Λίγες μόλις ώρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, τα κόμματα αναμένεται ξεκινήσουν εκ νέου το σχεδιασμό τους για την προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσουν.

Ειδικότερα, παρά την σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απλή αναλογική, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αποτελεί εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει ξανά σε προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τις 25 Ιουνίου.

Άξιο αναφοράς είναι ότι μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα που έδωσαν οι πρώτες κάλπες αυτό που φαίνεται να βγαίνει από την ατζέντα είναι το debate Μητσοτάκη-Τσίπρα. Συγκεκριμένα, το double score στις εκλογικές επιδόσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ  δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την επιλογή των πολιτών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,  τα προγράμματα των κομμάτων τέθηκαν στην κρίση των πολιτών και οι ψηφοφόροι αποφάσισαν πως «η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Το ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό. Μας ζήτησαν να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις για καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και μία Ελλάδα ασφαλή».

Θυμίζουμε ότι στην τηλεμαχία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικά στελέχη στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είχαν σχολιάσει πως «ο Κ.Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα».

Σήμερα και πριν να «κάτσει η σκόνη» της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές σχολιάζουν πως η εικόνα των πολιτικών αρχηγών, καθώς και τα προγράμματα των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί εκ νέου μία τηλεμαχία ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ή με τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου είχε πει πως «οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και το πλαίσιο του debate είναι να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές πάντα υπάρχει το bonus και αφορά τον 1ο και τον 2ο, βεβαίως και θα γίνει debate με τον Τσίπρα. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα».

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διαφορά δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει περάσει ούτε σαν σκέψη αν θα ξαναζητήσουν τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μετά το χθεσινό στραπάτσο. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες προκειμένου να εντοπίσουν τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό καταποντισμό.