Δύο ισχυρά διεθνώς οικονομικά έντυπα έρχονται να δώσουν άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» στις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «φώτο φίνις» της προεκλογικής κούρσας ποντάρει πολλά στα όσα έχει πετύχει στον τομέα της οικονομίας, αλλά και σε όσα δεσμεύεται για το μέλλον.

«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται», λένε οι «Financial Times»

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», μία δεκαετία αφότου τα προγράμματα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από την ευρωζώνη, η χώρα ανέκαμψε και βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας. Ύστερα από χρόνια ως το «προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει πως η οικονομία πραγματοποίησε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία COVID-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι.

«Wall Street Journal»: «Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη»

«Η ελληνική οικονομία σχεδόν διέλυσε το ευρώ την περασμένη δεκαετία. Τώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη», γράφει η «Wall Street Journal» σε ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Κάποτε ο πονοκέφαλος της Ευρώπης, η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της». Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, μερικά από τα καλύτερα οικονομικά νέα προήλθαν από το εμπόριο, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, αντανακλώντας μια οικονομία που έχει ανοίξει περισσότερο στον διεθνή ανταγωνισμό.

Υπέρβαση 199 εκατ. στα φορολογικά έσοδα Απριλίου

Χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν τα νεότερα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και τα φορολογικά έσοδα του Απριλίου είναι πάνω από τον μηνιαίο στόχο κατά 4,9% (199 εκατ. ευρώ), κάτι που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, «μαζί με την ταχύτερη της προβλεπόμενης στον προϋπολογισμό πτώση του πληθωρισμού, αποτυπώνει με σαφήνεια τη σημαντικά καλύτερη αναπτυξιακή δυναμική που έχει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο πρώτο τρίμηνο του 2023».

«Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων αμοιβών»

«Εμείς, εδώ, στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο γνωρίζουμε τι σημαίνει αναπτυξιακή δυναμική για την οικονομία μας. Πώς δημιουργήσαμε μέσα σε τέσσερα χρόνια σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας», τόνισε χθες το βράδυ από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ανάπτυξη να τρέχει με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης και οι επενδύσεις να πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, όπως ρεκόρ καταγράφεται και σε δύο πεδία τα οποία και εσείς και εγώ τα γνωρίζω καλά: στις εξαγωγές στο λάδι και στα έσοδά μας από τον τουρισμό».

Από την Κρήτη, επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε ως κύριο στόχο της επόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ την αύξηση των μισθών και περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη διάχυση που επιδιώκει να έχει η οικονομική ανάπτυξη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. «Ο πρώτος μου στόχος, ειδικά όταν βλέπω τα νέα παιδιά τα οποία αγωνιούν για το αύριό τους, είναι οι καλύτερες αμοιβές. Πριν από τέσσερα χρόνια σάς κοίταξα στα μάτια και σας είπα ότι πρώτη μου προτεραιότητα είναι να μειώσω τους φόρους και τις εισφορές. Και πάλι σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων αμοιβών για όλες και για όλους. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, με κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Αυξημένο μισθολόγιο για το Δημόσιο, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Τεκμήρια διαβίωσης -μου το λένε συχνά αυτό οι συμπολίτες μας, πόσο άδικα είναι τα τεκμήρια-, θα τα μειώσουμε κατά 30%. Θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές και βαθμιαία θα καταργήσουμε και τον τελευταίο μνημονιακό φόρο, που είναι το τέλος επιτηδεύματος».