Εκτός εκλογικής κούρσας και μόνο τυπικά εντός ψηφοδελτίων παραμένει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είδε την πόρτα της εξόδου μία ανάσα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Με μια σκληρή ανακοίνωση η Κουμουνδούρου τον έθεσε χθες το απόγευμα εκτός της προεκλογικής μάχης, την οποία έδινε μέχρι πρότινος ως υποψήφιος Βουλευτής στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών, υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Bluesky, στις οποίες υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής των κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οι επιστημονικές και συνδικαλιστικές ενώσεις των οποίων εξανέστησαν στο άκουσμα της σχετικής δήλωσης.

Απαντώντας, από πλευράς του, για το ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά», με τον παριστάμενο στο πάνελ υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να του επισημαίνει πως «η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος». 

Τα όσα ειπώθηκαν, ωστόσο, από τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις από πλευράς των ελεύθερων επαγγελματιών, που με ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεών τους έκαναν λόγο για «αφανισμό του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία», δηλώνοντας κάθετα αντίθετοι με τυχόν επαναφορά του μέτρου. Μέσα σε λίγες ώρες, την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ΕΒΕΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εγείροντας τείχος απέναντι στην τυχόν επαναφορά του μέτρου.

Το σφοδρό κύμα αντιδράσεων δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν ούτε η δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πόπης Τσαπανίδου, πως «καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ούτε και η «πυροσβεστική δήλωση» του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην οποία ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις

Αναλυτικά, η δήλωση

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδο-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές: 
 Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.
- Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
- Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.
- Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν, ωστόσο, οξείες μόνο οι αντιδράσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και από τους κοινωνικούς του συντρόφους, καθώς το κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάρυνε απότομα, όταν οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οποία έδιναν την ίδια ώρα την μάχη του σταυρού σε χώρους εργασίας, λαϊκές και καφενεία κεραυνοβολήθηκαν, καθώς στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας είδαν «να χάνουν πόντους από ένα ακόμη αυτογκόλ». Η ομοβροντία αντιδράσεων είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, καθώς στη διάρκεια συνέντευξής του στο in.gr ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές», όπως ανέφερε, «αδειάζοντας» τον πρώην Υπουργό του.

«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και 20 μέρες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως «είναι λαθροχειρία μεγάλη και unfair λίγες ώρες πριν τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους» . «Καμία αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες», κατέληξε.

Παράλληλα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Κατρούγκαλου, παρατηρώντας στο protothema.gr ότι «ανέστησε όλη την κριτική που δεχτήκαμε για την πολιτική μας στην μεσαία τάξη σε μια μέρα», την στιγμή που εμφανίζονται προβληματισμένα αναφορικά με timing της δήλωσης του πρώην Υπουργού.

Για ορισμένα εξ’ αυτών, η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ασύνδετη με όσα συμβαίνουν στη σταυροδοσία του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών, όπου κατέρχεται -τύποις πλέον- ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς ο σκληρός εσωκομματικός ανταγωνισμός έμοιαζε να τον αφήνει εκτός της επόμενης Βουλής, με τον ασφαλιστικό νόμο του να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική του απήχηση.

Οι μαζικές αντιδράσεις πανταχόθεν προσμετρήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Κουμουνδούρου, που δεν αγνόησε τον κοινωνικό αντίκτυποΟ κ. Κατρούγκαλος τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την αποπομπή του να λαμβάνει χώρα λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η απομάκρυνσή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος καθυστέρησε, καθώς αυτά ήταν ήδη καθ΄οδόν προς τα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να εξευρεθεί μια τεχνική λύση, η οποία να σηματοδοτεί προς το εκλογικό σώμα, την αποπομπή του.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην Υπουργό, στον οποίο, κατά πληροφορίες, έγινε «αυστηρότατη επίπληξη», καθώς του επισημάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν λίγες ώρες πριν τις εκλογές «να θολώνει το μήνυμα του κόμματος».

Το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – Κατρούγκαλου επιβεβαίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές, καθώς με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην Υπουργός γνωστοποίησε πως αποσύρεται από την εκλογική κούρσα, ενώ με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τον έθεσε εκτός του σώματός της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν,μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. 

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Η ανάρτηση του κ. Κατρούγκαλου 

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής»

Χωρίς να τον κατονομάσει, με μια υπαινικτική αναφορά στην υπόθεση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε το εσωκομματικό και όχι μόνο μήνυμα του κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Σύνταγμα, λέγοντας πως «θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές: Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, «το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κο Μητσοτάκη. Της έταξε σαλόνια και την κατάντησε να ζει με τα κουπόνια. Αυτό είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και η ηθική μας υποχρέωση συνάμα».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω» τόνισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταλήγοντας πως «είμαι και είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ, να τον διαβούμε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και δε θα κάνουμε πίσω όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας».

Απόσυρση

Ως εκ τούτου, ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Βόρειο Τομέα, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του κόμματος να μην τον σταυρώσουν, ενώ τα ψηφοδέλτια παραμένουν σε κάθε περίπτωση έγκυρα.

Εν τω μεταξύ, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρώην υπουργού μετέδιδαν πως ο ίδιος «καλεί τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν», καθώς τεχνικά δεν μπορεί να διαγραφεί, παρότι ο κύκλος της πολιτικής του διαδρομής τερματίστηκε απότομα κι ενώ τα ψηφοδέλτια των εκλογών της Κυριακής έφεραν πάνω τους το όνομά του.

Πηγή: protothema.gr