Εκτός ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό βέβαια να είναι εφικτό, τέθηκε ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τις δηλώσεις του για το ασφαλιστικό που πυροδότησεαν θύελλα αντιδράσεων. Άλλωστε, είχε ανακηρυχθεί κανονικά υποψήφιος από τον Άρειο Πάγο, τα ψηφοδέλτια έχουν εκτυπωθεί, έχουν φύγει από τις περιφέρειες και έχουν πάρει τον δρόμο για τα σχολεία, τα οποία από σήμερα θα ξεκινήσουν να μετατρέπονται σε εκλογικά τμήματα.

Πρέπει να πάει κανείς αρκετά χρόνια πίσω για να εντοπιστεί αντίστοιχο περιστατικό αδειάσματος υποψηφίου από το κόμμα του στο παρά πέντε των εκλογών. Για την ακρίβεια, 30 χρόνια πίσω ο Παντελής Οικονόμου, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, είχε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των repos, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον αποδοκιμάζει δημόσια, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί. Βεβαίως, λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση Παπανδρέου φορολόγησε κανονικά τα repos και ο κ. Οικονόμου έμεινε απλά για λίγα χρόνια εκτός Βουλής. 

Ερωτήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η είδηση περί «έξωσης» του κ. Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έφερε… «εγκεφαλικά» στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου τα ερωτήματα άρχισαν να φτάνουν κρουνηδόν. Η πρώτη εικασία ήταν, εάν σταυροί δίπλα από το όνομα του κ. Κατρούγκαλου θα ακύρωναν ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι ΣΥΡΙΖΑ», απαντούσαν περιπαικτικά σε μηνύματα διάφοροι… μη ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τρολάρισμα

Μάλιστα, στο διαδίκτυο έφτασαν κάποιοι να ανεβάζουν ιδέες για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να… διαγράφουν με μολύβι το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου και εν συνεχεία να σταυρώνουν τους υποψηφίους της επιλογής τους. Το σχετικό τρολάρισμα έφτασε και μέχρι την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», όπου ο δημοσιογράφος του Kontra Channel Φοίβος Κλαυδιανός εξήγησε με σοβαρό ύφος ότι «όποιος θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Αθήνας, μην κάνουν κάποιο λάθος και διαγράψουν το όνομα, γιατί θα είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σταυρώσουν το όνομα που θέλουν».

Βουλευτής μίας ημέρας

Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να μην χρειαστεί να τεθεί ζήτημα τι θα γίνει, αν εκλεγεί, μιας και έχει παρέλθει η προθεσμία για να αφαιρεθεί το όνομά του. Ο ίδιος, άλλωστε, ζητά από τους συνομιλητές του να μην τον ψηφίσουν, από τη στιγμή που αποσύρθηκε.

Ούτως ή άλλως, ακόμα και αν εκλεγεί ο κ. Κατρούγκαλος, θα είναι βουλευτής μιας ημέρας, σε περίπτωση που η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το σενάριο θα έχει την ευκαιρία να αφαιρέσει το όνομα του από τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, καθώς τα ψηφοδέλτια επανακατατίθενται εκ νέου στον Άρειο Πάγο.