Με περιοδείες, ομιλίες, συνεντεύξεις, αλλά και πολύ... TikTok, όπως μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνει το βράδυ της Παρασκευής την προεκλογική του εκστρατεία από το Θησείο -στην ίδια τοποθεσία, όπου έκλεισε τη νικηφόρα καμπάνια του το 2019- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στενοί του συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να αλλάξει μοτίβο ούτε και την πολιτική του πεπατημένη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Επισημαίνουν ακόμη πως θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στο θετικό αφήγημα, «φωτίζοντας» συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, και εν προκειμένω πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα στην Οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία και τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων.

«Θέλω να αξιοποιήσουμε αυτές τις λίγες ημέρες που μας έμειναν, για να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν», διεμήνυσε από τον Δήμο Ζωγράφου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι «αυτοί μιλούν μόνο για το παρελθόν. Αυτοί παρουσιάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας μαύρης, η οποία πολύ απλά υπάρχει μόνο στο δικό τους φαντασιακό κόσμο. Δεν μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον, γιατί δεν έχουν τίποτα να σας πουν για την Ελλάδα του μέλλοντος. Και ντρέπονται να μιλήσουν για το δικό τους παρελθόν, επειδή όλοι θυμούνται τα ψέματα τα οποία έλεγαν το 2015 και πώς εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό».

«Τι έλεγα το 2019»

«Ξαναδιάβαζα λίγο την ομιλία την οποία είχα κάνει στο Θησείο πριν από τις εκλογές του 2019. Θυμηθείτε λίγο τότε σε τι είχα δεσμευθεί. Σας είχα πει ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές. Σας είχα πει ότι θα κάνω την Ελλάδα κέντρο επενδύσεων, θα φέρουμε ξένους επενδυτές, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, και φέραμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Η δική μας παράταξη θα είναι αυτή που θα κάνει την Ελλάδα Ευρώπη παντού, σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στην υγεία, που ξέρω πόσο πολύ σας ενδιαφέρει. Να ξέρετε, ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της ριζικής αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι προσωπικό μου στοίχημα να επενδύσουμε στα νοσοκομεία μας, να καλύψουμε τα κενά, να κάνουμε 10.000 προσλήψεις, νοσηλευτών πρωτίστως και γιατρών, την επόμενη τετραετία», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών σε 60 πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη από τη Νέα Δημοκρατία για την ισότητα, τα δικαιώματα, τους νέους, τις γυναίκες και τη στήριξη της οικογένειας, όπως η άδεια πατρότητας, η επέκταση της ειδικής άδειας της προστασίας μητρότητας, η διεύρυνση του Ολοήμερου Σχολείου έως τις 17.30μμ, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η θέσπιση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, που γεννιέται, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», ο προσωπικός βοηθός για τα ΑμΕΑ, καθώς και οι προσλήψεις 25.000 εκπαιδευτικών κ.λπ.

Κρίνονται πολλά την τελευταία εβδομάδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούν το αξίωμα που λέει ότι «κάθε ημέρα της τελευταίας εβδομάδος της προεκλογικής περιόδου είναι σαν μια προεκλογική περίοδο από μόνη της», θέλοντας να υπογραμμίσουν την αυξημένη... επιφυλακή στην οποία βρίσκεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, ώστε να αποσοβηθεί ενδεχόμενο λάθος που πιθανώς να στοιχίσει στο... finish της προεκλογικής περιόδου.

Εξάλλου, έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες δεν θέλουν να ακούν για άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα, επιχειρώντας να ξορκίσουν την επανάπαυση και τον εφησυχασμό λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη κάλπη. Τις κατευθυντήριες γραμμές έδωσε μέσω χθεσινής του παρέμβασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Να μην επιτρέψουμε στον ενθουσιασμό μας, στο χαμόγελό μας, στην αισιοδοξία μας, που τη βλέπω σήμερα, να μετατραπεί σε εφησυχασμό. Να κάνουμε αυτή τη θετική ενέργεια ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, για να πάμε να ψάξουμε, να βρούμε μέχρι και την τελευταία διεκδικήσιμη ψήφο, να πείσουμε και τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας ότι πραγματικά αξίζουμε».

Στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση να μπουν σε μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τα τελευταία 24ώρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, και φροντίζουν την ίδια ώρα να «καθαρογράψουν» τις κόκκινες γραμμές τους σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες κόβοντας κάθε περιθώριο πολιτικής συνδιαλλαγής με το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/5