Το αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται λαμβάνοντας πλέον διαστάσεις θρίλερ.

Ακόμη και μετά το σιωπητήριο που επέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, τα στελέχη του κόμματος συναγωνίζονται μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων για το αλάθητο των απόψεών τους, διατυπώνοντας καφενειακού τύπου προσεγγίσεις. Όλες αυτές τις μετεκλογικές μέρες αποκαλύπτουν μέρος του πολιτικού... λαβυρίνθου που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλοι επιρρίπτουν ευθείες βολές εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι θεωρούν τους ψηφοφόρους υπεύθυνους της ήττας, ενώ μερικοί καταγγέλλουν ακόμη και εμμέσως εσωκομματικό επί χρήμασι ανταγωνισμό.

«Οι αλλαγές θα γίνουν εν κινήσει», σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος για πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Οι βουλευτές ή οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβαν το μήνυμά του ως το «πράσινο φως» για να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους.

«Ξεκαθάρισμα»

Η ομάδα των «53» διατηρεί προσώρας χαμηλούς τόνους και με προσεκτικές δηλώσεις εκπροσώπων της αφήνει αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές και για την εσωκομματική αντιπολίτευση πως αισθάνεται πληγωμένη, καθώς μια σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της δεν κατάφερε να εκλεγεί. Κάποιοι εξ αυτών, συνομιλώντας σε στενό κύκλο, αφήνουν υπονοούμενα για προεκλογικό παιχνίδι και εμπόδια που μπήκαν από κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να δυσκολέψουν την εκλογή στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα βασικών στελεχών.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής τις αλλαγές στα πρόσωπα που θέλει να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ομιλία του την Πέμπτη κάποιοι θεώρησαν φάουλ την απόφασή του να υπάρξουν αλλαγές («ανασύνταξη», είπε) στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και στα εκλογικά όργανα του κόμματος. Θεωρώντας πως για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής.
Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, τον Αλέξη Τσίπρα ως «εξουσιαστή», διακρίνοντας στη συμπεριφορά του «ιδιοκτησιακές αντιλήψεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τους βασικούς πολιτικούς και ηθικούς κανόνες της Αριστεράς».

Ενόχλησε ο Ξυδάκης

Οι δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη έχουν ενοχλήσει σοβαρά την Κουμουνδούρου, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τους Έλληνες πολίτες ως μπερδεμένους στο μυαλό, αφού ψήφισαν άλλο κόμμα εκτός των συμφερόντων τους. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για «ομίχλη στα μυαλά» και «σύνδρομο Στοκχόλμης». Κληθείς να εξηγήσει τις δηλώσεις του, τόνισε πως «για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στο 107 για την ενημέρωση, δεν υπάρχει συζήτηση και ζύμωση και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των Μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους».

Συμπληρώνοντας, μάλιστα, σημείωσε: «πώς ψήφισαν, για παράδειγμα, οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου που αποδείχθηκε ο δήμιός τους και πώς ψήφισε η εργατική τάξη των Τραμπ». Ταυτίζοντας ουσιαστικά τον Μπολσονάρου και τον Τράμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους φτωχούς Βραζιλιάνους με τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Απάντηση Ζαχαριάδη

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη, στις δηλώσεις Ξυδάκη: «Ο λαός δεν έχει Σύνδρομο της Στοκχόλμης, το θέμα είναι να μην το έχουμε και εμείς. Να μην πυροβολάμε τα πόδια μας». Χαρακτήρισε, όμως, την ίδια στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μεσαίο κόμμα». «Ο Τσίπρας έπαιξε ρόλο σπουδαίο. Αυτό το κόμμα να πάει από το 4% στο 16%, στο 27%, στο 35%, στο 36%, στο 31%, στο 20%. Ένα κόμμα μεσαίου μεγέθους σήμερα, μεγάλο τα προηγούμενα χρόνια. Και θα παίξει ρόλο να γίνει μεγάλο ξανά».

Και... Μιθριδάτη

Βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο γνωστός ράπερ Μιθριδάτης και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Σαν αρχηγός είναι το λογικό και το πιο έντιμο να παίρνει την ευθύνη. Υπάρχει μια αποτυχία. Δεν μπορεί να δώσει την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Αυτό δεν είναι έντιμο και δεν φημίζεται γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε ερώτηση σχετικά για αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά πως, «αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Νομίζω, όμως, πως δεν τίθεται τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή. Αυτό που προέχει είναι τι θα σχηματιστεί στις εκλογές στις 25 Ιουνίου. Σημασία έχει πάντα η προσπάθεια, να μην το βάζεις κάτω. Όλοι όσοι ξεκινάμε να κάνουμε μια προσπάθεια, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μπορεί και να μην πετύχει», σημείωσε με δηκτικό ύφος.

Ευθύνες στην επικοινωνιακή πολιτική απέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας τονίζοντας: «Φαντάζομαι ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη, αλλά δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία των επικοινωνιολόγων» και πρόσθεσε ότι «δεν φταίει η κυρία Τσαπανίδου για το αποτέλεσμα, φταίμε όλοι μας». Ανταποδίδοντας τα πυρά στον Νίκο Ξυδάκη σημείωσε: «Όχι. Δεν φταίει η κοινωνία για το αποτέλεσμα. Η κοινωνία ψήφισε και έδωσε ένα μήνυμα. Εμείς αυτό το πήραμε και συνεδρίασαν τα συλλογικά μας όργανα, κάναμε την αυτοκριτική μας, βάλαμε τα σημεία που θεωρούμε ότι έφταιξε, είπαμε για τα λάθη που κάναμε».

Ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα απέδωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Βίτσας, που δεν κατάφερε να εκλεγεί. «Κατ’ αρχήν υπάρχει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Θα έλεγε κανένας ότι έχει την ουσία της αυτοκριτικής, αν το ψάξεις όμως θα βγουν και άλλα συμπεράσματα, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας και στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας, του εγκλεισμού. Λέω εγώ ένα παράδειγμα, τώρα», τόνισε με δηκτικό τρόπο ο κ. Βίτσας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Κληθείς να εξηγήσει το παραπάνω σκεπτικό τόνισε: «Μπορεί να έπαιξε ρόλο με έναν απλοϊκό τρόπο. Βίωσε μια άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση περνούσε πολύ πιο εύκολα».

Βαγενά: «Πολύ χρήμα»

Εντύπωση προκάλεσε και η καταγγελία της Άννας Βαγενά που πέταξε καρφιά εναντίον των συνυποψήφιων της για τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκαν στην προεκλογική περίοδο. «Σε αυτές τις εκλογές οι περισσότεροι υποψήφιοι των κομμάτων ξόδεψαν πιο πολύ χρήμα και ενέργεια για να πολεμήσουν τους συνυποψηφίους τους μέσα στα ίδια ψηφοδέλτια, παρά τους πολιτικούς τους αντιπάλους». Εκφράζοντας τη βαθιά της λύπη για το φαινόμενο αυτό σημείωσε: «Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους σχεδόν 6.500 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι πολίτες που αγνόησαν τα κατά χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια που έφταναν σε αυτούς, πολλές φορές μάλιστα με διπλούς σταυρούς, σταυρούς που προήλθαν από συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις. Είναι πολίτες που πιστεύω τίμησαν πρώτα τον εαυτό τους και ύστερα εμένα».

Θρίλερ με Τσαπανίδου: Φέρεται να δήλωσε ότι «πάνε να με φάνε»

Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε και η απουσία της Πόπης Τσαπανίδου τις επόμενες ημέρες μετά το ολέθριο αποτέλεσμα για την Κουμουνδούρου. Δίνοντας λαβές στο παρασκήνιο για φήμες περί εκδίωξής της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη στοχοποίησαν, θεωρώντας την υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την ήττα. Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και «σπάζοντας την απομόνωση της», έδωσε τις δικές της εξηγήσεις, αποκαλύπτοντας: «Δεν έθεσα καμία παραίτηση στη διάθεση του προέδρου, αλλά αμέσως μετά το αποτέλεσμα, στην πρώτη σύσκεψη που κάναμε για να δούμε πώς πήγαν τα πράγματα, έθεσα εαυτόν στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου, όπως νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνει στη θέση μου κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και αντιλαμβάνεται ότι φέρει κομμάτι της ευθύνης».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ξυδάκη τόνισε, «σας είπα, είμαστε σε μια περίοδο που είμαστε σοκαρισμένοι, μουδιασμένοι και έχει ο κόσμος μέσα του έναν θυμό, είναι ανθρώπινες αντιδράσεις», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι σωστές δηλώσεις αυτές, απλά σε ανθρώπινο επίπεδο τις δικαιολογώ». Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας iefimerida.gr που δημοσιοποίησε δηλώσεις της προς τον δημοσιογράφο, που επέρριπτε ευθύνες στο κομματικό επιτελείο, δηλώνοντας πως «θέλουν να με φάνε».

Συγκεκριμένα η Πόπη Τσαπανίδου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, είχε τον παρακάτω διάλογο: «Εγώ σοκαρίστηκα τόσο από το αποτέλεσμα των εκλογών, που δεν μπορούσα να βγω στα κανάλια και έθεσα το ίδιο βράδυ την παραίτησή μου στη διάθεση του κ. Τσίπρα. Δεν έγινε δεκτή, ελπίζω ότι δεν κινδυνεύω, θα δούμε. Εδώ κινδυνεύω να μην εκλεγώ καν στο Επικρατείας, αν πέσουν τα ποσοστά είμαι τέταρτη», είπε η Πόπη Τσαπανίδου στο iefimerida.

Στη συνέχεια η ίδια, όπως πάντα υποστηρίζει η ηλεκτρονική σελίδα, επικοινώνησε εκ νέου και είπε: «Λοιπόν, τηλεφωνώ για update στο ρεπορτάζ, γιατί τώρα πάνε να με φάνε από εκπρόσωπο», μας είπε. «Ποιοι πάνε να σε φάνε; Ο Τσίπρας;», ρωτήσαμε. «Αυτοί που φαντάζεσαι. Ξέρεις», απάντησε. Ποιοι; Οι 53;». «Ε, εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα!», είπε και έκλεισε το τηλέφωνο, γιατί «κάποιος έμπαινε στο γραφείο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 27/5