Μονός είναι, πια, ο αριθμός των ημερών που απομένουν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ρεπορτάζ του MEGA ανέδειξε τις διαφορές στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έδειξε την καμπύλη διαφοράς Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φιλοξένησε δηλώσεις του ειδικού αναλυτή Ανδρέα Δρυμιώτη. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται: Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση στις 6 Μαΐου για τα «ΝΕΑ» από την GPO δίνει διαφορά στις 5,9 μονάδες.

Η ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, λαμβάνει 33 και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,1 %.

Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9, ΚΚΕ με 6,2, Ελληνική Λύση με 3,1 και ΜέΡΑ25 με 3,2%.

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων υπολογίζεται στο 10,2%. Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η ΝΔ 36,9 και ο ΣΥΡΙΖΑ 30,4%.

Στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης της Metron Analysis μετά την προκήρυξη των εκλογών για το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», η ΝΔ προηγείται με 27,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 22,2% και τη διαφορά τους να διαμορφώνεται στο 5,6%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,5% και το ΚΚΕ με 6%.

Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 4.4%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κερδίζει χαμένο έδαφος και καταλαμβάνει το 33,8% .

Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,9%.

Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάζεται να κλειδώνει το διψήφιο ποσοστό με 10,3%, ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 4,9%, ΜέΡΑ25 με 5,4%

Μόλις στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 4,7%.

Η δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 22 με 28 Μαρτίου. Στην πρόθεση ψήφου, 26,2% συγκεντρώνει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5%, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 9,4 ,5,7 % ΚΚΕ, 4,2 Ελληνική Λύση, 3,9% το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η καμπύλη διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

31 Μαρτίου: 4,7%
23 Απριλίου: 5,6%
6 Μαΐου: 5,9%

Εμφανίζεται σαφής και σταθερή τάση μέσα από τις τρεις δημοσκοπήσεις. Πάντως, με το άδειασμα της κλεψύδρας για τις κάλπες και τη μείωση των αναποφάσιστων, μειώνεται η ορμητικότητά της.

Με ανεβασμένα ποσοστά παρουσιάζονται τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα δημοσκόπηση της Pulse. Προβάδισμα 6 μονάδων στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία επί του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αυτήν.

Μάλιστα, τα δυο πρώτα κόμματα καταγράφουν ποσοστά ανόδου -μισής μονάδας- στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση, μαρτυρώντας την πόλωση που δημιουργείται.

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,5%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%, το ΚΚΕ στο 6%, ενώ το ΜέΡΑ25 έχει ξεπεράσει με 4%, την Ελληνική Λύση που οριακά με 3% μπαίνει στην Βουλή. Στην αναγωγή, η διαφορά φτάνει τις 6,5 μονάδες. 

«Ο πρώτος θα πάρει περίπου το 35%»

Ο ειδικός αναλυτής εκλογών και συγγραφέας, Ανδρέας Δρυμιώτης, μίλησε στο «Live News» και στον Νίκο Ευαγγελάτο για το τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Η δουλειά μας είναι να μάθουμε τους τηλεθεατές να διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις. Μία δημοσκόπηση έχει αριθμητικά χαρακτηριστικά, αλλά και ποιοτικά. Στη καμπύλη που δείξατε είδαμε πως μετά τα Τέμπη υπήρξε ένας θυμός που μετετράπη σε διαφορά μεταξύ του πρώτου με του δεύτερου κόμματος. Ενώ είδαμε πως η ΝΔ ήταν κάτω από 30%, τώρα πλησιάζει το 36%. Η παράσταση νίκης είναι πολύ σημαντική. Ο ψηφοφόρος μπορεί να μην αποκαλύψει τι θα ψηφίσει όταν τον ρωτάνε ή να πει ψέματα. Όταν όμως τον ρωτάνε "ποιος πιστεύετε πως θα νικήσει", τότε απαντάει αλήθεια», είπε αρχικά.

«Σχεδόν έχει ξεκαθαρίσει ο πρώτος που θα πάρει περίπου το 35%. Η μόνη αμφιβολία που έχω για τις πρώτές εκλογές είναι πως για πρώτη φορά ψηφίζουμε με φόντο δεύτερη ψήφο με άλλο νόμο. Μπορεί στις πρώτες να δείξει την δυσαρέσκειά του και στις δεύτερες μπορεί να διορθώσει αυτή τη ψήφο».