«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, όπως του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας.

Είπε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός της φορολογίας των κερδών και της φορολογίας των υπερκερδών.

Ανέφερε ως αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κατάφερε να βάλει την ατζέντα, παραδέχθηκε λάθη και αστοχίες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Μου κάνει εντύπωση ότι η συζήτηση γίνεται για το μέρος και όχι για το όλον για παράδειγμα μένουμε στο φόρο διανομής των μερισμάτων ενώ το πρόγραμμά μας έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις μείωσης φόρων. Μιλάμε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μιλάμε για θέσπιση αφορολογήτου στις 10.000 € για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, μιλάμε για μειώσεις των άδικων εμμέσων φόρων δηλαδή μείωση του φόρου στα καύσιμα, μείωση του φόρου στα τρόφιμα, μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και ακούω από χθες να υπάρχει μια συζήτηση που είναι τελείως ξένη προς αυτό το οποίο λεει το πρόγραμμά μας. Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ της φορολογίας των κερδών και της φορολογίας των υπερκερδών.

Για τη φορολόγηση κερδών: Στη φορολόγηση κερδών η χώρας μας βρίσκεται στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού συντελεστή, είμαστε περίπου στο 22% άρα δεν έχουμε πει τίποτα ότι θα αλλάξουμε σε σχέση με αυτή την κατάσταση. Τι αποτυπώνεται στο πρόγραμμά μας και είναι αληθές αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, μόλις 170 εκ. € κατ’ έτος φέρνει έσοδα στο δημόσιο κορβανά, είναι η αύξηση του ποσοστού φορολόγησης στη διανομή των μερισμάτων από το 5 στο 10%. Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό και μια ελάχιστη επίπτωση σε επιχειρήσεις- Ανώνυμες Εταιρείες οι οποίες έχουν κέρδη πάνω από 50.000€. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να είναι η εστία της αντιπαράθεσης και της πολιτικής συζήτησης όταν για παράδειγμα τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια έχουν αποκομίσει υπερκέρδη άνω των 6 δις €.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ο ελληνικός λαός δεν προτίμησε το ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους επήλθε το αποτέλεσμα της Κυριακής αναφέρθηκαν ήδη από τον κ. Τσίπρα, ο πρώτος ήταν ότι δεν καταφέραμε να βάλουμε την ατζέντα και αυτό αφορά εμάς. Χάσαμε επικοινωνιακά στον καθορισμό της ατζέντας, επικράτησε μια ατζέντα φόβου, μια ατζέντα η οποία ευνοήθηκε και από τη διεθνή συγκυρία και την εγχώρια συγκυρία. Βεβαίως κάναμε πολύ σοβαρά λάθη και εμείς όπως για παράδειγμα ότι εγκλωβιστήκαμε σε μια στρατηγική αδιέξοδη από ένα σημείο και μετά αυτή της απλής αναλογικής όταν τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν να συμπράξουν σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης πολιτικού προγράμματος, και βεβαίως κάναμε λάθη, άστοχες δηλώσεις, θολώσαμε το πολιτικό μας μήνυμα ειδικά τις τελευταίες μέρες των εκλογών με αποτέλεσμα να υπάρξει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ερωτηθείς αν είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φορολόγησε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αποκομίζοντας ένα ποσό της τάξης των 5.5 δις: Πράγματι υπήρξε νομοθέτηση για φορολόγηση με διάφορες αλχημείες όσον αφορά τον υπολογισμό των υπερκερδών αλλά δεν έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ.

ΔΗΜ: Εσείς το είχατε ψηφίσει αυτό;

Εμείς δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε μια αλχημεία όταν εμείς υπολογίζαμε τα υπερκέρδη κατά 3-4 φορές επάνω σε σχέση με μόλις 300 εκατομμύρια τα οποία έφερε στη Βουλή η ΝΔ. Η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη, είναι στο πρόγραμμά μας, λέμε ότι από τα κέρδη που έχουν αποκομιστεί από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια θα πρέπει να φορολογηθούν με υψηλότατο συντελεστή στα πλαίσια αυτού που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ πριν από μερικούς μήνες όμως εμείς εκεί δεν θα κάνουμε αλχημείες για να υπολογίσουμε τα κέρδη διαφορετικά και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 10 μήνες από τη νομοθέτηση και τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών και να μην έχουν μπει στα ταμεία του κράτους ούτε 1 ευρώ.

Εμείς λέμε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επομένη των εκλογών οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα πληρώνουν φόρο εφόσον έχουν εισόδημα μέχρι 10.000€. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία δεν θα υπάρχει τέλος επιτηδεύματος, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία όλες οι επιχειρήσεις θα ευνοηθούν διότι η μείωση των έμμεσων φόρων θα μειώσουν το κόστος και των πρώτων υλών και το κόστος παραγωγής και θα μπορέσουν να έχουν καλύτερα κέρδη και καλύτερη λειτουργία προκειμένου να επενδύσουν, να κάνουν προλήψεις. Δεν είμαστε υπέρ των φόρων, το πρόγραμμά μας έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις που συνιστούν μείωση φόρου.