Με στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές-κλειδιά για την επερχόμενη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου ξεκίνησε ο σχεδιασμός της Πειραιώς για το διάστημα που απομένει μέχρι την ημέρα των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν συγκροτήσει ένα πλάνο επισκέψεων σε πόλεις της περιφέρειας οι οποίες είχαν μείνει εκτός του προγράμματός του για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και, ως εκ τούτου, βρίσκονται πλέον σε πρώτη προτεραιότητα.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και οι... επαναλήψεις όπου κριθεί απαραίτητο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κρήτη, στην οποία ο μεγάλος νικητής της περασμένης Κυριακής θα περιοδεύσει την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει road trip στη Θεσσαλία, με τελευταίο σταθμό την Καρδίτσα, ενώ στο καλεντάρι των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα την Παρασκευή υπάρχει και ένα πέρασμα από μια συνοικία της Α’ Αθήνας. Για το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί εξόρμηση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, η οποία θα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Αγιον Ορος και συγκεκριμένα στη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον δεύτερο γύρο της προεκλογικής εκστρατείας ο ηγετικός πυρήνας της Ν.Δ. έχει προκρίνει τη λογική των μικρών συγκεντρώσεων σε περισσότερα σημεία και των απευθείας συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες, με εξαίρεση τις δύο μεγάλες, ανοικτές ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. είναι να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ώστε να αποφευχθούν πισωγυρίσματα και καταστάσεις που πιθανόν θα θολώσουν το ηχηρό μήνυμα της 21ης Μαΐου. Επιπλέον, θα ζητηθεί από όλους ψυχραιμία και μετριοπάθεια προκειμένου να μην πέσει νερό στον μύλο του αφηγήματος που κατασκευάζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί κινδύνου ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας και ηγεμονίας Μητσοτάκη μετά το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

Στο επίκεντρο της «γαλάζιας» στρατηγικής και της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί, εκτός των άλλων, η επιχείρηση αποφυγής διαρροών ενός ποσοστού πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν επιλέξει τη Ν.Δ. τόσο το 2019 όσο και την περασμένη Κυριακή και, βλέποντας τη γενική ευφορία της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και την προοπτική της δεύτερης θέσης, ίσως εισέλθουν σε μια διαδικασία ενεργοποίησης των παλαιών πολιτικών τους αντανακλαστικών. Ο κεντρικός άξονας με βάση τον οποίο θα απευθυνθεί σε αυτό το κομμάτι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι η ανάγκη να μη διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η πορεία που έχει πάρει η χώρα υπό τον φόβο μιας πιθανής και μάλιστα μακροχρόνιας πολιτικής και κοινωνικής περιπέτειας, που θα έλθει ως αποτέλεσμα είτε ακυβερνησίας είτε μιας περιορισμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επισκέψεις

Εκτός όμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις επισκέψεις των περιοδειών μέχρι την 25η Ιουνίου θα μπει και μια σειρά κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., καθένα εκ των οποίων θα περιοδεύσει σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου, σύμφωνα με τις αναλύσεις του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, θα κατορθώσει (με φόντο το γενικότερο πολιτικό του προφίλ) να ενισχύσει την επιρροή της «γαλάζιας» παράταξης. Με τον τρόπο αυτόν, θα καλυφθούν και τα κενά στο αντίστοιχο πρόγραμμα του αρχηγού της Ν.Δ. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό της αποστολής των κλιμακίων που έχει γίνει από τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Θανάση Νέζη και τον Νίκο Χαρδαλιά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μεταβεί στην Κρήτη, που για πρώτη φορά βάφτηκε μπλε, προκειμένου να συνδράμει ακόμη περισσότερο την υπεροχή της Ν.Δ. έναντι των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ο Βασίλης Κικίλιας, λόγω και του χαρτοφυλακίου του τουρισμού που κατείχε, θα κληθεί να επενδύσει ακόμη περισσότερο στα εντυπωσιακά ποσοστά που κατέγραψε η Ν.Δ. στα τουριστικά brands της νησιωτικής Ελλάδας (αρχής γενομένης πιθανότατα από Ρόδο και Κέρκυρα). Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθεί στα άλλοτε «πράσινα» και ΣΥΡΙΖΑϊκά προπύργια της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου υπήρξε μια ιστορική πολιτική ανατροπή την Κυριακή, ενώ οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (πιθανώς κάποια στιγμή ένας εξ αυτών να χρειαστεί να χαράξει πορεία και προς νότια, στη Λακωνία). Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει την Καβάλα και τις Σέρρες, με τον Νίκο Δένδια να πηγαίνει στον Εβρο. Στο κάδρο των περιοδειών θα συμπεριληφθούν επίσης η μεγάλη νικήτρια του ψηφοδελτίου της Ανατολικής Αττικής, Σοφία Ζαχαράκη, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, με τη μεγάλη έκπληξη να αφορά την πάλαι ποτέ ψυχή της παράταξης, όπως αποκαλείτο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος προετοιμάζει τα δικά του, προσωπικά τουρ στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/2023.