Ενισχυμένος βγαίνει ο δικομματισμός σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, 12 ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκτός του προβαδίσματος της τάξης του 6,6% για το κυβερνών κόμμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος, η δημοσκόπηση καταγράφει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε αρκετά πιο πάνω από το 32,3% και το 25,7%, αντίστοιχα.

Στην πρώτη τηλεοπτική έρευνα μετά την απόφαση για το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα Κασιδιάρη, την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κωστής Παναγόπουλος, τα δύο κόμματα αναμένεται να λάβουν έναν σημαντικό αριθμό ψήφων από αναποφάσιστους, που θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους.




Όσοι προσδιορίζονται «κεντρώοι» δηλώνουν ότι ψηφίζουν:

Νέα Δημοκρατία 26%
ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 24%
ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 23%
Άλλο κόμμα 15%



Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των δύο πρώτων κομμάτων, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 9%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση 3,7% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2%.

Αποφασισμένοι είναι οι πολίτες για το εάν η απλή αναλογική αποτελεί ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, με το 68% να απαντάει «όχι», το 23% «ναι», ενώ ένα 9% -πολύ χαμηλό πλέον- είναι στο ΔΞ/ΔΑ.




Όσο για τη διαχρονικότητα της ψήφου, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει «σβήσει» τις απώλειες που προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σταθερά ενισχυμένος -έστω και σε μικρό ποσοστό.

Δημοσκόπηση Alco: Η ΝΔ κυριαρχεί στην παράσταση νίκης, δεν πείθει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco για τον Alpha, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σημαντικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, καθώς στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;», το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 64%, ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 12% και ΔΞ/ΔΑ απάντησε το 22%.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης αφορά τις εξαγγελίες των δύο πρώτων κομμάτων στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και κατά πόσο είναι πειστικές. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 19%.



Ερωτώμενοι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει -σε περίπτωση που είναι ξανά κυβέρνηση- την πολιτική της περιόδου 2015-19, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 65% «ναι», ενώ το 26% θεωρεί πως «έχει αλλάξει».



Δημοσκόπηση Alco: Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές
Στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα οι πολίτες απάντησαν:

Πρόγραμμα/εξαγγελίες 28%
Ιδεολογία 25%
Η μη σχέση του κόμματος με τη διαφθορά με 15%
Η σύγκριση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ 14%
Ο αρχηγός του κόμματος 9%
Οι υποψήφιοι των κομμάτων 4%