Σε σημαντική μεταβλητή της τελευταίας εβδομάδος της προεκλογικής περιόδου καθίσταται πλέον η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Εδώ και ημέρες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την... όχι ακραία εξέλιξη να επανακάμψει η Τουρκία σε περιβάλλον εμπρηστικής ρητορικής και αναθεωρητικών επιδιώξεων σε βάρος της χώρας μας, επιμένοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και στιβαρό χέρι στην ηγεσία της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, παραμονές της κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης στη γείτονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από τις εθνικές της κόκκινες γραμμές και κάλεσε όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας να στραφεί προς τη Δύση, αποκαθιστώντας τις τεταμένες σχέσεις της τελευταίας τριετίας.


«Δεν είμαι αφελής»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα τείνω χείρα φιλίας σε όποιον εκλεγεί από τον τουρκικό λαό και θα προσπαθήσω να χτίσω πάνω στη δυναμική, που αναπτύχθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς». Διευκρίνισε, πάντως: «Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά ελπίζω ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Τουρκία θα επανεξετάσει την προσέγγιση με τη Δύση, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ως Ελλάδα «θα διατηρήσουμε τη σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας ικανότητες και να εστιάζουμε στις ισχυρές συμμαχίες μας».

*Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου στην Απογευματινή