Στις προσεχείς εκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε αντιπροσώπους, που θα διαπραγματευθούν λύσεις στα προβλήματά μας και θα προωθήσουν τα συμφέροντά μας. Είναι άξιο προσοχής, ότι η γυναικεία εκπροσώπηση παραμένει πραγματικά χαμηλή, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Την τελευταία τετραετία, στους 300 ήμασταν μόνο 65 γυναίκες Βουλευτές, δηλαδή το 22% του σώματος.

Το 2019, η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, αυξήθηκε από 30% σε 40%, µε στόχο την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας, στην πολιτική ζωή. Το μέτρο είχε ως στόχο, την βελτίωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ωστόσο το ποσοστό στην ελληνική Βουλή, δεν διαφοροποιήθηκε. Αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που η ποσόστωση αυτή οδήγησε στην αύξηση των γυναικών στα κοινοβούλια.

Η εμπειρία αλλά και η επιστημονική έρευνα έχουν καταδείξει, ανά τον κόσμο, ότι οι γυναίκες σε πολιτικά πόστα δεν υστερούν σε πρωτοβουλίες, προωθούν τα συμφέροντα των εκλογικών τους περιφερειών και εστιάζουν ιδιαίτερα σε κοινωνικά θέματα.

Συνεπώς το πρόβλημα, δεν είναι το πόσες γυναίκες βρίσκονται στα ψηφοδέλτια ή τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Άλλωστε, οι υποψήφιες είναι γυναίκες καταρτισμένες, με εμπειρία στην οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Το ζήτημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με την παγιωμένη νοοτροπία σχετικά με το φύλο.

Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει κάνει άλματα στο πεδίο της ισότητας των φύλων. Φαίνεται όμως, ότι στην πολιτική εκπροσώπηση δεν έχει επιτευχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Η ικανότητα της αντιπροσώπευσης ασφαλώς και δεν έχει φυλετικά κριτήρια. Ίσως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο βαθμός της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε στην γυναικεία πολιτικών παρουσία. Τόσο οι άντρες όσο και γυναίκες υποψήφιοι όμως, μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικούς πολιτικούς, που φροντίζουν για το καλό του τόπου τους και της πατρίδας.

Είναι κοινή αποδοχή ότι οι γυναίκες είναι πρακτικές, αποτελεσματικές, ψύχραιμες, ευέλικτες, ευαίσθητες, με αυξημένη τυπική και συναισθηματική ευφυία. Παράλληλα, διαθέτουν μαχητικότητα και δυναμική, ειδικά όταν θέτουν στόχους. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά τους, τις κάνουν κατάλληλες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, την διαχείριση κρίσεων, την διατήρηση ισορροπιών και την εύρεση γρήγορων λύσεων. Άρα δικαίως μπορεί κάποιος να τις εμπιστευθεί.

Γι´ αυτό να στηρίξουμε τις γυναίκες, που παίρνουν την γενναία απόφαση, ν’ αναμετρηθούν στο στίβο της πολιτικής. Η ισότιμη μεταχείριση, είναι καθήκον της κοινωνίας και ένδειξη σεβασμού και πολιτισμού. Την 21η Μαΐου λοιπόν, ας ψηφίσουμε πέρα από συνήθη και στερεότυπα. Η ψήφος αυτή, μόνο καλό μποέμ να φέρει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή