσιμες κατευθύνσεις. Είναι ανοιχτό θέμα και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα να αναδιαπραγματευτεί διότι πολλά πράγματα δεν πάνε καλά.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί εξ ολοκλήρου και ριζικά το δίκτυο σιδηροδρόμων. Η Ελλάδα έχει βάλει στο δίκτυο 241 εκατομμύρια €, η Ιταλία έχει βάλει 25 δις. Όλα τα δάνεια τα οποία προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης γύρω στα 12 δις έχει φροντίσει η καλή μας η κυβέρνηση να τα διαθέσει μέσω τραπεζών μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία έδωσε όλα τα δάνεια για δημόσιες υποδομές. Άλλες χώρες έχουν δώσει μισά-μισά, άλλες χώρες έχουν δώσει ¾ σε δημόσιες υποδομές και ¼ σε ιδιωτικές επενδύσεις. Εμείς θα ανασχεδιάσουμε αυτό το σκέλος και θα κατευθύνουμε ένα μέρος, ας πούμε τα μισά σε δημόσιες υποδομές υγείας, σιδηροδρόμων, παιδείας , κατοικίας.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές στο κοινωνικό κράτος, ίσα–ίσα το ΠΑΣΟΚ είναι εγγύηση ότι θα επεκταθεί το κοινωνικό κράτος. Έχει αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να προάγει την ανάπτυξη, να αυξάνει τα έσοδα, να βρίσκει έσοδα κάνοντας μια σειρά από ελέγχους έτσι ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα κάτι το οποίο πολλές φορές το έχει ξεχάσει η παρούσα κυβέρνηση. Μόνο από το ΦΠΑ θα μπορούσαμε αν επιταχύναμε την συλλογή του και την αποτελεσματικότητά του χωρίς να αυξηθούν οι συντελεστές να έχουμε πολύ παραπάνω έσοδα της τάξεως από 3 δις και άνω το χρόνο. Έχουμε τώρα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ 24% το οποίο είναι δυσθεώρητο και ενθαρρύνει τη φοροκλοπή ενώ έχουμε αναλογικά με το συντελεστή αυτό χαμηλές εισπράξεις. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του ΦΠΑ και αυτό θα το κάνουμε ή με περισσότερους ελέγχους αλλά κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης πληρωμών με το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να αποδίδονται απευθείας. Έχουμε την πολιτική βούληση να τα κάνουμε αυτά έτσι ώστε και ο συντελεστής να μειωθεί και τα έσοδα να αυξηθούν.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια προοπτική σχεδιασμού έτσι ώστε με συνέπεια και ευθιξία αυτά τα οποία λέμε σήμερα να τα λέμε και αύριο, θα χτίσουμε μια σχέση αξιοπιστίας με τον πολίτη έτσι ώστε σταδιακά θα πειστεί ποιος είναι καταρχήν αξιόπιστη αντιπολίτευση και μετά ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον να μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε και να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία λέμε. Εμείς θέτουμε στόχους εφικτούς, δεν είμαστε ούτε μικρομέγαλοι ούτε μας ξεφεύγουνε λόγια αυτό το οποίο λέμε είναι ότι την επόμενη περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα κάνει συστηματική και αξιόπιστη αντιπολίτευση και ζητάμε να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά που λέμε (στο πρόγραμμά μας) είναι μετρημένα. Να έχετε υπόψη σας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα τρία πράγματα. Μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά συνέπεια μεγαλύτερη απόδοση φορολογικών εσόδων με φορολογικές ελαφρύνσεις και με καλύτερη κοινωνική διανομή. Αυτή η τριπλέτα είναι πατέντα ΠΑΣΟΚ.