Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι από τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξεχώρισαν την τελευταία τετραετία.

H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και υποψήφια πλέον στην Α’ Πειραιά, ανοίγει την καρδιά της στα «Π» και μιλά για την απώλεια του πατέρα της.

Επιπλέον, απαντά στο αν θα υιοθετούσε παιδί και αν έχει κάνει κατάψυξη ωαρίων.

Η συνέντευξη

-Θέλω να μου πείτε ένα πράγμα που κάνατε όσο ήσασταν στο υπουργείο και για το οποίο είστε περήφανη.

-Μέσα σε τέσσερα χρόνια βρήκαμε οικογένεια (θετή ή ανάδοχη) σε πάνω από 1.200 παιδιά (τα μισά των ιδρυμάτων). Ρίξαμε το βάρος των προσπαθειών μας στην αποϊδρυματοποίηση. Κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία. Ενισχύσαμε έμπρακτα τον θεσμό της αναδοχής. Δημιουργήσαμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους η οποία συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε, όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος, μέσα σε έξι μήνες να μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί.
Ορίσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό Δίκαιο τι είναι παιδική κακοποίηση
Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής. Ενισχύουμε οικονομικά τους ανάδοχους. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς και φορείς ηπατίτιδας Β. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την επαγγελματική αναδοχή, που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα «Στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου δομές σε διαμερίσματα εντός πόλεων. Ορίσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό Δίκαιο τι είναι παιδική κακοποίηση. Ορίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας για τις δομές παιδικής προστασίας, έπειτα από 200 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Θα συνεχίσω να μάχομαι με πείσμα πειραιώτικο και πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου απέναντι στα παιδιά που στερούνται την οικογένειά τους.

-Θέλετε να κάνετε οικογένεια και παιδιά;

-Φυσικά θα ήθελα να κάνω οικογένεια και να αποκτήσω παιδιά. Ξέρεις, μεγάλωσα με δύο γονείς πάρα πολύ αγαπημένους και αυτή η σχέση έχει «γράψει» μέσα μου. Η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και το δέσιμο των γονιών μου είναι για μένα πρότυπο. Εμειναν 55 χρόνια μαζί. Θα ήθελα να δημιουργήσω μια τέτοια οικογένεια και να δώσω στα δικά μου παιδιά όλα όσα απλόχερα έδωσαν οι δικοί μου γονείς.

-Εχετε κάνει κατάψυξη ωαρίων;

-Δεν έχω κάνει, όμως υπάρχει ως σκέψη. Με χαροποιεί που ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα μπαίνει στον δημόσιο διάλογο και δεν αποτελεί θέμα ταμπού, που φοβόμαστε να αγγίξουμε. Τον Ιούλιο του 2022 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Παρέχεται πια η
Παρέχεται πια η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού
δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να κάνει ελεύθερη χρήση του γενετικού του υλικού, χωρίς συναίνεση και ενημέρωση του/της συντρόφου του. Οι γυναίκες απαλλάσσονται από το δεσποτικό καθεστώς να χρειάζονται έγκριση για να χρησιμοποιήσουν το βιολογικό τους υλικό.

-Θα υιοθετούσατε ένα παιδί;

-Φυσικά. Και θα υιοθετούσα και θα γινόμουν ανάδοχος. Είναι μια σκέψη που ανέκαθεν έκανα. Οταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και ήρθα πολύ κοντά στα παιδιά των δομών, κατανόησα ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια. Το ότι ο κόσμος μιλάει πλέον για οικογένειες και δεν θα σκεφτεί το καλό ίδρυμα είναι μια κατάκτηση. Η αναδοχή μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουν μέσα σε ένα σπίτι που θα μπορούν να θεωρούν δικό τους.

-Τι ομάδα είστε;

-Θέλει και ερώτημα; Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτισσα, Ολυμπιακός μέχρι το κόκκαλο. Το λιμάνι ήταν, είναι και θα είναι βαθιά μέσα μου.

-Πριν από λίγο καιρό χάσατε τον πατέρα σας. Τι συνέβη; Τι σας λείπει από εκείνον; Προλάβατε να του πείτε όσα θέλατε;

-Διαγνώστηκε με καρκίνο στομάχου σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Δεν υπήρχαν πολλά να κάνουμε. Οι γιατροί του, σε δημόσιο νοσοκομείο που ήταν, έπεσαν από πάνω και θα τους ευχαριστώ για πάντα, γιατί ήταν ήρωες, παρ’ όλες τις δυσκολίες του δημόσιου συστήματος. Μου λείπουν τα πάντα του. Η γνώμη του, οι συμβουλές του, η φωνή του, η αγκαλιά του. Μου λείπει το βραδινό τηλεφώνημα, στο οποίο θα του έλεγα όλα όσα έκανα μέσα στην ημέρα. Ολα τα είπαμε και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

-Ποιο είναι το όραμά σας στην πολιτική;

-Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε συνολικά είναι η προστασία και η εξασφάλιση ποιοτικής ζωής για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, να κινούμαι με θάρρος, ευθύτητα και αφοβία. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 13 Μαΐου 2023.