Εσωκομματική ένταση προκάλεσε η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, το βράδυ της Παρασκευής, να ανακοινώσει ότι επιλέγει να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης αφήνοντας εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη.

Το θέμα ήταν ψηλά στην επικαιρότητα όλο το Σαββατοκύριακο και έτσι το απόγευμα της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια ομιλία σε πολύ υψηλούς τόνους απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αλλάξει την ατζέντα: «Όλοι μαζί δώσαμε αυτή τη μάχη, όλοι μαζί κάναμε το πρώτο βήμα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα μεγάλωσε και έχει νέα πρόσωπα, όπως και περισσότερες γυναίκες», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποδεχόμενος τους 40 βουλευτές που ορκίστηκαν χτες.

Κάλεσμα στον λαό

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο γαλάζιος χάρτης των εκλογών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, του χρυσού χορηγού του κ. Μητσοτάκη». Κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον λαό «να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε εμείς η προοδευτική δύναμη που θα είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη».

Επανέλαβε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε καμία περίπτωση με τη Νέα Δημοκρατία. «Εμείς θα είμαστε το πραγματικό ανάχωμα της συντήρησης. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια νέα δύναμη. Όλοι μαζί δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες. Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε στη βάση του ελληνικού λαού. Περήφανα η σημαία μας θα είναι η πυξίδα της νίκης στις 25 Ιουνίου», είπε κλείνοντας την ομιλία του, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην ομιλία Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε σήμερα ότι το μόνο που θέλει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ίδιο λεξιλόγιο, ίδια στείρα αντιπολίτευση του “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”, ίδια επικίνδυνη επιπολαιότητα με μη κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, ίδιο έλλειμμα ευθύνης απέναντι στην ανάγκη ο τόπος να αποκτήσει σταθερή και ισχυρή β».

Στο θέμα του Χάρη Καστανίδη, ο πρώην βουλευτής σε επίσημη ανακοίνωσή του το Σάββατο επισήμανε ότι ειδοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ενημέρωση στον Τύπο για την απόφαση να μείνει εκτός Βουλής κρίνοντας ως προσωπική προσβολή την αντιμετώπισή του: «Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται. Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πριν από την αντίδραση Καστανίδη επαναλάμβαναν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει για συμβολικούς λόγους την έδρα της περιοχής -αντί της Νότιας Αθήνας ή του Ηρακλείου- προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία. Στο Ηράκλειο με δύο νέους ανθρώπους το κόμμα πήρε 21,81%, ποσοστό που επιθυμεί να επαναβεβαιώσει στις επόμενες κάλπες, εκλέγοντας την Ελένη Βατσινά και τον Φραγκίσκο Παρασύρη, ενώ βουλευτής ορκίστηκε χτες και ο Παύλος Χρηστίδης από τον Νότιο Τομέα. Επισήμαιναν ακόμη ότι ενδεχομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιλέξει άλλες Περιφέρειες ως υποψήφιος αφήνοντας την έδρα της Θεσσαλονίκης στον Χάρη Καστανίδη.

Προκειμένου να τονίσει τη σημασία της εκλογικής επίδοσης στη συμπρωτεύουσα, όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 7,94%, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστράτευσε τον πρώην γραμματέα Οργανωτικού (επί Γεννηματά) Στέφανο Παραστατίδη, ο οποίος εκλέχτηκε με υψηλό ποσοστό στο Κιλκίς, προκειμένου να ηγηθεί του αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάντως, ο Χάρης Καστανίδης εμφανίστηκε κανονικά στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μη θέλοντας να δώσει συνέχεια στο επεισόδιο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/5