Για το διακύβευµα των εκλογών µιλάει στο «Κάλπη 23» ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτιµά ότι τα θέµατα της οικονοµίας θα παίξουν τον µεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τη στάση των ψηφοφόρων στην κάλπη.

Σχετικά µε το µετεκλογικό σκηνικό, ο υποψήφιος στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας επισηµαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να υπάρξει κυβέρνηση, ενώ, µιλώντας για την προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να καπηλευτεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάνει λόγο για µια καρικατούρα, που προκαλεί µόνο θυµηδία.

Ποιο είναι το διακύβευµα των εκλογών και ποια ζητήµατα θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν περισσότερο τη στάση των ψηφοφόρων στην κάλπη;

Είναι ένα µεγάλο µπουκέτο ζητηµάτων που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσµα, ιδίως τώρα, που φαίνεται να υπάρχει ένα σηµαντικό τµήµα συµπολιτών µας οι οποίοι δεν έχουν ακόµη καταλήξει στην επιλογή του ή αν θα πάνε να ψηφίσουν. Περισσότερο από όλα θα παίξουν ρόλο τα θέµατα της οικονοµίας. Από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιµα έως τους µισθούς, τις συντάξεις και την κατάσταση στον χώρο της Υγείας. Κάποιοι πιο ευαισθητοποιηµένοι θα επηρεαστούν και από τις υποκλοπές που έκανε η κυβέρνηση.

Στο ερώτηµα «Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.» τι θα απαντούσατε;

Είναι πολλοί οι λόγοι. Κατ’ αρχάς, οι λίγο µεγαλύτεροι να κρίνουν και να συγκρίνουν πώς ήταν οι ζωές τους όταν είχε το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και πώς όταν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. ∆εύτερον, να θυµηθούν ότι όλες οι µεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ: Θεσµικές αλλαγές, κοινωνική σύγκλιση, µεγάλα έργα, κοινωνική δικαιοσύνη, Εθνικό Σύστηµα Υγείας, στήριξη δηµόσιας Παιδείας κ.λπ. Τρίτον, να αξιολογήσουν την υπεύθυνη στάση που είχε την προηγούµενη δεκαετία για τη διάσωση της χώρας, όταν η Ν.Δ. έτρεχε στα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ πετροβολούσε τη Βουλή και έσκιζε στον δρόµο τα Μνηµόνια. Και, τέταρτον, να αξιολογήσουν όλη τη δουλειά και τη µεγάλη ανανέωση που έχει γίνει σε στελεχικό, προγραµµατικό και οργανωτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτούς τους λόγους, τους προτρέπω να µας ξαναεµπιστευτούν.

Τι εκλογικό ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία για το κόµµα σας και τι αποτυχία;

Ενα ποσοστό που θα αγγίζει την αύξηση κατά 50% σε σχέση µε το 2019 θα το θεωρήσω µια σηµαντική επιτυχία. Είναι το ισχυρό διψήφιο για το οποίο έχει µιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το µέτρο σύγκρισης για κάθε κόµµα είναι το ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούµενες κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ τις εκλογές που θα γίνουν την αφετηρία εξελίξεων και ανατροπών στην ευρύτερη Κεντροαριστερά προς όφελος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανάµεσα στο δίληµµα «κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ µε το πρώτο κόµµα ή επαναληπτικές εκλογές» τι προτιµάτε εσείς προσωπικά;

Εµείς έχουµε δηλώσει εδώ και καιρό πως πρέπει να γίνει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Παρότι δεν ψηφίσαµε τον εκλογικό νόµο, ως θεσµικό κόµµα, τον σεβόµαστε απολύτως. Ως εκ τούτου, σε ό,τι µας αφορά, θα εξαντλήσουµε όλα τα περιθώρια ώστε να γίνει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου. Είµαι πεπεισµένος πως, αν δεν συµβεί κάτι τέτοιο, δεν θα είναι µε ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πώς αξιολογείτε την προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να καπηλευτεί τα συνθήµατα του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Είναι µια καρικατούρα, που προκαλεί µόνο θυµηδία. Μαρτυρά ένδεια ιδεών και έλλειµµα ιστορικότητας. Αλλά δεν το έχει κάνει ο κ. Τσίπρας µόνο µε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Κατά καιρούς, τον έχουµε ακούσει να αποθεώνει τον Κωνσταντίνο Καραµανλή ή και τον Κώστα Καραµανλή. Είναι ένα κόµµα «σούπερ µάρκετ», που χωράει τα πάντα. Κατά τα λοιπά, ένα πράγµα µού κάνει εντύπωση και απορώ πώς δεν ενοχλεί ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναφέρεται συχνά στον Ανδρέα, αλλά ποτέ στον Κύρκο, τον Παπαγιαννάκη, τον Γιάνναρο, τον Κουναλάκη, τον Μπενά, τον Πάνο ∆ηµητρίου, τον Τζεφρώνη κ.λπ.

Ποιο είναι το µήνυµα που θα θέλατε να απευθύνετε στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τοµέα;

Πως µόνο διά της συµµετοχής µπορεί να επηρεάσουν τα πράγµατα. Να κρίνουν κόµµατα, να συγκρίνουν υποψηφίους και να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν. Και να το πράξουν µε λογισµό και µε όνειρο. Και είµαι βέβαιος πως, αν κρίνουν και συγκρίνουν, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. µπορεί να γίνει η επιλογή τους.

Δημοσιεύτηκε στο «Κάλπη 23» των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 13/5