Νωρίτερα σε σχέση με το 2019  θα ανακοινωθεί φέτος η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής 21ης Μαΐου. Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από 200 μικρά εκλογικά τμήματα, ενώ περίπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ. Έως τις 10 το βράδυ η εκτίμηση θα επικαιροποιηθεί, καθώς θα έχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Τα tablets

Όπως ανέφεραν πριν λίγο οι εκπρόσωποι της Singular Logic κατά τη δοκιμαστική παρουσίαση του σχετικού προγράμματος, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα λάβουν ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ δεν θα λάβουν κινητά τηλέφωνα, καθώς η μετάδοση θα γίνει με τους πλέον συγχρόνους τρόπους. Ήδη από σήμερα ξεκίνησε η διάθεση των tablets από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα συνεχιστεί έως το Σάββατο το βράδυ.

Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και όσον αφορά στην καταμέτρηση των σταυρών και εκτιμάται ότι έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας θα γίνουν γνωστά. Αναφορικά τώρα με τους απόδημους που θα ψηφίσουν στα 99 εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, μία μέρα νωρίτερα το Σάββατο 20 Μαΐου, η καταμέτρηση θα γίνει την επόμενη στο Εφετείο Αθηνών όταν κλείσουν και οι υπόλοιπες κάλπες. Σημειώνεται πως η αποστολή από τα εκλογικά κέντρα στο υπ. Εσωτερικών και στο Πρωτοδικείο θα γίνει και χειρόγραφα, δηλαδή με τη σύνταξη του δελτίου αποτελεσμάτων από τον δικαστικό αντιπρόσωπο. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαν προμηθευτεί τάμπλετ μόνο 12.000 τμήματα, ενώ άλλα 4.500 καταχωρούσαν αποτελέσματα με κινητό τηλέφωνο. Η διαδικασία συλλογής στοιχείων θα γίνει και με το παραδοσιακό σύστημα των τηλεγραφημάτων, το οποίο ωστόσο εμφανίζει μια καθυστέρηση περίπου 3 ωρών σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα των τάμπλετ.