«Η τελική απάντηση θα δοθεί στη νέα κάλπη, της 25ης Ιουνίου, και το θετικό αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασµό ούτε αλαζονεία», είναι το µήνυµα που στέλνει µιλώντας στα «Π» ο Γιάννης Μπρατάκος, στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και µέχρι πρότινος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ο κ. Μπρατάκος εκφράζει, επίσης, την εκτίµηση ότι η αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσµα προεξοφλεί τη συνέχιση της δυναµικής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονοµία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας εντός του χρόνου.

67
Πώς ερµηνεύετε το αποτέλεσµα της κάλπης της 21ης Μαΐου; Και οι δικές σας εκτιµήσεις και οι προβλέψεις των δηµοσκοπήσεων δεν πέτυχαν ούτε κατά το ήµισυ το εύρος της διαφοράς.

Οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν αυτοδύναµη Νέα ∆ηµοκρατία, για να οδηγήσει τη χώρα σταθερά, τολµηρά, µπροστά. Εδειξαν ότι θέλουν σταθερότητα και όχι περιπέτειες. ∆ικαίωσαν τόσο τις πολιτικές που εφαρµόζει στα τέσσερα αυτά χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας όσο και τη στρατηγική που ακολουθήσαµε στη προεκλογική περίοδο. Αποδοκίµασαν τον λαϊκισµό, την πόλωση, την απόπειρα διχασµού, αποδοκίµασαν τις ύβρεις και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η τελική απάντηση, ωστόσο, θα δοθεί στη νέα κάλπη της 25ης Ιουνίου και το θετικό αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασµό ούτε αλαζονεία. Χρειάζεται να είµαστε όλοι παρόντες και ακόµα περισσότεροι.

Ποιον στόχο βάζετε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Αυτοδυναµία, έστω και µε 151 βουλευτές;

Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών αναταράξεων, µεγάλων οικονοµικών αλλαγών, εξωγενών κρίσεων και εξ ανατολών προκλήσεων, η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναµη και ισχυρή κυβέρνηση. Χρειάζεται κυβέρνηση µε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αυτός είναι ο στόχος µας. Οι µεγάλες και αναγκαίες µεταρρυθµίσεις µπορούν να γίνουν µόνο από ισχυρές και αυτοδύναµες κυβερνήσεις. ∆εν µπορούν να γίνουν από αδύναµες και ασταθείς κυβερνήσεις.

Πώς απαντάτε στον Αλέξη Τσίπρα, που καλεί τους πολίτες µε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψουν την «προοπτική ενός παντοδύναµου και ανεξέλεγκτου ηγεµόνα πρωθυπουργού»;

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να είναι εγκλωβισµένος στα αδιέξοδά του. Προσπαθεί απεγνωσµένα να δηµιουργήσει ένα αφήγηµα ενόψει της νέας εκλογικής αναµέτρησης. Εξακολουθεί, όµως, να µη θέλει να ακούσει το νέο µήνυµα που του έστειλαν οι πολίτες. Κινδυνολογεί αβάσιµα και ανεύθυνα. Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το µήνυµα της κοινωνίας, όπως δεν το είχε αντιληφθεί και το 2019. ∆εν µπορεί να ασκήσει υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, η οποία θα στηρίζει τις σωστές πολιτικές, θα ελέγχει και θα επικρίνει κενά και αστοχίες, θα προτείνει νέες πολιτικές και λύσεις. Το απέδειξε, άλλωστε, τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια. Ετσι συνεχίζει και τώρα.

Η Ν.∆. θα συνεχίσει να πορεύεται µε οδηγό τη γλώσσα της αλήθειας και τη σχέση εµπιστοσύνης που έχτισε, µε την ειλικρινή αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση


Σας προβληµατίζει το ενδεχόµενο της λεγόµενης «χαλαρής ψήφου» στις επόµενες εκλογές από ψηφοφόρους σας που θεωρούν ίσως δεδοµένη την επικράτηση της Νέας ∆ηµοκρατίας; Πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε πολίτες που απείχαν ή ψηφοφόρους άλλων κοµµάτων;

Οι πολίτες έδειξαν πως δεν είναι διατεθειµένοι να παίξουν το µέλλον τους στα ζάρια. Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, ασφάλεια και σταθερότητα. Θέλουν να προχωρήσουµε ακόµα πιο τολµηρά, να πάµε τη χώρα ακόµη πιο ψηλά, να διασφαλίσουµε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες. Αυτό σκοπεύουµε να κάνουµε, µε περισσότερη δουλειά και µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα. Το αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου δεν γεµίζει την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Το κοντέρ θα µετρήσει από το µηδέν και χρειάζεται να είµαστε παρόντες ακόµα περισσότεροι. ∆εν υπάρχει, λοιπόν, κανένας εφησυχασµός. Αντιθέτως µάλιστα. Στη νέα προεκλογική περίοδο, που θα ξεκινήσει επίσηµα σε λίγες µέρες, η Νέα ∆ηµοκρατία -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχίσει να πορεύεται µε οδηγό τη γλώσσα της αλήθειας και τη σχέση εµπιστοσύνης που έχτισε, µε την ειλικρινή αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση. Συνεχίζει αποφασισµένη να φέρει στο επίκεντρο του δηµόσιου διαλόγου τα προβλήµατα των πολιτών και τις προτάσεις που ήδη κατέθεσε για το µέλλον. Για καλύτερους µισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, µε αναβαθµισµένο Εθνικό Σύστηµα Υγείας, ταχύτερη απονοµή της δικαιοσύνης, αποτελεσµατικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη και µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Και, βέβαια, για µια Ελλάδα ακόµα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Μια Ελλάδα που προχωρά σταθερά, τολµηρά, µπροστά.

Από τον πρώην υπουργό Οικονοµικών Αλέκο Παπαδόπουλο µέχρι τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, έχουν χτυπήσει αρκετά «καµπανάκια» για το µέλλον της οικονοµίας. Εσείς, ως άνθρωπος της αγοράς, έχοντας µάλιστα διατελέσει πρόεδρος του ΕΒΕΑ, είστε αισιόδοξος για το προσεχές διάστηµα, εν µέσω µάλιστα συνεχιζόµενης αύξησης διεθνώς των επιτοκίων;

Ασφαλώς και είµαι αισιόδοξος. Αυτό, άλλωστε, δείχνουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκτιµήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Αυτό έδειξε και η αντίδραση των αγορών αµέσως µετά το εκλογικό αποτέλεσµα της προηγούµενης Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Γενικός ∆είκτης Τιµών στο Χρηµατιστήριο Αθηνών έκλεισε τη ∆ευτέρα σε υψηλά 9 ετών, πάνω από τις 1.200 µονάδες, σηµειώνοντας άνοδο 6,09%, ενώ θετική ήταν και η αντίδραση στην αγορά των ελληνικών οµολόγων, καθώς µειώθηκε σηµαντικά η απόδοσή τους. Η αντίδραση αυτή προεξοφλεί συνέχιση της δυναµικής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονοµία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας εντός του χρόνου. Να θυµίσω ότι στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιµάται ότι η Ελλάδα, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξηµένες αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, θα συνεχίσει να παρουσιάζει ρυθµό ανάπτυξης σηµαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο την τριετία 2022-2024. Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2022-2024. Και δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι στη διάρκεια της τετραετίας είχαµε ρεκόρ 20ετίας στις επενδύσεις, που έφτασαν τα 93 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ υπήρξε προσέλκυση τεχνολογικών και φαρµακευτικών κολοσσών, όπως η Microsoft , η Google, η Amazon και η Pfizer. Μείζονος σηµασίας είναι και το γεγονός ότι η ανεργία -µε βάση τις ίδιες εκτιµήσεις- θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόµενα χρόνια, ενώ ήδη δηµιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία µειώθηκε από το 17,5%, όπου την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 10,9% τον περασµένο Μάρτιο. Σηµαντικό, ακόµα, είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισµός θα καταγράψει νέα αποκλιµάκωση σε επίπεδα αισθητά χαµηλότερα του ευρωπαϊκού µέσου όρου τόσο τη χρονιά που διανύουµε όσο και το 2024, ενώ ήδη η χώρα µας έχει τον πέµπτο χαµηλότερο πληθωρισµό στην Ε.Ε., που περιορίστηκε µάλιστα τον περασµένο Απρίλιο στο 3%.

Οι πολίτες έδειξαν πως δεν είναι διατεθειµένοι να παίξουν το µέλλον τους στα ζάρια


Σας ανησυχεί η εκδήλωση µιας κρίσης στα Ελληνοτουρκικά ή σε κάποιο άλλο πεδίο κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης;

Προσδοκούµε να συνεχιστεί η αποκλιµάκωση της έντασης που βλέπουµε µετά τους σεισµούς στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, έχουν γνώση οι φύλακες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή µας ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, χτίζοντας πανίσχυρες συµµαχίες, ενισχύοντας τις Ενοπλες ∆υνάµεις και καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συµπληρώνετε έναν χρόνο στην «καρδιά» του επιτελικού κράτους. Είναι κατά τη γνώµη σας ένα µοντέλο διακυβέρνησης που πέτυχε τον σκοπό του και ποιες αλλαγές εκτιµάτε πως πρέπει να γίνουν;

Το επιτελικό κράτος είναι µια κατάκτηση για τη χώρα και πρέπει να ενισχυθεί ακόµα περισσότερο. Επιβάλλει κανόνες στοχοθεσίας και διαδικασίες συνεργασίας ανάµεσα σε διαφορετικά υπουργεία και εποπτευόµενες δοµές. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να παραχθεί ουσιαστικό και µετρήσιµο έργο για τη χώρα και τους πολίτες. Προγράµµατα όπως η εκστρατεία εµβολιασµού, το πρόγραµµα στέγης για τους νέους, οι παρεµβάσεις στήριξης της κοινωνίας ενάντια στις επιπτώσεις της πανδηµίας, η ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και πολλά άλλα δεν θα µπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τον συντονισµό και τη συνεργασία που επέβαλε το επιτελικό κράτος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23