Τα τελευταία τρία χρόνια μας έδειξαν – ή, καλύτερα, μας υπενθύμισαν – πως ο κόσμος στον οποίο ζούμε κάθε άλλο παρά στατικός και βέβαιος είναι. Από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε όλο τον πλανήτη έως τα ακραία φαινόμενα που πληθαίνουν διαρκώς ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, και από την υγειονομική έως την ενεργειακή κρίση, ο διασυνδεδεμένος κόσμος μας είναι όλο και από ευάλωτος, όλο και πιο απρόβλεπτος και αβέβαιος.

Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα γνώρισε διαδοχικές κρίσεις, κινδύνους και απειλές, συχνά σε πρωτοφανή κλίμακα και ένταση. Από την όξυνση των σχέσεων στο Αιγαίο και την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών έως την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, και από εκεί έως τα όλο και συχνότερα ακραία φυσικά και κλιματικά φαινόμενα. Κρίσεις και απειλές που τις περισσότερες φορές δεν θα μπορούσε κανείς να έχει προβλέψει, και πολύ περισσότερο να προσαρμοστεί σε αυτές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη λειτούργησε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, κατορθώνοντας να αποκρούσει σειρά απειλών και κινδύνων ή να μετριάσει ουσιαστικά τις επιπτώσεις τους. Όπως σε όλα τα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση λειτούργησε με σχέδιο, έχοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία και όλους τους κρίσιμους παράγοντες, και προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον και την ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών.

Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν στην κρίση των πολιτών το προγραμματικό πλαίσιο για την περίοδο 2023 – 2027. Η «Ισχυρή Ελλάδα» είναι ένας εκ των κεντρικών πυλώνων, σηματοδοτώντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουμε στη διεθνή παρουσία της χώρας, στην προαγωγή των εθνικών συμφερόντων και στην ασφάλεια της χώρας και των πολιτών από κάθε παράγοντα ρίσκου και απειλής.

Η άσκηση δυναμικής και στιβαρής εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται στην προμετωπίδα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό η Ελλάδα να έχει κεντρικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα, και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Με ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό νέων κοινών πολιτικών στα θέματα εθνικούς ενδιαφέροντος και στη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων.

Με αναβάθμιση της διπλωματίας της διασποράς, αλλά και κατάργηση των περιορισμών για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές από το εξωτερικό. Για το πεδίο της άμυνας, δεσμευόμαστε ως Νέα Δημοκρατία να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των προηγούμενων ετών και να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε εξοπλισμούς και υλικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να ενισχύσουμε την εθνική αμυντική βιομηχανία με πενταετές στρατηγικό πλάνο, και να υιοθετήσουμε μεθόδους προετοιμασίας για την αντιμετώπιση νέων, υβριδικών απειλών. Ενώ στο κρίσιμο πεδίο του μεταναστευτικού, δίνεται βαρύτητα από τη μία πλευρά στον αυστηρό έλεγχο των ροών, και από την άλλη στην υποστήριξη της ένταξης στην αγορά και την κοινωνία.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κινδύνων για τα δικαιώματα των πολιτών, μέσα από ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και συστήματα, έξυπνη και στοχευμένη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με επιχειρησιακές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, και χρήση των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ασφάλειας από τα εθνικά σύνορα έως τον κυβερνοχώρο. Ενώ απέναντι στα όλο και συχνότερα και μεγαλύτερης έκτασης φυσικά και κλιματικά φαινόμενα, προτάσσονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος σε όλα τα επίπεδα, η αναβάθμιση των συστημάτων προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, καθώς και η προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών πυρόσβεσης και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Οι παραπάνω είναι οι πιο εμβληματικές από τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας. Χτίζοντας πάνω στις πολλαπλές και σημαντικές κινήσεις των προηγουμένων ετών, αλλά και προχωρώντας μπροστά λόγω των διεθνών και εγχώριων αναγκών και προκλήσεων. Μια νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό, θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά παράγοντας έργο στην κατεύθυνση μιας Ελλάδας ισχυρής, με διακριτή παρουσία στις διεθνείς εξελίξεις, που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα και θα διασφαλίζει την ασφάλεια και ευημερία κάθε πολίτη.