Μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, και μέλη της εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, διπλωματικό και στρατιωτικό κλάδο θα κυβερνήσει ως υπηρεσιακή για έναν μήνα τη χώρα.

Οι 21 υπουργοί

Αναλυτικά, οι 21 υπουργοί που ορκίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και τις 25 Ιουνίου είναι οι εξής:

Βασίλης Σκουρής, υπουργός Επικρατείας: Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 έως το 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο - ο πρώτος Ελληνας στο κορυφαίο αυτό αξίωμα. Εχει θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996.

Θεόδωρος Πελαγίδης, υπουργός Οικονομικών: Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ελένη Λουρή, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Πρώην υποδιοικήτρια της ΤτΕ και καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Eίναι μέλος στo Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και στο Hellenic Observatory Advisory Board (LSE) και πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τραπέζης της Ελλάδος.

Βασίλης Κασκαρέλης, υπουργός Εξωτερικών: Πρέσβης επί τιμή, που έχει υπηρετήσει σε τρία πολύ καίρια πόστα - πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον από το 2009, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (2004-2009) και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2000-2004).

Αλκιβιάδης Στεφανής, υπουργός Εθνικής Αμυνας: Υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019, ενώ διατέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 έως το 2021.

Χρήστος Κίττας, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Π. Πικραμμένου.

Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Δικηγόρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναστασία Κοτανίδου, υπουργός Υγείας: Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Παντελής Κάπρος, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Ερευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών και πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος (2000-2004).

Χαράλαμπος Λαλούσης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού - ήταν στην ηγεσία του ΓΕΣ στην κρίση του Εβρου και την υβριδική απειλή από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020.

Γιώργος Κουμεντάκης, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Συνθέτης και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ενώ από το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Φίλιππος Σπυρόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης: Ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1981-1983 υπηρέτησε στο νομικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αργότερα γενικός γραμματέας στα υπουργεία Προεδρίας και Δικαιοσύνης.

Καλλιόπη Σπανού, υπουργός Εσωτερικών: Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Συνήγορος του Πολίτη.

Δανιήλ Εσδράς, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σωκράτης Κάτσικας, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Διατέλεσε πρύτανης (2003-2006) και αντιπρύτανης (1997-2003) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γιάννης Γκόλιας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Πολιτικός μηχανικός, πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου ήταν υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θεόδωρος Κλιάρης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Επίτιμος αρχηγός Λιμενικού Σώματος, ναύαρχος Λ.Σ. ε.α.

Γιώργος Τσακίρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Καθηγητής Τομέα Εργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υδατικών Πόρων, πρώην (επί 20ετία) πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ).

Ιωάννα Δρέττα, υπουργός Τουρισμού: Απόφοιτος του Χάρβαρντ, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του τουρισμού. Τον Ιούνιο του 2017 ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Marketing Greece, θέση από την οποία αποχώρησε πρόσφατα.

Ευάγγελος Τουρνάς, υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Ο πτέραρχος ε.α. κατάγεται από τα Χανιά, είναι πρώην αρχηγός του (ΓΕΑ) και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ηλίας Σιακαντάρης, κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δημοσιογράφος και παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ και του ERTNEWS, με πτυχίο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 28/5/2023