«Εμείς ανοίξαμε την πόρτα για να διευκολύνουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ξεκινήσει ακόμα μία τηλεμαχία, και έχοντας χαλαρή διάθεση, για το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού που άφησε ορθάνοχτο όχι τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τις κάλπες. Ποιους εννοούσε ότι ήθελαν να διευκολύνουν;

Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, καθώς μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν έχει ως προϋπόθεση να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και έτσι θα μπορούσε να τηρηθεί ο βασικός όρος του Νίκου Ανδρουλάκη, που σε μια κυβέρνηση μακράς πνοής δεν γίνεται αποδεκτός ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτόν βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μια ακόμα εναλλακτική για τους ίδιους, πιέζοντας ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά τους στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούσαν διαρκώς για την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα κάθε εβδομάδα σχεδόν να προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης, από την κυβέρνηση ανοχής με τον Βαρουφάκη μέχρι την κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να μπουν σε συζήτηση για μια κυβέρνηση βραχύβια, όχι σταθερή και με το επίκεντρό της σε θέματα σημαντικά και θεσμικά μεν όπως οι παρακολουθήσεις, αλλά όχι στη συνολική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων όπως η ακρίβεια.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έριξε τυχαία τη «βόμβα», ούτε προσδοκούσε απαραίτητα στη θετική ανταπόκριση του ΠΑΣΟΚ στο προσκλητήριό του, γνώριζε εξαρχής ότι θα δημιουργήσει πίεση πάνω στο θέμα των παρακολουθήσεων, παρουσιάζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ως υποχωρητικό σε αντίθεση με τον ίδιο.

Κυριακή κοντή γιορτή για τους δύο μονομάχους, που αντί να συνεργάζονται, κοντράρονται διεκδικώντας την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων μετά και την τελευταία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τον δρόμο της συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη.