Μετέωρο βήμα Τσίπρα εν μέσω διογκούμενης αμφισβήτησής του στην Κουμουνδούρου, ακόμη και από την εφημερίδα «Αυγή», με κομματικά στελέχη να αφήνουν «πονηρά» υπονοούμενα για την ανάγκη διάδοχης κατάστασης μετά την 25η Ιουνίου και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος της κριτικής που δέχεται, αναγκάστηκε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την εκλογική συντριβή.

Η άποψη για ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη νεαρότερης ηλικίας μπαίνει εμφατικά στην Κουμουνδούρου και ενώ η γκρίνια και οι μουρμούρες με στόχο τον Αλέξη Τσίπρα για την πληθώρα των αστοχιών δεν κρύβονται πια. Στην πραγματικότητα, η αντίστροφη μέτρηση για την εσωκομματική αμφισβήτησή του άρχισε, όπως προκύπτει, από σειρά δηλώσεων πρωτοκλασάτων στελεχών. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, λόγου χάρη, ζήτησε να πλαισιωθεί ο κ. Τσίπρας από στελέχη τα οποία τα πήγαν καλά στη μάχη του σταυρού αναφέροντας κατά σειρά την  Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Η αναφορά του ευρωβουλευτή στην πρώην υπουργό επιδέχεται πολλές ερμηνείες, καθώς αν υπάρξουν προσεχώς εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας, η κυρία Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που «παίζουν» για τη διάδοχη κατάσταση. «Πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα, το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος», είπε ο κ. Παπαδημούλης αποδομώντας (με το γάντι) το ηγετικό προφίλ Τσίπρα.

Εξαρχής χαμένοι

Ο έτερος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου έβαλε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα πρώτο στο κάδρο των ευθυνών, μοιράζοντας ωστόσο τις ευθύνες και στη συλλογική παρουσία του κόμματος και αφήνοντας έτσι αιχμές για τις πολλές και σοβαρές ενδοΣΥΡΙΖΑϊκές αντιφάσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτές όμως δεν είναι προσωπικές, είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού». Ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε και στα μεγάλα λάθη που έγιναν μέσα στην προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι «η μάχη ήταν εξαρχής χαμένη».

Όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπόρεσε να επιβάλει το δικό του δίλημμα, καθώς δεν είχε δίλημμα, αλλά άλλαξε και τέσσερις φορές το πολιτικό του μήνυμα: κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση προοδευτική, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κυβέρνηση ανοχής. «Ο κόσμος πάει στην κάλπη να ψηφίσει για το πώς θα κυβερνηθεί. Δεν πάει να ψηφίσει ένα κόμμα που θα ψάξει συμμαχίες με άλλα κόμματα που δεν το θέλουν κιόλας», σημείωσε...

Εξέγερση στην «Αυγή»

Αιχμές για την απουσία αναζήτησης των αιτιών της εκλογικής συντριβής άφησε ο σύμβουλος έκδοσης της «Αυγής» και άλλοτε δεξί χέρι του Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, Άγγελος Τσέκερης. Ο δημοσιογράφος έκανε αναδρομή στις ευρωεκλογές 2019, όταν τα «αναλυτικά εργαλεία» (βλέπε Χριστόφορος Βερναρδάκης) διαβεβαίωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πίσω το πολύ 1,5 με 2 μονάδες (έχασε τελικά με 10), για να τονίσει ότι η αυτοκριτική θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τότε στο κόμμα, εκτιμώντας ότι ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε ποτέ, ούτε τότε ούτε τώρα.

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μια ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που στρέφεται κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ και της εσωστρέφειας, και μια συζήτηση μερικών ωρών της Κεντρικής Επιτροπής (που έχει 300 μέλη) υπηρετεί με υπευθυνότητα τη δέσμευση ότι «τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα εξετάσουν την κατάσταση», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσέκερης και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Και υπάρχει σοβαρό ερώτημα αν η διαδικασία, έτσι όπως δρομολογείται, μπορεί να εντοπίσει με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τα αιτία της ήττας. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν εμβαθύνουμε στα λάθη που κάναμε, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τα επαναλάβουμε. Και αν τα επαναλάβουμε, δύσκολα θα πετύχουμε κάτι καλύτερο».

«Παύλο, παραιτήσου»

Την ίδια ώρα με παρέμβασή του ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Νίκος Σαραντάκος, στο Facebook του Παύλου Πολάκη ζήτησε από τον Χανιώτη βουλευτή να παραιτηθεί, καθώς ευθύνεται για την πανωλεθρία στα Χανιά. «Από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται πως ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα που ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να μην σας συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. Την πανωλεθρία στα Χανιά, που τα κέρδισε η ΝΔ πρώτη φορά στην ιστορία, τη χρεώνεστε εσείς, υπουργέ. Το θαρραλέο θα ήταν να παραιτηθείτε από το ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών», σημείωσε.

Χρήστης του απάντησε, ρωτώντας: «Αφού παραιτηθεί ο Τσίπρας για την πανωλεθρία ή πριν;», με τον κ. Σαραντάκο να σημειώνει: «O Τσίπρας μετά τις εκλογές».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/5