Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κρατήσει το τιμόνι της Ελλάδας έως τις προσεχείς εκλογές στις 25 Ιουνίου, δηλαδή σε 31 μέρες. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά θα ορκιστεί την Παρασκευή (26/05/2023) στις 12:00. Όλοι οι υπουργοί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά επιστήμονες και άνθρωποι με εξειδίκευση στους τομείς που τους ανατέθηκαν.


Βασίλειος Σκουρής: Ο υπουργός Επικρατείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Νέος υπουργός Επικρατείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Βασίλειος Σκουρής. Από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Skouris__1_

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Bettermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μετά από θητεία ως καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της Γερμανίας, εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει διατελέσει υπουργός εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα (1989) και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Σημίτη 1996.

Στις 8 Ιουνίου 1999 διορίστηκε ευρωδικαστής και στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2006 και το 2009.

Το 2011 το όνομά του ακούστηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, που προέκυψε μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο ίδιος το διέψευσε αυθημερόν.

Κατέχει τη θέση του Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών

Τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρο Πελαγίδη επέλεξε ο Ιωάννης Σαρμάς για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Είναι, επίσης, Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil., 1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ). Από το 2004 ο Θόδωρος Πελαγίδης είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).

Pelagidis__1_

Έχει τουλάχιστον 70 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, The Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, European Journal of Law and Economics, Managerial and Decision Economics, Economists’ Voice, The Cato Journal, Review of International Studies, Journal of Post-Keynesian Economics, Asian Journal of Shipping and Logistics, etc.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στις περιοχές των Οικονομικών της Νομισματικής Ενοποίησης, της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ολοκλήρωσης, της Θετικής Πολιτικής Οικονομίας και των Ναυτιλιακών Οικονομικών.

Η υπουργός Ανάπτυξης της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Νέα υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τοποθετήθηκε από τον Ιωάννη Σαρμά η πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ελένη Λουρή.

Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αναλάβει υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις 14 Ιουνίου 2008, με τη λήξη της θητείας του Διοικητή κ. Ν. Γκαργκάνα και Υποδιοικητή κ. Ν. Παλαιοκρασσά.

Ξεκίνησε το 1972 τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το London School of Economics & Political Science και το 1986 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Louri

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ήταν σταθερά ανοδική. Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ πρώην ΑΣΟΕΕ) από το 1989 έως το 1992, Επίκουρη Καθηγήτρια από το 1992 έως το 1996, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 1996 έως το 2001 και Καθηγήτρια από το 2001 έως σήμερα. Το 2004 ανέλαβε οικονομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση ως Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η οργάνωση αγορών, η επιβίωση και ανάπτυξη ξένων επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, τομείς που θα της χρειαστούν ιδιαίτερα στα νέα της καθήκοντα. Επίσης έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα των World Bank και της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ο Βασίλης Κασκαρέλης στο ΥΠΕΞ

Ο πρέσβης επί τιμή, Βασίλης Κασκαρέλης, είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Ιωάννης Σαρμάς να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο διπλωμάτη, ενώ υπήρξε και μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974.

Τον Μάιο του 2009 έγινε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μετά από 16 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, έχοντας πλέον  πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Kaskarelis

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κατά την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, υπηρέτησε στις ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας, αλλά και ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους. Από το 2013, κατέχει τη θέση Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής επιστρέφει στο Πεντάγωνο ως υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Σαρμά. Στις 9 Ιουλίου 2019 είχε ορκιστεί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, γεννήθηκε το 1959. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021.

Stefanis__1_

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίστηκε Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος. Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Χρήστος Κίττας: Η «ταυτότητα» του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Χρήστος N. Κίττας, τοποθετήθηκε υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας. Είναι πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πριν από 11 χρόνια.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή.

Kittas

Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Με εμπειρία στο Ασφαλιστικό  η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας

Η καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, είναι η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών – Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ – Σορβόννης και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Παρισίων Ι – Σορβόννης.

Από το 1989 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, δικαίου της υγείας και δημοσίου δικαίου. Από το 2012 είναι νομικός σύμβουλος του νπιδ Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Paparigopoulou

Έχει διατελέσει δικηγόρος – νομικός σύμβουλος με σχέση έμμισθης εντολής στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) (2001-2012), στην ανώνυμη μελετητική εταιρεία «Άνυσμα ΑΕ» (1999-2002) και στην «Ευρωπάρκιν ΑΕ» (1993-1999). Επίσης, από το 1994 μέχρι το 2001 ήταν δικηγόρος κατ’ αποκοπήν στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ταμείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΤΕΒΕ).

Είναι αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) (2012-σήμερα) και έχει διατελέσει μέλος επιτροπών, όπως: (2010) της Επιτροπής των Ειδικών για το Ασφαλιστικό, (2002) της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επίσης, έχει υπηρετήσει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (2012), έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη υπεύθυνη του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας (2003-2008), μέλος της επιστημονικής γραμματείας του Mutual Information System on Social Protection (Μissoc) της ΕΕ (2003-2007), ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2002-2003).

Συνεργάστηκε ως εμπειρογνώμονας για θέματα ασφαλιστικού δικαίου και κοινωνικού διαλόγου με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (2011). Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2014-σήμερα).

Μέλος του Εuropean Institute of Social Security (EISS), του της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) του ΔΣ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Παν/μιου Αθηνών (ΕΚΑΥΠ) και μέλος της Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ). Υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ (2007 – 2009) της European Women Lawyers Association).

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας

Η Αναστασία Κοτανίδου επιλέχθηκε ως υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, στο διάστημα ενός μήνα έως ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού. Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Kottanidou

Ως προς τα βιογραφικά της στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα. Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας. Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Παντελής Κάπρος θα ορκιστεί υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά. Είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

Kapros__1_

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (2000 – 2004), ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995 – 2000) και Καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόννη.

Ως επικεφαλής του E3MLab έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς και αποτελούν τα μοντέλα με τα οποία εκπονούνται οι περισσότερες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τομείς της ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης.

Έχει πολύχρονη διεθνή πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά. Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο και για τρία χρόνια κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων. Το 1995 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου.

Lalousis

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞ. ΙΠΠ – ΠΙΝΔΟΣ», ενώ το 2001 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 7 ΕΜΑ. Την ίδια χρονιά (2001) του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 12 ΕΜΑ, ενώ το 2002 του Διοικητή της 5 ΕΜΑ, στην Κύπρο. Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στην 95 ΑΔΤΕ και στο ΓΕΣ – ΓΕΕΘΑ, όπου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2009, φοίτησε στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (NADEFCOL), στην Ιταλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων (ΚΕΧΕΙΚ), ενώ το 2011 τοποθετείται Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Το 2012 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΣ αρχικά ως Δντης ΔΙΣΧΕΑ και στη συνέχεια ως Επιτελάρχης του ΓΕΠΣ. Το 2014 του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ«ΜΥΚΑΛΗ» , με έδρα τη Σάμο.

Το 2015 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΕΠΙΧ και του ΔΑ΄Κ. Το 2016 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΧVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» και στη συνέχεια Διοικητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Την 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ». Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Ιαν 2020 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Γιώργος Κουμεντάκης θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Koutentakis

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής το 1964 στο Ωδείο της πόλης, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, ενώ άρχισε να συνθέτει στην ηλικία των 15. Το 1977 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, με καθηγητή τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πιερ Μπουλέζ, τον Γκιέργκι Λίγκετι, τον Ιάννη Ξενάκη και τον Αλεξάντερ Γκερ.

Το 2004 διορίστηκε μουσικός διευθυντής και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ από το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Φίλιππος Σπυρόπουλος: Ποιος είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά. Είναι ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου (LSE) και Freiburg Γερμανίας.

Spiropoulos2

Στο παρελθόν, διετέλεσε γενικός γραμματέας του ίδιου Υπουργείου, αλλά και του Υπουργείου Προεδρίας. Τη διετία 1990 – 1992 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργό τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο.

Την περίοδο 1981 – 1983 υπηρέτησε στο νομικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αργότερα γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Προεδρίας (1989) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (1990 – 1992).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1976 και ασκεί ενεργώς δικηγορία κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Διοικητικά Δικαστήρια και έχει πλούσιο γνωμοδοτικό έργο.

Το 1993 ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος διαφόρων οργανισμών και φορέων.

Καλλιόπη Σπανού: Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών

Η Καλλιόπη Σπανού ανέλαβε υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Université de Picardie) στη Γαλλία (DEA Science Administrative) όπου και έλαβε τον τίτλο του Docteurd'Etat στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στη Διοικητική Επιστήμη (Mention Très Honorable). Στη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Στασινοπούλου και το Υπουργείο Εθνικής Οκονομίας (ΝΑΤΟ).

Διδάσκει στο Τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ από το 1989, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Υπήρξε υπότροφοςτου CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives, visitingprofessor στο Government Department του LSEκαι στο Nuffield College (Oxford). Τον Φεβρουάριο – Ιούλιο 2016 προσεκλήθη ως  “Schuman Fellow” στο Robert Shuman Centre for Advanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον Ιούλιο 2018 προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l’ Homme (Παρίσι).

Το Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε επίσης υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Spanou__1_

Υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κράτος και Δημόσιας Πολιτική», ως Σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλός στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με τον ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και Μέλος του Steering Committee του European Group of Public Administration, IIAS.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα δημόσιας διοίκησης και δημοσίων πολιτικών (σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού, κλπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας

Τα ηνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Ιωάννης Γκόλιας. Είναι πολιτικός μηχανικός, πανεπιστημιακός και πρύτανης του ΕΜΠ, ενώ έχει διατελέσει υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Gkolias__1_

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperial College του Λονδίνου και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Διδάσκει στο ΕΜΠ από το 1986 στον τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Το 2002 έγινε καθηγητής και από το 2009 ως το 2013 ήταν πρόεδρος του τμήματος. Από το 2013 ως το 2014 ήταν κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Τον Ιούλιο του 2014 εξελέγη πρύτανης του ΕΜΠ και ανανέωσε τη θητεία του τον Οκτώβριο του 2015.

Να σημειωθεί τέλος ότι από τον Οκτώβριο του 2016 είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ποιος αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Δανιήλ Εσδράς είναι εκείνος που θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Daniil_Edras__1_

Ο Δανιήλ Εσδράς, υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έως τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, ήταν Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο.

Ο «διάδοχος» του Πιερρακάκη

Ο Σωκράτης Κάτσικας αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, ΗΠΑ (1984) και Δρ Μηχ/κός Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987).

Σήμερα είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος

Katsikas__1_

αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association – EUA) και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ίδιου προγράμματος. Διετέλεσε πρύτανης (2003-2006) και αντιπρύτανης (1997-2003) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επίσης, διετέλεσε μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2006-2008), μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2008-2009), αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) (2009), Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή Προγράμματος του Προγράμματος «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2009), γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009 – 2012).

Χρημάτισε ακόμα μέλος της επιτροπής Πληροφορικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (2011 – 2012), πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2013-2014) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (2013-2015).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 230 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, ως ερευνητής, ως επιστημονικός διευθυντής, και ως διευθυντής προγράμματος στις περιοχές αυτές.

Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο Θεόδωρος Κλιάρης είναι ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Eίναι επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής – Ακτοφυλακής, Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α., και έχει ταξιδέψει με ποντοπόρα πλοία ως τον βαθμό του Πλοιάρχου Γ΄ Τάξεως.

Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ. Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης – Επιθεώρησης Πλοίων – Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM CODE) κ.τ.λ.

Kliaris__1_

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε ως Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο, Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο ΝΤΕΡΜΠΑΝ της Νοτίου Αφρικής, Λιμενάρχης Κατακόλου καθώς και επί σειρά ετών στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν) και Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε).

Επίσης υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του υπουργού, σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων καθώς και ως Κυβερνήτης στο Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ. 040.

Στις 19 Μαρτίου 2015 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. με έδρα τον Πειραιά. Στις 18 Μαρτίου 2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στον Θεόδωρο Κλιάρη έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Γεώργιος Τσακίρης: Υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Γεώργιος Τσακίρης είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1973), Διδάκτωρ

Tsakiris

Μηχανικός του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Southampton Αγγλίας (1977) στην επιστημονική περιοχή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Ειδικός επιστήμονας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1980-1984), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1984-1988). Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ, από το 1988.

Ιωάννα Δρέττα: Η υπουργός Τουρισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Τουρισμού μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, με Master στο Public Administration (MPA).

Dretta__1_

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς επαγγελματικής της πορείας, έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αναλαμβάνοντας το management σε ιδιαίτερα σύνθετα επαγγελματικά περιβάλλοντα, κατάφερε να διαχειριστεί τις προκλήσεις που ανέκυψαν. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τον κλάδο του τουρισμού, ενώ τον Ιούνιο 2017 ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Marketing Greece.

Η Ιωάννα Δρέττα γνωρίζει το Υπουργείο Τουρισμού, αφού έχει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων θέσεων, διατελέσει και διευθύντρια της Όλγας Κεφαλογιάννη (2012 – 2015).

Ο υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε Ευάγγελος Τουρνάς. Είναι εν αποστρατεία πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπηρετούσε ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Tournas__1_

 

Επιπλέον, διατέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Γεννήθηκε το 1958 στα Χανιά της Κρήτης. Το 1976, εισήχθη στην Σχολή Ικάρων, την οποία αποφοίτησε το 1980, λαμβάνοντας το αξίωμα του Ανθυποσμηναγού.

Ο αντικαταστάτης του  Άκη Σκέρτσου

Ο Ηλίας Σιακαντάρης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, θα ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αντικαθιστά τον Άκη Σκέρτσο ως κυβερνητικό εκπρόσωπο και θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες μέχρι να διεξαχθούν οι δεύτερες εθνικές εκλογές.

Sakiantaris

Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και πήρε master στη δημοσιογραφία από το Columbia University Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στο CBSNews, στην ΙΗΤ/Kathimerini English Edition, στις εκδόσεις ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρη, την Καθημερινή, την Ημερησία, την Οικονομική Επιθεώρηση – μεταξύ άλλων.

Σήμερα, γράφει και παρουσιάζει δελτία ειδήσεων για την ΕΡΤ.