Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά, μετά το κενό που αφήνει στα χαρτοφυλάκια η (προσωρινή;) αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Βουλγάρας επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία αναμένεται να είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας.

Η μέχρι πρότινος επίτροπος ήταν αρμόδια για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία και τα χαρτοφυλάκια αυτά διαμοιράζονται στους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής, που έχουν τη σχετική εποπτεία, στον Μαργαρίτη Σχοινά, υπεύθυνο για τα ζητήματα ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, και στη Μάργκαρετ Βεστάγκερ, που έχει την επίβλεψη στον τομέα Ανάπτυξης, Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χορήγησε άδεια άνευ αποδοχών στην επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ από χθες, προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία και στη διάρκεια αυτής της περιόδου το χαρτοφυλάκιο ανατίθεται στους δύο αντιπροέδρους, σύμφωνα με τις διαθεσμικές ρυθμίσεις που προβλέπονται.

Κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Έναν και πλέον μήνα μετά τις εκλογές, τις τέταρτες από το 2020 στη Βουλγαρία, ο Μπόικο Μπορίσοφ, το κόμμα του οποίου ήρθε οριακά πρώτο στην ψηφοφορία, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μετά το «ναυάγιο» με το δεύτερο σε επίδοση κόμμα των φιλελευθέρων του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ, ο Μπορίσοφ στρέφεται σε μικρότερους σχηματισμούς. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, θα αναθέσει τη Δευτέρα στη Μαρίγια Γκάμπριελ τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και αυτή αποτύχει, προβλέπονται ακόμα δύο απόπειρες πριν από την προκήρυξη νέων εκλογών.