Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προεκλογική του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε επίσης στο πώς εκτιμά ότι Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχείρηση να σχηματίσει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

«Το πιθανότερο είναι ο Μητσοτάκης να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με κάθε τρόπο την επομένη των εκλογών, με εκβιασμούς ή και με αποστασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό το καθεστώς θα ηττηθεί μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή», πρόσθεσε, κάνοντας απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, και έχει τη σφραγίδα του κυρίου Μητσοτάκη, με εταιρείες με κέρδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτές είναι οι επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) η κυβέρνηση έκανε τους πλούσιους και τους ισχυρούς ισχυρότερους, όμως τους μεσαίους και τους φτωχούς φτωχότερους (…). Σήμερα η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια (…). Κατάργησε τη 13η σύνταξη που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνει τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «εμείς θα γκρεμίσουμε τις ανισότητες».

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική, εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη προοπτική», συμπλήρωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενος στο «Συμβόλαιο Αλλαγής», το οποίο –όπως είπε– απευθύνεται στον λαό αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «κάνει σμπαράλια το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις πολιτικές που ακολούθησε στα εργασιακά.

Απευθυνόμενος στους πολίτες του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να κάνει προπαγάνδα, όχι για να σας στηρίξει». «Θέλω να σας πω ότι μας έχει συνηθίσει αυτή η παράταξη να κάνουν τους εθνικόφρονες και τους λέοντες όταν τα πράγματα είναι ήρεμα, όταν τα πράγματα, όμως, ζορίζουν μεταμορφώνονται από λέοντες σε αμνούς», σημείωσε.

Για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είπε ότι «όποιος βγει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση». «Το κρίσιμο βράδυ των εκλογών είναι ποιοι θα πανηγυρίζουν: ο δημοκρατικός λαός ή τα καρτέλ και οι ισχυροί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο ανοίγει ο δρόμος την επόμενη για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αρχιερέα υποκλοπών» που «άκουγε το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων» και που «δεν είχε το σθένος να παραιτηθεί». «Αν πάρει λευκή επιταγή για μια δεύτερη τετραετία, τι μας περιμένει σε αυτόν τον τόπο;», διερωτήθηκε.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ομιλία του

Ομιλία στην Αλεξανδρούπολη

Μας έχει συνηθίσει η Δεξιά: Κάνουν τους εθνικόφρονες όταν τα πράγματα είναι ήρεμα, αλλά όταν παραβιάζει το Όρουτς Ρέις τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «το παίρνει ο άνεμος». Οι λέοντες μεταμορφώνονται σε αμνούς. Το μήνυμα της Αλλαγής διαπερνάει όλη την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πολιτικό σύνθημα, είναι μια βαθιά επιθυμία. Δεν αφορά μονάχα την ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης αλλά την ανάγκη αλλαγής στην καθημερινότητα. Δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν σε αυτή την κατηφόρα. Δεν μπορεί τη χώρα να την κυβερνούν τρεις οικογένειες. Όταν ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το 2022 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4%, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «διαψεύδω τον ΟΟΣΑ». Μόνο τους κ.κ. Αυτιά και Πορτοσάλτε δεν διαψεύδει. Διαψεύσετε ό,τι θέλετε. Αδιάψευστο κριτήριο είναι η τσέπη του καθενός και της καθεμιάς, των νοικοκυριών, των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. Έχουμε τιμές Λονδίνου με μισθούς Βουλγαρίας. Αν «η ακρίβεια είναι εισαγόμενη», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, τότε γιατί εκατοντάδες πολίτες στη βόρεια Ελλάδα περνούν καθημερινά τα σύνορα για να πάνε στα σούπερ μάρκετ γειτονικών χωρών και για να βάλουν φθηνότερη βενζίνη; Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επισκέπτεται συχνά τον Έβρο, αλλά δεν σας αγάπησε τόσο πολύ. Έρχεται για να βγάζει φωτογραφίες στον φράχτη. Μας έχει συνηθίσει η Δεξιά, να κάνουν τους εθνικόφρονες και τους λέοντες όταν τα πράγματα είναι ήρεμα και, όταν τα πράγματα ζορίζουν, να μεταμορφώνονται σε αμνούς. Αυτό έγινε όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μας έλεγαν ότι…το παίρνει ο αέρας. Εμείς δεν ποζάραμε στον φράχτη, αλλά ήμασταν εκεί με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, όταν το Barbaros παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και είπαμε «δε θα περάσει». Είπε σήμερα ο κ. Σκέρτσος ότι η πάγια εθνική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν αποτελεί πια διεκδίκηση για τη χώρα μας. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει όλα τα κόμματα στη Βουλή και υπογράψαμε από κοινού ότι θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. «Και ένα ευρώ να ήταν», όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το διεκδικήσουμε. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ #ΔικαιοσύνηΠαντού #εκλογές2023

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023