Ολοκληρώθηκαν οι τελέτες παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία ανάμεσα στους απερχόμενους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς υπουργούς. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:00 ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, συνεδρίασε για πρώτη φορά το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο όπου ο Ιωάννης Σαρμάς έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς υπουργούς. Ειδικότερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς «να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης».

Παράλληλα ο κ. Σαρμάς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 27 Μαΐου θα ακολουθήσει η κανονική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα καθοριστεί η κυβερνητική πολιτική που θα ασκήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι «τιμή που υπηρέτησα από την τόσο υπεύθυνη θέση» και αναφέρθηκε στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο και αλλά και το σύνολο της ελληνικής Αστυνομίας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

5898993

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι είμαστε ήσυχοι που ο κ. Κλιάρης αναλαμβάνει το υπουργείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Φανήκαμε συνεπείς, αλλάξαμε πολλά. Ήρθα με ψηλά το κεφάλι και φεύγω με ψηλά το κεφάλι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσαφάδος ευχαρίστησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος όπως και την ηγεσία.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Κλιάρης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει τη συγκίνηση αυτής της στιγμής. «Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει το νόμο, πιστεύω στην ομαδική εργασία», τόνισε μεταξύ άλλων.



Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «κι αν κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο αυτό είναι ''ηλεκτρική καρέκλα'', για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμήνα έχω θητεύσει στο Υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο».



Ο Χρήστος Κίττας ξεκίνησε λέγοντας: «Η κα υπουργός ήταν εμφανώς συγκινημένη, εγώ να δείτε». «Υπάρχει και η άλλη παιδεία αυτη που γίνεται με τον σεβασμό με διάλογο, η παιδεία που μισεί τη διχόνοια. Αυτό το ελευθερο πνεύμα πρέπει να δώσουμε στους μαθητές μας και πρέπει να γινει παγκόσμια».

5898873

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι κλείνει ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο. «Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πελαγίδης είπε ότι παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα σταθερό χέρι, αναφερόμενος στον κ. Σταϊκούρα. «Έχουμε κάνει βήματα μπροστά», ανέφερε τονίζοντας ότι «σκοπός μου είναι να παραλάβω αλλά και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ καλύτερη».

5899048__1_

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργειο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ», επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.



Από την πλευρά τη η κ. Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη». Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».


Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον απερχόμενο υπουργό Κώστα Σκρέκα στο νέο υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο, παρουσία των απερχόμενων υφυπουργών Νίκου Ταγαρά και Γιώργου Αμυρά, καθώς και των γενικών γραμματέων.

Ο Κώστας Σκρέκας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Καλωσορίζω και ευχαριστώ από καρδιάς τον κ. Κάπρο για τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Η συμβολή του ήταν κρίσιμη για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Του εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το πολιτικό προσωπικό και τους εργαζομένους του Υπουργείου, χάρη στους οποίους επιτελέσαμε ένα πρωτόγνωρο σε μέγεθος και αξία έργο».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, δήλωσε: «Ευχαριστώ για την υποδοχή και τον Υπουργό για τα καλά του λόγια. Έχοντας συνεργαστεί, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, με όλους τους Υπουργούς από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, πρακτικός, με ταχύτητα αποφάσεων και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην η αντίληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Εύχομαι στον κ. Σκρέκα την καλύτερη συνέχεια».

energeia


Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Με αναφορές στο νομοθετικό έργο και στη δημιουργία υποδομών που επιτέλεσε επί μία τετραετία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τσιάρας παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον υπηρεσιακό υπουργό, Φίλιππο Σπυρόπουλο.

Ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος παρέμεινε καθ´όλη τη διάρκεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» την ανάληψη του χαρτοφυλακείπυ του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στον κ. Τσιάρα, πως είναι επίσης «μεγάλη τιμή να διαδέχομαι εσάς στο υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές».

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές - Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.



Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν». 

metaforon

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην τελετή ήταν, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Κατά την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Θεωρώ τυχερό το Υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016. Πρέπει να πω ότι ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος. Πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο ''Μνήμη του Κόσμου''».



Ο Γιώργος Κουμεντάκης, είπε: «Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό ''Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός'', που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά».

yppoa

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου




Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας




Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων




Ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά

  1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
  4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ
  5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
  6. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  7. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ
  8. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
  9. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
  10. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
  11. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ
  12. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
  13. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  14. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ
  15. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ
  16. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
  17. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
  18. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
  19. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
  20. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
  21. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
  22. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ