Πραγματοποιείται η εκλογή του προεδρείου της Βουλής παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10:30. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Μάλιστα, με 270 ψήφους σε σύνολο 296 επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής της μιας ημέρας ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος. Υπήρξαν και 26 παρών στην ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού εξελέγη απευθύνθηκε στο σώμα, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του για την εκλογή του και ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η Βουλή είναι φευγαλέα, η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή και γόνιμη, τόνισε και αναφέρθηκε και στα βιβλία που μοιράστηκαν χθες στους βουλευτές και έκανε μια ιστορική αναδρομή για να τονίσει τη σημαντικότητα της σύγκλισης αυτής της βουλής των λίγων ημερών.

«Η Βουλή είναι φευγαλέα και θα την υπηρετήσω μέχρι την επόμενη εκλογή» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την ομιλία του μετά την επανεκλογή του στην θέση του Προέδρου της Βουλής.

Αμέσως μετά η Ολομέλεια θα ψηφίσει για τους γραμματείς και κοσμήτορες της Βουλής.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη εκλογή του κ. Τασούλα το 2019 είχε γίνει με 283 θετικές ψήφους. 

5901889
_________1823___700_px___850___450_px___4_
_________1823___700_px___850___450_px___3_
_________1823___700_px___850___450_px___2_
_________1823___700_px___850___450_px___1_
_________1823___700_px___850___450_px_

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης επαναπρότεινε για ε' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος πρότεινε τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Σημειώνεται πως μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.