Πολύ συχνά οι νέοι άνθρωποι -ειδικά μεταξύ των ηλικιών 17 με 34- θεωρούνται αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, με πολλούς μάλιστα να δηλώνουν «απολιτίκ». Πρόκειται για άτομα που έχουν βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), νιώθουν αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον, ακόμα και απογοήτευση.

Υπάρχει όμως και η άλλη εικόνα, αυτή των νέων που διαλέγουν να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν την θέση τους στα πολιτικά πράγματα, προσδοκώντας να διαμορφώσουν μια ατζέντα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της γενιάς τους. Και σε αυτή την μερίδα των νέων φαίνεται πως έχουν «επενδύσει» αρκετά τα κόμματα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αφού η ηλικιακή ανανέωση στα ψηφοδέλτια ήταν αισθητή.

Στόχος δεν είναι μόνο μια γενική ανανέωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και η αλλαγή σκυτάλης στα πολιτικά προγράμματα, αλλά και η προσέγγιση των απογοητευμένων και αποστασιοποιημένων νεαρών πολιτών. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων που – ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά - δεν είναι αμελητέα και φαίνεται μάλιστα να έχει πολύ ψηλά τον πήχη.

Πρόσφατη δημοσκόπηση αποκλειστικά για νέους ηλικίας 17-34 έδειξε ότι οι προβληματισμοί τους σήμερα βασίζονται κυρίως σε ζητήματα που απασχολούν το άμεσο μέλλον τους, ενώ καταγράφεται και μια έντονη κρίση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Οι νέοι, σύμφωνα με την Palmos Analysis, ως σημαντικότερα προβλήματα θεωρούν την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και την παιδεία. Επιπλέον, καταγράφεται κρίση εμπιστοσύνης των νέων προς τους θεσμούς, καθώς -εκτός από την οικογένεια και τις ένοπλες δυνάμεις- η εμπιστοσύνη που εκφράζεται για το κοινοβούλιο, τα κόμματα, την δικαιοσύνη και την αστυνομία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Το μεγάλο «στοίχημα» λοιπόν για τις νέες και τους νέους που καλούνται σήμερα να δώσουν τη «μάχη» των εκλογών είναι να εμπνεύσουν αυτούς τους ανθρώπους της γενιάς τους όχι μόνο κερδίζοντας την ψήφο τους, αλλά ενεργοποιώντας τους και σε μια κατεύθυνση διαμόρφωσης των πολιτικών πραγμάτων. Νέοι άνθρωποι μιλούν στα parapolitika.gr για την απόφαση τους να ασχοληθούν με την πολιτική, ποιοι είναι οι στόχοι τους και οι αντιδράσεις στο περιβάλλον τους, αν αισθάνονται ότι υπάρχει «χώρος» για την γενιά τους, αλλά και τι απαντούν σε κάποιον που δηλώνει «απολιτίκ».

«Πρέπει πάντα να προσπαθούμε για την βελτίωση της κοινωνίας»

«Δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια, απλά έχω μια βαθιά αίσθηση ότι σαν άνθρωποι πρέπει πάντα να προσπαθούμε για την βελτίωση της κοινωνίας και ο μόνος υγιής τρόπος είναι οι Δημοκρατικές διαδικασίες» δηλώνει στα parapolitika.gr η Ευαγγελία Κοσμίδου, σημειώνοντας ότι επέλεξε να είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Έβρο για να παρακινήσει περισσότερες γυναίκες και νέους να ασχοληθούν με την πολιτική.

«Από φοιτήτρια έχοντας δει την ανάγκη για αλλαγή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια οργανώθηκα στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Όσο τα χρόνια περνούσαν τα είδα ότι αυτή η ανάγκη για αλλαγή αντικατοπτριζόταν και σε όλη την κοινωνία και έτσι επέλεξα να συνεχίσω την πορεία μου στην ΟΝΝΕΔ Έβρου της οποίας είμαι Πρόεδρος μέχρι και σήμερα!» λέει στα parapolitika.gr η νεότερη υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τον μεγαλύτερο στόχο που έχει αν εκλεγεί, η 26χρονη εκπαιδευτικός λέει: «Θα ήθελα να προσφέρω την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση για τον τόπο μας και να είμαι δίπλα στον πολίτη όταν θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα για να βοηθήσω με οποιοδήποτε εργαλείο μπορώ, είτε είναι μια ερώτηση στη Βουλή είτε είναι μια παρέμβαση». «Θα ήθελα ταυτόχρονα να αναδείξω ζητήματα που είναι καίρια για τον Νομό μας, όπως το δημογραφικό, η ασφάλεια και η ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης των υποδομών του Έβρου» προσθέτει.

Σχετικά με τους νέους που επιλέγουν να μην συμμετέχουν στα κοινά, η 26χρονη υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Δυστυχώς οι νέοι είμαστε ένα δύσκολο πολιτικό δημογραφικό. Δεν αναφέρομαι απλά στην επιλογή κάποιου κόμματος, αλλά ακόμα και η απλή προσέλευση στις κάλπες δεν είναι δεδομένη. Βέβαια αυτό είναι πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες και ακόμη δεν έχει βρεθεί η λύση».

«Πιστεύω ότι αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί εφόσον καταφέρουμε να κάνουμε τους νέους να καταλάβουν ότι η ψήφος τους συνδέεται με ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρονται άμεσα» εξηγεί στα parapolitika.gr η Ευαγγελία Κοσμίδου και προσθέτει: «Σίγουρα το να βλέπουν άτομα στα ψηφοδέλτια τα οποία είναι της ηλικίας τους και τα γνωρίζουν θα βοηθήσει στο να καταλάβουν ότι αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι αλλά δυστυχώς η αποχή των νέων από τα κοινά είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα».

«Η συμμετοχή μας μπορεί ν’ αλλάξει την δύσκολη πραγματικότητα»

Η Μυρτώ Κοροβέση, υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική με τον ΣΥΡΙΖΑ και η νεότερη του ψηφοδελτίου, εξηγεί στα parapolitika.gr ότι αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν η καθημερινότητα που βίωνε καθώς ολοκλήρωνε τις σπουδές της στη Νομική και έβγαινε στον κόσμο της εργασίας. «Φίλοι που έφευγαν για το εξωτερικό, συμφοιτητές που πήγαιναν στα νησιά για σεζόν, δουλειές του ποδαριού χωρίς ασφάλιση και προοπτική, απασχόληση διαφορετική από το αντικείμενο των σπουδών, απλήρωτη εργασία» σημειώνει η 25χρονη. «Και επιπλέον μισθοί που καθόλου δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια των νέων να σταθούν στα πόδια τους, να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογένεια και να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον» συνεχίζει.

Απευθυνόμενη στους ανθρώπους της γενιάς της που σήμερα δηλώνουν πως δεν ασχολούνται με τα κοινά, η ασκούμενη δικηγόρος από τον Διόνυσο λέει

Korovesi_SYRIZA850

στα parapolitika.gr: «Αν δεν πάρουμε, εμείς, οι ίδιοι το μέλλον στα χέρια μας,θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες της αδράνειας μας. Η φωνή και η συμμετοχή μας μπορούν ν’ αλλάξουν την δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε σήμερα». «Οι νέοι διατυπώνουν ουσιαστικό και επαναστατικό λόγο, είναι πιο δεκτικοί σε καινοτόμες ιδέες και μπορούν με τη συμμετοχή τους να φέρουν αυτόν τον “φρέσκο αέρα “ που χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα μας για να πάει μπροστά. Μοναδική λύση, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική δραστηριοποίηση στον κοινωνικό μας χώρο, στις δουλειές μας, στο πανεπιστήμιο, στη γειτονιά μας» καταλήγει.

«Η ιδιότητά μου ως νέα και γυναίκα μου δημιουργεί την υποχρέωση να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, εφόσον εκλεγώ, για αυτές τις δύο κοινωνικές ομάδες» λέει στα parapolitika.gr η νεότερη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θα ήθελε να συμβάλλει στην εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας και, ως νομικός, στην κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία. «Όσον αφορά στους νέους θα προσπαθήσω για την προώθηση πολιτικών που θα ανατρέψουν τα αισθήματα ματαίωσης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας που έχουν ενταθεί στη νεολαία από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας» προσθέτει η Μυρτώ Κοροβέση.

«Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οι νέοι να ζουν χειρότερα από τους γονείς τους»

Η αδικία, οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η διαπίστωση πως «στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οι νέοι να ζουν χειρότερα από τους γονείς τους», είναι κάποιοι από τους λόγους που ώθησαν την Αναστασία Παπαδοπούλου να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Σημαντικά για την 27χρονη πολιτικό μηχανικό, που είναι υποψήφια με το ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, ήταν επίσης τα όσα έζησε την τελευταία 4ετία και «επιβεβαίωσαν πως “σωτήρες” δεν υπάρχουν, αλλά μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής», αλλά και η δράση του κόμματος της «που βρέθηκε μπροστά σε κάθε αγωνιστικό ξέσπασμα σε χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία».

Ερωτηθείσα αν σήμερα υπάρχει αρκετός χώρος για τους νέους ανθρώπους, η 27χρονη πολιτικός μηχανικός από την Θεσσαλονίκη απαντά: «Αν σκεφτούμε πως

PapadopoulouKKE850

φέτος χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον τουρισμό δε θα καταφέρουν να ψηφίσουν, αφού η κυβέρνηση απέρριψε σχετική τροπολογία του ΚΚΕ που έλυνε το συγκεκριμένο πρόβλημα τότε η απάντηση είναι αρνητική. Αλλά αν σκεφτούμε ότι η δραστήρια, ενεργή συμμετοχή της νεολαίας στις εκλογές, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες είναι αυτά που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της νεολαίας τότε η απάντηση είναι θετική».

 «Πάντως η τελευταία φορά που εκφράστηκε η νεολαία σε μία κάλπη και όχι σε δημοσκόπηση, ήταν οι φοιτητικές εκλογές, όπου η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας - η παράταξη που στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ - αναδείχτηκε για δεύτερη χρονιά πρώτη δύναμη με μεγάλη αύξηση σε ψήφους, ενώ και η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε. Έτσι κερδίζει χώρο η νεολαία, έτσι ακούγεται η φωνή της και οι διεκδικήσεις της. Εγγύηση γι’ αυτό είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, οπότε ας το κάνουμε όπως οι φοιτητές!» προσθέτει.

Μιλώντας στα parapolitika.gr για τους νέους που επιλέγουν να είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, η 27χρονη υποψήφια του ΚΚΕ στην Θεσσαλονίκη αναφέρει – μεταξύ άλλων – ότι: «Ο “βούρκος” της σαπίλας και της διαφθοράς δεν αφορά γενικά την πολιτική, αλλά την πολιτική που υπηρετεί τους λίγους και τα συμφέροντά τους και τα αντίστοιχα κόμματα. Άλλοι βγαίνουν από την “πολιτική” με βαλίτσες με λεφτά και άλλοι – ακόμα και βουλευτές – σέρνονται σε δίκες γιατί π.χ. μπήκαν μπροστά για να μην πλειστηριαστεί το σπίτι ενός συνανθρώπου μας».

«Οι νέοι αποδεικνύουν ότι πρέπει να έχουν χώρο στην πολιτική»

«Σε αυτές τις εκλογές, και συνολικά, οι νέοι πρέπει να πάρουν θέση. Οι νέοι μπορούν και πρέπει να βγουν μπροστά, να τιμωρήσουν αυτούς που τους οδήγησαν στην αβεβαιότητα και να στηρίξουν τις δυνάμεις που παλεύουν και αγωνίζονται για το αύριο. Όχι με λογικές ανάθεσης, αλλά μπαίνοντας οι ίδιοι στην πρώτη γραμμή» δηλώνει στα parapolitika.gr o Μιχάλης Κριθαρίδης, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25.

KritharidisMERA25_850

Η εμπλοκή με την πολιτική και τα κοινά, όπως λέει στα parapolitika.gr o 30χρονος δικηγόρος, «πρωτοξεκίνησε σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική στιγμή για την χώρα, περίπου λίγο μαζί με τα μνημόνια, όταν ως φοιτητής αντιμετώπισα, μαζί με πολλούς συνομήλικούς μου το κύμα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε, και είδαμε μπροστά στα μάτια μας την κατάρρευση των ονείρων και των προσδοκιών μας». Πιστεύει δε ότι «εκείνα τα πρώτα χρόνια των μνημονίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, όχι μόνο τη δική μου, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς».

«Σίγουρα δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τους νέους στην πολιτική ζωή, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έρχεται από μόνο του, αλλά κερδίζεται και κατακτιέται» παρατηρεί ο Μιχάλης Κριθαρίδης, σημειώνοντας ότι στο ΜέΡΑ25 «από την ίδρυση μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους». Εξηγώντας τους λόγους που υπάρχει αυτή η κατεύθυνση, αναφέρει: «Πρώτα απ’ όλα γιατί οι νέοι είναι αυτοί που τα τελευταία 13 χρόνια των μνημονίων, με τις πολιτικές λιτότητας, έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις, αφού βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην ανεργία, την μετανάστευση και την επισφάλεια. Αλλά εκτός από τις πολιτικές για τους νέους, οι νέοι μέσα από την συμμετοχή τους στις πολιτικές διαδικασίες μπορούν και φέρνουν νέα δεδομένα για την πολιτική ζωή». «Από τα κινήματα για το περιβάλλον και τα δικαιώματα, μέχρι τους αγώνες για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, οι νέοι αποδεικνύουν ότι πρέπει να έχουν χώρο στην πολιτική. Επομένως, μπορεί γενικά οι νέοι να μην έχουν χώρο στην πολιτική ζωή, στο ΜέΡΑ25 όμως παίζουν κύριο ρόλο» προσθέτει.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέρει επίσης ότι: «Το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα για τους νέους είναι να ακουστούν. Να καταφέρουν να μεταφέρουν τα πολιτικά αιτήματά και τις αγωνίες τους, ώστε να βρουν προοπτική και ελπίδα. Επομένως, το επόμενο διάστημα μετά τις κάλπες, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να φροντίσει να ακούσει τους νέους και τις νέες, να σταματήσει τις πολιτικές φτωχοποίησης και λεηλασίας, ώστε να ανακοπεί το κύμα φυγής των νέων προς το εξωτερικό, αλλά και να παλέψουμε ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στη χώρα για αυτούς».

«Οι νέοι της ηλικίας μου έχουν να δώσουν πολλά»

Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1997 – είναι δηλαδή μόλις 26 χρονών –, σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική, αγαπά την παραδοσιακή μουσική και σήμερα είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ανδρεαδάκη από την Κρήτη, ο οποίος την 21η Μαϊού καλεί τους ψηφοφόρους στο Λασίθι να τον στηρίξουν καθώς οραματίζεται «αλλαγές που θα βασίζονται και θα έχουν ως κύριο σκοπό την εξέλιξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νόμου».

Andreadakis_ND850

Ο τουρισμός, οι τομείς παραγωγής (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής τομέας), η εκπαίδευση, οι ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις και οι νέες θέσεις εργασίας, είναι ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο για τον νεαρό υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. «Σκοπός μου είναι οι Λασιθιώτες να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους και να μην φεύγουν για αναζήτηση εργασίας σε άλλους νομούς ή ακόμα και εκτός χώρας» λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ανδρεαδάκης.

Mιλώντας στα parapolitika.gr, o 26χρονος Κρητικός παραδέχεται ότι «ο χώρος της πολιτικής στην Ελλάδα δεν είναι ο πλέον φιλόξενος για άτομα νεαρής ηλικίας». Σημειώνει, ωστόσο, ότι σε αυτές τις εκλογές «έχει γίνει μια προσπάθεια από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ώστε αυτό να αλλάξει. Έχουν γίνει κινήσεις ως προς την σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά ώστε αυτό να θεωρείται αυτονόητο και όχι κάτι ξεχωριστό». «Πιστεύω ότι οι νέοι της ηλικίας μου έχουν να δώσουν πολλά, έχουν νέες ιδέες και νέες αντιλήψεις σε διαφορά θέματα όπως τα κοινωνικά ή τα οικονομικά. Άρα, το πολιτικό σύστημα πρέπει να βρει τρόπο να γνωρίσει αυτές τις νέες αντιλήψεις. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι παραδίδοντας ένα πεδίο πολιτικής στους νέους. Πιστεύω ότι οι νέοι χρειάζονται ένα όνειρο καθώς μόλις έχουν το όνειρο θα θελήσουν και να συμμετάσχουν» καταλήγει.

Ερωτηθείς για την αποστασιοποίηση πολλών νέων από την πολιτική, ο 26χρονος – που το 2021 συμμετείχε και στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – αναφέρει πως παρατηρεί «το γεγονός ότι οι νέοι έχουν απαξιώσει και έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική». «Το φταίξιμο κατά την άποψη μου πέφτει όλο πάνω στο πολιτικό σύστημα και όχι στους νέους. Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει και ένας κύριος λόγος που επέλεξα να συμμετέχω στις εθνικές εκλογές είναι για να δώσω κίνητρο και σε άλλους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική από την πρώτη γραμμή. Αφού μπορώ να το κάνω εγώ μπορούν να το κάνουν κι εκείνοι!» προσθέτει ο Κωνσταντίνος Ανδρεαδάκης.

«Είναι καθήκον μας τις ιδέες μας, τις αντιλήψεις μας και τα πιστεύω μας να τα προβάλουμε στον δημόσιο διάλογο! Προσκαλώ όλους τους νέους στις εκλογές της 21ης Μαΐου να ακολουθήσουμε το δρόμο της ψηφοφορίας, να πάμε στις κάλπες και να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για το παρόν αλλά και για το μέλλον το δικό μας και της χώρας!» καταλήγει ο 26χρονος υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι δώσουμε στην κοινωνία μας ξανά ελπίδα»

«Για μένα η πολιτική είναι ο τρόπος να αυξήσεις τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πράξεις σου και ένας τρόπος να προσφέρεις στη χώρα που σου έδωσε τα εφόδια να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι σήμερα. Αν δεν επιλέξουμε να το κάνουμε εμείς που αγαπάμε αυτή τη χώρα και τα δημόσια αγαθά που μας προσφέρει, τότε ποιον θα αφήσουμε να το κάνει για εμάς» λέει στα parapolitika.gr η 27χρονη Διάνα Βουτυράκου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Αττική.

DianaVoutirakou_SYRIZA850

Η πρώτη επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως εξηγεί στα parapolitika.gr, έγινε το 2021 με αφορμή μία βράβευση της ομάδας που προπονούσε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Λίγο καιρό αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσκάλεσε να γίνει μέλος του Think Tank που τον πλαισιώνει. Και ένα χρόνο μετά, ήρθε η πρόταση της υποψηφιότητας. «Μια πρόταση που αντιμετώπισα αρχικά διστακτικά, καθώς ο χώρος της πολιτικής φάνταζε κάτι αρκετά μακρινό και ξένο σε μένα. Όταν όμως άρχισα να το συζητάω με άτομα από τον κοινωνικό μου περίγυρο και έπαιρνα ως απάντηση το: “Πού πας να μπλέξεις;”, τότε ήταν που πείσμωσα και αποφάσισα να δώσω αυτό τον αγώνα για ένα κράτος δικαίου που θα συμπεριλαμβάνει κάθε πολίτη» σημειώνει.

Σε περίπτωση που εκλεγεί, το «χρυσό κορίτσι της ρομποτικής» και ιδρύτρια της Unique Minds - της πρώτης ΜΚΟ που προσφέρει ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές – λέει στα parapolitika.gr ότι στόχος είναι «να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας και να δείξουμε συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Γιατί αξίζει σε κάθε πολίτη να ζει σε μία χώρα όπου υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ασφάλεια και θα έχει ίσες ευκαιρίες στο παρόν και στο μέλλον του». «Τέσσερα χρόνια τώρα βιώσαμε τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας μας, την εργασιακή επισφάλεια και τη φτωχοποίηση μέρους της κοινωνίας μας. Το μεγαλύτερο στοίχημα λοιπόν είναι να δώσουμε στην κοινωνία μας ξανά ελπίδα για να διεκδικεί μία νέα κανονικότητα, συμπεριληπτική προς κάθε πολίτη» αναφέρει η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου.

Ερωτηθείσα για το αν σήμερα υπάρχει αρκετός χώρος για τους νέους στην πολιτική, η 27χρονη ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με ειδίκευση στη ρομποτική-χειρουργική λέει πως «το έδαφος δεν είναι ακόμα πρόσφορο». Και αυτό, όπως εξηγεί στα parapolitka.gr, αποτυπώνεται και σε στατιστικά στοιχεία αφού «ο μέσος όρος ηλικίας της προηγούμενης Βουλής ήταν τα 56.6 έτη (για το 2022) με μόλις το 0,67% αυτών να αφορά πολιτικούς κοντά στην ηλικία των 30». «Σε αυτή την εκλογική μάχη τα περισσότερα κόμματα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ηλικιακά νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι πολίτες-ψηφοφόροι θα αναποκριθούν θετικά σε αυτή την κίνηση υποστηρίζοντας τους νέους ανθρώπους και δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην επόμενη Βουλή» καταλήγει.

«Οι νέοι σήμερα έχουν ιδέες, έχουν όνειρα, έχουν ελπίδες»

«Ως πολίτες έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε στα κοινά με κάθε τρόπο και ως νέοι διατηρούμε την αισιοδοξία μας για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον» δηλώνει στα parapolitika.gr o Θωμάς Καλοκύρης, υποψήφιος βουλευτής στην Ημαθία με την Ελληνική Λύση. Το μεγαλύτερο «στοίχημα» της επόμενης μέρας για τον 32χρονο δικηγόρο, όπως λέει, είναι «να συνεισφέρω στο να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι φίλοι και οι φίλες μου που έφυγαν πανικόβλητοι τα προηγούμενα χρόνια για να βρουν αξιοπρεπή εργασία στο εξωτερικό».

Στο ερώτημα αν σήμερα υπάρχει αρκετός «χώρος» για τους νέους στην πολιτική, ο Θωμάς Καλοκύρης απαντά ότι δυστυχώς δεν υπάρχει «διότι η

Kalokiris_EllinikiLisi_850

πολιτική είναι εν πολλοίς “κατειλημμένη” από “ηλικιωμένες” ιδέες και από καρεκλοθήρες αιωνόβιους πολιτικούς». «Επικρατεί εσφαλμένως η προκατάληψη ότι οι νέοι “δεν ασχολούνται” με την πολιτική. Αν δίναμε περισσότερες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά, θα μας εξέπληττε η ποιότητα και καθαρότητα της σκέψης της νέας γενιάς» προσθέτει.

«Πολλοί μου έχουν πει από ενδιαφέρον “γιατί ασχολείσαι με αυτό το σάπιο σύστημα” ή “κοίτα την καριέρα σου”. Όμως αν δε συμμετέχουμε, οι τύχες μας καθορίζονται από άλλους» λέει στα parapolitika.gr o 32χρονος δικηγόρος. «Η συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι καθήκον μας. Αυτό ισχύει για τον καθένα που πρέπει την ημέρα των εκλογών να συμμετάσχει και να πάει να ψηφίσει» αναφέρει επίσης.

Όσον αφορά τους νέους που επιλέγουν να είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης πιστεύει ότι «οι νέοι σήμερα είναι πολιτικοποιημένοι, όχι όμως κομματικοποιημένοι. Έχουν ιδέες, έχουν όνειρα, έχουν ελπίδες. Ο λόγος που κάποιοι δηλώνουν “απολιτίκ” έχει να κάνει με την απογοήτευση που νιώθουν και τον αποκλεισμό τους από τον δημόσιο διάλογο». «Είναι ευθύνη των μεγαλύτερων να “κάνουν στην άκρη” και να δώσουν στους νέους φωνή και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις» καταλήγει.

«Παρά τα εμπόδια η νεολαία καταφέρνει να αγωνίζεται»

«Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς κρίνω απαραίτητο το να εκφράζεται και κοινοβουλευτικά ο κοινωνικός και κινηματικός αγώνας ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού, στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και στην αυταρχικοποίηση του κράτους» λέει στα parapolitika.gr o υποψήφιος βουλευτής Πολυχρόνης Καράμπελας. «Θεωρώ χρέος μου να συμβάλλω σε αυτό, όπως και στο να δημιουργηθεί και να μεγαλώσει αυτό το ρεύμα γύρω από το αίτημα για ρήξη» προσθέτει.

Karabelas_MERA25_850

Ερωτηθείς αν υπάρχει αρκετός «χώρος» για τους νέους στην πολιτική, ο 30χρονος πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος απαντά: «Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί ταξικοί φραγμοί στη συμμετοχή στην πολιτική — φραγμοί που επηρεάζουν και τη συμμετοχή των νέων, καθώς ειδικά σήμερα μιλάμε για μια νεολαία που ζει στην ανεργία, στην επισφάλεια και στη μετανάστευση». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος ή κάποια να “ξεκλέψει” τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθεί με την πολιτική» εξηγεί ο υποψήφιος του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας ότι: «Κι όμως, παρά τα συγκεκριμένα (αλλά και άλλα) εμπόδια και παρά τα διάφορα στενά πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς που υπάρχουν, η νεολαία καταφέρνει να αγωνίζεται και να διεκδικεί».

«Και κοντά σε εμένα και κοντά σε άλλα άτομα της γενιάς μου σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ως ρίσκο την ενασχόληση με την πολιτική και ως εξαιρετικά επικίνδυνο τον πολιτικό στιγματισμό. Ειδικά με ένα κόμμα όπως το ΜέΡΑ25 που δεν φοβάται να κατονομάζει ολιγάρχες και να αγωνίζεται για τη ρήξη» αναφέρει στα parapolitika.gr ο υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. «Όμως η εναλλακτική της γενιάς μου είναι η συνέχιση του status quo και του δόγματος TINA (There Is No Alternative). Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο επιζήμιο για τη νεολαία» προσθέτει.

Μιλώντας στα parapolitika.gr για τους νέους που επιλέγουν να είναι αποστασιοποιημένοι από τα κοινά, ο Πολυχρόνης Καράμπελας αναφέρει ότι: «Για να είναι κάποιος ή κάποια απολιτικ θεωρώ πως θα πρέπει να καλύπτεται από τις σημερινές συνθήκες. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για τη μεγάλη πλειοψηφία της γενιάς μου και ευρύτερα της νεολαίας. Και αυτό το βιώσαμε και πρόσφατα με το έγκλημα στα Τέμπη». «Οι νέοι και οι νέες που πιθανώς δεν είχαν βρει τον τρόπο να κατέβουν στους δρόμους, πραγματοποίησαν τις πιο μαζικές πορείες και διαμαρτυρίες των τελευταίων δεκαετιών» εξηγεί ο υποψήφιος με το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας: «Το ότι κάποιος νέους που ζει στην επισφάλεια δεν καταφέρνει να εκφραστεί πολιτικά και κινηματικά κάθε μέρα με αισθητό τρόπο, δεν σημαίνει πως απέχει από την πολιτική - και αυτό εκτιμώ πως θα φανεί και στην κάλπη στις 21 Μαΐου».