Άρωμα ανανέωσης θα έχει η νέα Βουλή με πρόσωπα από τη δεκαετία του '80 αλλά και του 1990 που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου.

Η ορκωμοσία των βουλευτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου, ενώ την επομένη, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, η Βουλή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές.

Οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά μόνο τα κόμματα. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει μπόνους έως και 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.


Το νέο «αίμα» της Βουλής

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως νέο «αίμα» πολιτικών θα κυλήσει για να ανανεώσει το βουλευτικό σώμα των 300, αφού κάποια πρόσωπα ανήκουν στη δεκαετία του 1980, άλλοι και του '90.


Με τη Ν.Δ.

Η Ιωάννα Λυτρίβη, 41 ετών, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ, είναι «ένας καταξιωμένος επιστήμονας σε θέματα που αφορούν την κατάρτιση και την πιστοποίηση», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, απ' όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, 31 ετών, Οικονομολόγος και ασχολείται με την Κοινωνική́ Επιχειρηματικότητα τα τελευταία 10 χρόνια. Συνίδρυσε την πρώτη της κοινωνική́ επιχείρηση Code it Like a Girl σε ηλικία 21 ετών και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́ οργανισμού́ «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Συνεργάζεται με οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας. Παράλληλα είναι μέντορας σε διεθνή́ και ελληνικά́ προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Prince Trust Foundation, το Women on Top, Women Act Europe, Think Young κ.ά. Σπούδασε Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Bocconi. Έχει Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και πρόσφατα ολοκλήρωσε το executive course του πανεπιστημίου Cambridge με τίτλο Shaping the Future: Women Leading Change.

Ο Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης που εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Πέλλα. Ο κ. Βασιλειάδης είναι απο τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης, αφού είναι γεννημένος το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και Νομική στο Πανεπιστήμιο της Neapolis. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2019. Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (από το 2014 έως και σήμερα).

Η Γεωργία Βαχαρίδη, 34 ετών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και, ακολούθως, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων MSc Marine Engineering Management από το NYC. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στη Νομική Σχολή και συγκεκριμένα στο Δίκαιο Ενέργειας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών, εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο Πράσινο Ταμείο και έπειτα στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Στους βενιαμίν ανήκει ο μόλις 27 ετών Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, που είναι εγγονός του οπλαρχηγού Κώστα Κεφαλογιάννη και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις. Εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Το 2022 ορίστηκε Συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα.


Στο ΠΑΣΟΚ

Γεννημένος το 1983 στον Κορυδαλλό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης κέρδισε μια έδρα στη Β' Πειραιά για το ΠΑΣΟΚ. Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεταπτυχιακό στο Ναυτιλιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, παραδίδει διαλέξεις σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Shanghai Maritime University , Deree College, BCA).

Εγγονός του αείμνηστου Δημήτρη Διαμαντίδη, Μικρασιάτη πρόσφυγα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ομήρων Στρατοπέδων Γερμανίας. Γιος του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη και της Αλεξάνδρας Διαμαντίδου.

Μόλις 36 χρόνων είναι ο Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος εκλέχτηκε στη Β' Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1987 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, του Δήμου Λαγκαδά, από τη μεριά του πατέρα του, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Γλαβίνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων της Νομικής Κομοτηνής, στο Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Κομοτηνής. Από τον Ιανουάριο του 2022, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και οι δύο είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Ψυχογιός, γεννημένος το 1983 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, είναι δικηγόρος και εκλέχτηκε για 2η φορά βουλευτής στην Κορινθία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την ίδια χρονιά, το 1983, γεννήθηκε στο Αγρίνιο ο Μίλτος Ζαμπάρας με καταγωγή από τη Ναυπακτία. Εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο και αναγορεύτηκε διδάκτορας (PhD) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.