Στις φωνές από τον εκκλησιαστικό χώρο που καταγγέλλουν οργανωμένη προπαγάνδα Αγιορειτών μοναχών υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ, προστέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν διάφοροι αμφίβολης πνευματικότητας οι οποίοι κατευθύνουν πιστούς να ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα.
«Υπάρχουν κάποιοι μοναχοί που κατευθύνουν. Έρχονται σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, ‘‘μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του και μας έλεγε να ψηφίσετε τη ΝΙΚΗ» είπε ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ρωσικός παράγοντας

Αναφέρθηκε επίσης στο πώς οι συγκεκριμένοι μοναχοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την επιρροή που ασκεί η Ρωσία και οι αμφιλεγόμενες «προφητείες» περί του «ξανθού γένους» σε τμήμα του ποιμνίου. «Όλο αυτό το σύστημα έχει σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα. Ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους», σχολίασε, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει χρηματοδότηση αυτών των μονών από τη Μόσχα, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία. Ξεκαθάρισε πάντως, σε όλους τους τόνους, πως κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει το Άγιον Όρος ή γενικώς την Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου με την πολιτική, προσθέτοντας ότι «το Άγιον Όρος δεν χρωματίζεται γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο».

Ερωτηθείς γενικότερα εάν υπάρχουν στο Άγιον Όρος μοναχοί που εκμεταλλεύονται το δέος και την εξουσία που ασκεί το ράσο και η ιεροσύνη πάνω στους απλούς πιστούς, απάντησε: «Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι το χρησιμοποιούν. Όπως για παράδειγμα οι καταληψίες της Μονής μας (σ.σ. οι ζηλωτές της Εσφιγμένου). Οι συγκεκριμένοι, επιπλέον, ταυτίζονται πολιτικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο». Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι ο πνευματικός έχει μεν το δικαίωμα να επέμβει στην ψυχή του ανθρώπου πνευματικά, για να του δώσει όμως θάρρος και κουράγιο και δύναμη, «δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να επέμβει, καταχρώμενος την εξουσία και την πνευματική επιρροή που ασκεί, ώστε να τον κατευθύνει πολιτικά - αυτό είναι ανήθικο».

Θεωρίες συνωμοσίας

Στην ερώτηση αν υπάρχουν επαφές ή συναντήσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος ΝΙΚΗ και κάποιων μοναστηριών του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει. Επιβεβαίωσε όμως ότι ο κόσμος που συρρέει σε αυτούς τους Αγιορείτες είναι κατά κανόνα άνθρωποι που τάχθηκαν κατά των εμβολίων, ακροβατώντας ανάμεσα στη μεταφυσική και σε θεωρίες συνωμοσίας και αργότερα υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αυτές τις νοοτροπίες», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η ΝΙΚΗ διαποτίζεται από όλες αυτές τις θεωρίες. «Είναι στην ιδεολογία τους, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Εναντίον των μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων. Είναι η ίδια η ιδεολογία σε όλους αυτούς, οι οποίοι αναζητούν να εκμαιεύσουν κάποιους ανθρώπους και να τους πάρουν με το μέρος τους χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου», συμπλήρωσε. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιού, ότι έχει την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος σχολίασε πως «αυτό είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί» και πρόσθεσε πως «και η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν έλεγε ‘‘έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους’’ και μάλιστα χρησιμοποιούσε τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, ώστε τα αφηγήματά τους να τυγχάνουν αυτής της “ευλογίας”, ότι αυτό που κάνω είναι ευλογημένο».

Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών η ΝΙΚΗ

Η διείσδυση του ρωσικού παράγοντα σε μονές και ενορίες ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδος δεν αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς, που παρατηρούν με ανησυχία αυτή τη δραστηριότητα. Όπως σημειώνει, δε, η καλά πληροφορημένη παρασκηνιακή στήλη «Big Mouth» από το Powergame.gr, «στο παιχνίδι έχουν μπει δυνατά και οι Αμερικανοί, που δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στα περίεργα παιχνίδια των μοναχών. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ήδη σε κάποιες μονές έχουν στείλει Ουκρανούς (μοναχούς), που παίζουν και ρόλο "τοποτηρητών"». Σε άλλο σημείο η στήλη υπογραμμίζει, αναφερόμενη πάντα στο ειδικό ενδιαφέρον της Μόσχας που έχει προκαλέσει κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον: «Και επειδή διάβασα την ανακοίνωση-διάψευση της Μονής Φιλοθέου, σπεύδω να σας πω ότι μπορεί να μην έχει καμία σχέση (όπως ισχυρίζεται) με τη ΝΙΚΗ, ωστόσο θα είναι δύσκολο να ισχυριστεί το ίδιο για τις φήμες που τη θέλουν να διατηρεί (διαχρονικά) ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα. Ενδεχομένως να είναι από τις μονές με την πιο στενή σχέση με τον ρωσικό παράγοντα. Θέλω να κρατήσετε μια πληροφορία που θέλει αμφιλεγόμενο εφοπλιστή, το όνομα του οποίου ενεπλάκη με Ρώσο, που κουβαλούσε χρήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο παρασκήνιο σε σχέση με τη ΝΙΚΗ και το Άγιον Όρος. Αναφέρομαι σε έναν τύπο που υπήρξε εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια στιγμή την είδε και… καναλάρχης». Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή