Όπως δηλώνει παλαιός βουλευτής στην «Α»: «Ο Κυριάκος… πέτυχε ό,τι δεν κατάφερε κανένας άλλος ηγέτης της Κεντροδεξιάς. Ποτέ, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δεν έφερε αρχηγός τέτοιο αποτέλεσμα και ποτέ δεν μπόρεσε ηγέτης της Κεντροδεξιάς να στείλει σε τόσο χαμηλό ποσοστό την αξιωματική αντιπολίτευση». Η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εδραίωσε απλώς την πολιτική του κυριαρχία, αλλά έλαβε και καθαρή εντολή από τους Έλληνες για τις δύο μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας. Η εντολή του 40%, και μάλιστα με συνθήκες απλής αναλογικής, είναι «Ισχυρή Ελλάδα - Δυνατή Κοινωνία»!

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών το ξεκαθάρισε: «Οι πολίτες μάς ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου. Στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων για καλύτερους μισθούς, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία, για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα νίκησε τον διχασμό».

Προτού όμως φτάσουμε στο μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη, που έχει λάβει πλέον το «πράσινο φως» από την κοινωνία για ευρύτατες μεταρρυθμίσεις σε οικονομία, κοινωνία και κράτος, να δούμε πώς και τι αντιμετώπισε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα:

► Νίκησε το «θηρίο» της απλής αναλογικής. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο μία ακόμη θητεία αλλά και τον μύθο της απλής αναλογικής, ενισχύοντας περαιτέρω την πολιτική φυσιογνωμία του.

► Πέτυχε την απόλυτη κυριαρχία. Η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία εδρών με την απλή αναλογική δείχνει τη δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

►Νίκησε τεράστιες αντιξοότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός αντιμετώπισε πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, υποκλοπές, δυστύχημα Τεμπών. Στα δύο πρώτα στάθηκε όρθιος. Στις υποκλοπές κλήθηκε να διαχειριστεί ένα συνταρακτικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίστηκε από τον ελληνικό λαό με μεγάλη νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Για την τραγωδία στα Τέμπη ο πόνος ήταν δυνατός, καθώς χάθηκαν τόσες ψυχές. Ζήτησε όμως συγγνώμη, ζήτησε υπομονή για να διορθωθούν τα λάθη και -όπως προκύπτει- εισακούστηκε για τη μετριοπάθειά του.

► Η Ελλάδα δυνατή στο εξωτερικό. Η ενίσχυση της φήμης της χώρας στο εξωτερικό, η εικόνα της Ελλάδας στο Κογκρέσο με την ηγετική ομιλία Μητσοτάκη, η αντιμετώπιση των Τούρκων στον Έβρο κ.ο.κ. ήταν τα πλέον σημαντικά και ισχυρά χαρτιά Μητσοτάκη! Μάλιστα, η αντιμετώπιση της πρόκλησης Ερντογάν στον Έβρο έθεσε και τα θεμέλια της μεγάλης πορείας στα εθνικά θέματα.

► Η πορεία της οικονομίας. Και μόνο η οικονομική ανάπτυξη του 3%-5%, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η δυνατή ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών, η πτώση της ανεργίας, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων έπειτα από πολλά χρόνια έδωσαν δύναμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

► Η «αναιμική» αντιπολίτευση. Η εκλογική επιτυχία Μητσοτάκη είχε έναν ανέλπιστο υποστηρικτή! Τον ανούσιο πολιτικό λόγο Τσίπρα και τη στείρα αντιπολίτευση, χωρίς πρόταση, χωρίς μέτρο, χωρίς ουσία… Η πολιτική φαντασίωση ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το ασανσέρ καθόδου των ποσοστών Τσίπρα.

Το νέο κυβερνητικό πλάνο Μητσοτάκη έχει τις εξής πτυχές:

1. Αυτοδυναμία της ΝΔ για να προχωρήσει ανεμπόδιστα το έργο της. Αυτό μπορεί να το επιτύχει στη δεύτερη αναμέτρηση, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».

2. Ισχυρή οικονομία, με καλύτερους μισθούς και συντάξεις, λιγότερους φόρους και ανεργία κάτω του 10%. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει και την αύξηση του κατώτατου στα 950 ευρώ, αλλά και τον μέσο μισθό στα 1.500. Συνεχίζει τη μείωση των φόρων και έχει σημειώσει ότι οι τριετίες έρχονται με τη μείωση της ανεργίας στο 10%.

3. Να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε κράτος, Υγεία, Παιδεία. Εδώ θα χρειαστεί πολλή δουλειά, γεγονός που γνωρίζει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα τρέξει λοιπόν άμεσα κάθε μεταρρύθμιση, απαραίτητη για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στους τρεις κομβικούς τομείς.

4. «Κοινωνία με λιγότερες ανισότητες». Η φράση σηματοδοτεί την προτεραιότητα που αποδίδει η ΝΔ στην κοινωνική πρόοδο εν συνόλω και θα αποτελέσει καταλυτική παρέμβαση της επόμενης κυβέρνησης.

5. Ισχυρή εξωτερική πολιτική. Η εμφάνιση στο Κογκρέσο ήταν η αποθέωση ενός ηγέτη που ξέρει τι θέλει η χώρα του και που μπορεί να την οδηγήσει.

6. Ενότητα στον λαό. Την ώρα που ο Τσίπρας έλεγε «εχθρός η Δεξιά», «το καθεστώς Μητσοτάκη» κ.λπ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για ενότητα των Ελλήνων. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ποιο μήνυμα είχε τη μεγαλύτερη απήχηση…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25/5/23