«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει με το ίδιο αφήγημα στις νέες εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως το κόμμα αφήνει πίσω το πένθος και πάει για τη νέα μάχη. Επίσης παραδέχτηκε πως το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θολό. Τόνισε πως διεκδικούμε την ψήφο των Ελλήνων και πως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες από τις προηγούμενες εκλογές που εάν επαληθευτούν είναι ασφυκτικές για τη δημοκρατία. Εκτίμησε πως μετά τις εκλογές θα υπάρχει ένα νέο τοπίο στο κόμμα και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα κυβερνητικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές ούτε με το ίδιο αφήγημα ούτε με τα ίδια επιχειρήματα. Πρώτα απ’ όλα γιατί έχει υπάρξει αυτή η εκλογική αποτυχία, δεύτερον γιατί αξιολογείται ως ιδιαίτερα αρνητικό το αποτέλεσμα, το οποίο θα επιχειρήσουμε να αναταχτεί σε όλο του το εύρος σε τρία επίπεδα. Αυτά που γίνονται τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες, αυτά που θέλουν μήνες για να διορθωθούν, και βεβαίως σε αυτά που θέλουν βάθος χρόνου και βάθος περιεχομένου και είναι ευρύτερες δομικές αλλαγές που θα μας πάρει μέχρι και χρόνια να τα ανατάξουμε.

Είναι μια νέα εκλογική μάχη, με άλλο εκλογικό σύστημα και με σαφή συμπεράσματα από την τελευταία, άρα αφήνουμε πίσω μας το πένθος και τη στενοχώρια, σηκωνόμαστε, πάμε μπροστά και δίνουμε τη μάχη. Με βάση αυτά τα οποία λέμε στο πρόγραμμά μας, διεκδικούμε την ψήφο του καθενός και της καθεμίας. Έχουν διαμορφωθεί συνθήκες από τις προηγούμενες εκλογές οι οποίες αν επαληθευτούν σε αυτές είναι ασφυκτικές για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, προβληματικές για μια δυτικού τύπου δημοκρατία. Το 20%-40% νομίζω ότι είναι και υπερβολικό και άδικο για εμάς και δημιουργεί συνθήκες αλαζονείας, ανέλεγκτου και ανεξέλεγκτου.

Είναι προφανές ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή, είναι προφανές ότι παίρνουμε το μήνυμα και έχουμε να κάνουμε αλλαγές σε τρία επίπεδα. Είναι προφανές ότι ο γιαλός είναι στη θέση του και εμείς αρμενίζαμε στραβά. Ο ίδιος λαός και ο ίδιος κόσμος μας έκανε δύο φορές κυβέρνηση το ’15. Ο ίδιος κόσμος μας έκανε ισχυρότατη αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και το 2019. Ο ίδιος λαός μας χαμήλωσε και μας έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, άρα δεν φταίει ο λαός, εμείς φταίμε.

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα φίμωσης. Ήταν χθες μια συνεδρίαση ειδικού χαρακτήρα, η απόφαση αυτή προήλθε ομόφωνη από το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, όπου εκεί εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις και οι οπτικές. Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια συζήτηση δημόσιου απολογισμού και προγραμματισμού έχει και συγκινησιακή φόρτιση και δυσκολία και βεβαίως έχουμε όλη τη δυνατότητα την επόμενη περίοδο να συζητήσουμε με έναν τρόπο προωθητικό για τις εκλογές και μετά τις εκλογές θα κάνουμε την εσωτερική ανασκόπηση.

Ερωτηθείς αν πάρουν το ίδιο ποσοστό μετά τις εκλογές θα παραμείνει η ηγεσία του κόμματος: Μετά από τις εκλογές θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά γι' αυτό και είναι προς τιμήν του Αλ. Τσίπρα που είναι μπροστά σε αυτή τη μάχη ξανά, και στις πιο εύκολες στιγμές και στις δύσκολες δείχνει ότι είναι παρών, ότι είναι πραγματικός ηγέτης. Νομίζω ότι έχουμε μια σημαντική δυνατότητα να διορθωθεί το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα γίνει ακόμα παραπάνω κόμμα κυβερνητικό. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας θα γίνουμε ούτε κόμμα συστημικής ενσωμάτωσης.

Το μέτωπό μας είναι στη Δεξιά, στη Ν.Δ. θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να είναι ελεγχόμενη και να έχει και κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς και κοινωνικούς φραγμούς, να μπουν όρια. Ακούμε το επιχείρημα περί χορηγού αλλά το λέει ο παλιός συγκυβερνήτης. Εμείς δεν θα κάνουμε πολεμική στο ΠΑΣΟΚ ούτε θεωρούμε ότι ένας εμφύλιος στα προοδευτικά κόμματα βοηθάει την ευρύτερη ιδέα μιας παράταξης η οποία πάντα στη μεταπολίτευση ήταν πλειοψηφικό ρεύμα και τώρα και με δικές μας ευθύνες αλλά όχι μόνο με δικές μας για πρώτη φορά καθίσταται μειοψηφική. Εμείς λέμε ότι είμαστε εδώ, μπορούμε να ανακτήσουμε τη δύναμή μας, διαβάζουμε τα λάθη μας.