Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
tsipras_idiotikopoiisi_nerou
Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας επενδύει στο θέμα της... ιδιωτικοποίησης του νερού - «Ταξική ψήφο» ζήτησε από τους εργαζομένους

Στην αντεπίθεση περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε χθες ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει τη φορολογία, αλλά την “έμμεση φορολογία”, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ».

Φορολογία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στην ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι «οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν χτυπάνε ισότιμα αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, αυτούς που έχουν μεσαίο και αυτούς που έχουν μικρό. Κυρίως χτυπάνε αυτούς που έχουν μικρό, γιατί οι άλλοι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Να, λοιπόν, τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. αυτά τα 4 χρόνια. Πράγματι έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και κυρίως των μισθωτών, των εργαζομένων. Το ζείτε στην τσέπη σας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων, υπογράμμισε ότι «τους ισχυρούς πρέπει να φορολογήσουμε εκτάκτως, όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μια δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να έχουν κάποια κέρδη» και κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πριν πάνε στην κάλπη «ποιο είναι το ταξικό τους συμφέρον», το «κοινωνικό τους συμφέρον».

Ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε και χθες στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, υποστηρίζοντας πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το νερό να πάψει να είναι βασικό δημόσιο αγαθό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρίσιμο θέμα που αφορά τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων εδώ, αλλά όλων των ανθρώπων». 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επισήμανε τις διαφορές πολιτικής και όχι επικοινωνίας, πολιτικής και ουσίας που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων», σημειώνοντας ότι στις δεύτερες κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες, «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα, αλλά κρίνονται οι ζωές μας. Το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει έχει να κάνει με ποιο πρόγραμμα και ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση  των δημόσιων αγαθών, καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό, «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επιστρέψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, εκεί που έπρεπε να ανήκουν».