Τα διλήμματα της κάλπης της 21ης Μαΐου θέτει πλέον πιο εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς απομένουν μόλις εννέα ημέρες μέχρι τις «πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών», όπως τις χαρακτήρισε χθες από τον Βόλο. Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος είναι ευνοϊκές για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς της δίνουν την πρωτιά, με μια καθαρή μάλιστα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο στόχος παραμένει συγκεκριμένος, αν και δημόσια ανομολόγητος: ένα ποσοστό όσο πιο κοντά στο 38%, το «κατώφλι» δηλαδή για την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, που θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να γίνουν.

Η επιλογή των ψηφοφόρων, όπως την περιέγραψε στην τελευταία του ομιλία ο πρωθυπουργός, «δεν είναι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μία δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στον δρόμο της σιγουριάς και της προόδου είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες».

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ψηλά στην πολιτική ατζέντα θέτει ο κ. Μητσοτάκης και το ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια, υπό μία προϋπόθεση, όπως τόνισε ο ίδιος: «Ότι αύριο θα έχουμε σταθερή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και εφόσον συμβεί αυτό, ναι, σας το εγγυώμαι, θα έχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του έτους». Παράλληλα, σε κάθε του παρέμβαση σχεδόν, υπογραμμίζει το ενδεχόμενο σχηματισμού της λεγόμενης κυβέρνησης των ηττημένων. «Και μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι απεργάζονται να βαφτιστούν νικητές οι ηττημένοι. Και να κάνουν μια κυβέρνηση ανοχής -συνενοχής-, όπως την ονομάζουν», είπε χαρακτηριστικά από τον Βόλο.


Πέντε βασικά προτάγματα της Νέας Δημοκρατίας  

Καθώς ο υπολειπόμενος χρόνος της προεκλογικής καμπάνιας είναι περιορισμένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοψίζει σε πέντε τα βασικά προτάγματα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία:

- Καλύτερες αμοιβές για όλους, με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ σε μία τετραετία και κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ και νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1/1/2024.

- Μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδίως της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με αναβάθμιση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα κέντρα υγείας και προσλήψεις σε βάθος τετραετίας 10.000 νοσηλευτών και γιατρών - Έμφαση στην εκπαίδευση, τόσο τη σχολική όσο και την πανεπιστημιακή.

- Δίκαιη Ελλάδα, με ένα κράτος πιο κοινωνικό και πιο εξυπηρετικό.

- Πράσινη Ελλάδα, «η οποία καθρεφτίζει την ενεργειακά ανεξάρτητη Ελλάδα», όπως τόνισε χθες.

- Ισχυρή Ελλάδα, τόσο με τους εξοπλισμούς όσο και με τις διεθνείς συμμαχίες.

Σε Λέσβο και Ρόδο σήμερα

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις προεκλογικές του περιοδείες μεταβαίνοντας στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Λέσβο και τη Ρόδο. Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, και στις 19:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη της Ρόδου.