Πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους των αυτοπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών δείχνει η ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Μιλώντας στο OPEN, o Δημήτρης Μαύρος, ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα και ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία στην συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών συγκέντρωσε το 55% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 13%! 

Συνταξιούχοι και μισθωτοί ιδιωτικού τομέα

Οι απανωτές τρικλοποδιές και οι παραφωνίες των στελεχών του είπε αναφερόμενος και στην υπόθεση Κατρούγκαλου και της κας Φωτίου, ουσιαστικά πυροδότησαν τις εξελίξεις καθώς από αυτές τις πολιτικές επηρρεάζονται πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. «Σε αυτό το κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαύρος. Από την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων προκύπτει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου όχι μόνο τους συνταξιούχους – που παραδοσιακά είναι συντηρητικό κοινό – αλλά και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της MRB Δημήτρη Μαύρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, καταλυτική για τη ΝΔ ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, η δέσμευση για 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσίασε ο κ. Μαύρος στους συνταξιούχους η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε το 49% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 20%.

Η διαφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ήταν σαφώς μικρότερη, ωστόσο αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το κοινό αυτό παραδοσιακά βρισκόταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι νέοι 17 – 24 ετών, τους οποίους επίσης έχασε η Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το σκορ είναι 28,5% για τη Νέα Δημοκρατία και 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανατροπή σημειώθηκε λόγω της τριπλής αύξησης του κατώτατου μισθού, 2%, 7,5% και 9,5% η οποία οδήγησε τον ελάχιστο μισθό πλήρους απασχόλησης από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ την 1η Απριλίου του 2023. Ρόλο διαδραμάτισε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επίσης ενίσχυσε το εισόδημα των μισθωτών, όπως και η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22%, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους χαμηλόμισθους. Στις αυξήσεις αυτές «κούμπωσε» η υπόσχεση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Νέοι 

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σημαντική νίκη ακόμη και στους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 17 - 24 ετών, δηλαδή και σε όσους πήγαν για πρώτη φορά στην κάλπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 100% των exit poll οι νέοι 17 - 24 ετών ψήφισαν ως εξής: 

ΝΔ: 31,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%

ΠΑΣΟΚ: 10,5%

ΚΚΕ: 6,4%

ΜέΡα25: 5%

Ελληνική Λύση: 5,9%

Κεντρώοι 

Τέλος ο κ. Μαύρος υπογράμμισε στην ανάλυσή του ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το κέντρο ενώ βγήκε νικήτρια και στη μάχη που έδωσε στα social media για τους νέους.