Η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποκλοπών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η «αναφορά του κυρίου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη», είχε διπλή στόχευση.

Κατ' αρχάς, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα που προέκυψε από το debate των πολιτικών αρχηγών και το οποίο είχε να κάνει με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μίλησε για σκάνδαλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ποινικές ευθύνες.

Όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την προεκλογική περίοδο το θέμα των υποκλοπών βρέθηκε εκτός ατζέντας και έτσι στην Κουμουνδούρου εξέλαβαν «ως δώρο» το γεγονός ότι το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος τη δήλωση Ανδρουλάκη περί απόδοσης ευθυνών, επιχείρησε να κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντάς του ότι  μόνο με την προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να αποκαλυφθεί η αλήθεια γύρω από την παρακολούθησή του.

«Μόνο με προοδευτική διακυβέρνηση η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών» 

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας: «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει πρώτη φορά τόσο καθαρά ότι οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Αναρωτιέμαι αν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν θα γίνει με κυβέρνηση Ν.Δ. Αν έχει καταλάβει ότι αυτό θα γίνει μόνο με προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Δεν θα καθίσει στο σκαμνί τους υπαίτιους του παρακράτους σε συνεργασία με τον αρχιερέα του παρακράτους».

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί «εθνικό κίνδυνο» προκύπτουν τα ερωτήματα από ποιους και με ποιον τρόπο έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για να κάνει μία τέτοια δήλωση και μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση αυτή δεν έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Δύσκολη η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ»

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμη ότι μετά τη δήλωση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από τη χθεσινή συζήτηση προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε –η εισαγγελέας της ΕΥΠ- τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις; Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;», αναρωτήθηκε.