«Δεκάξι τα πατώματα στην πολυκατοικία, στο τέταρτο μαλώματα, στο πέμπτο ξεφαντώματα, στο τρίτο ησυχία». Από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, σε βάθος χρόνου ή στη σύγχρονη πραγματικότητα, η ακροδεξιά - υπερσυντηρητική «πολυκατοικία» εμφάνιζε και εμφανίζει πανσπερμία σχηματισμών, με αθροιστικό ποσοστό απήχησης στο 7%-8% του εκλογικού σώματος. Το παλιό τραγούδι, λοιπόν, μοιάζει σαν να γράφτηκε τώρα από τον Πυθαγόρα, αφού φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης εκδηλώθηκαν 50 υποψηφιότητες κομμάτων συνολικά, εγκρίθηκαν 35, ενώ μεταξύ εκείνων που απορρίφθηκαν -πέραν των «Ελλήνων» του Ηλία Κασιδιάρη- ήταν οι πολιτικές ομάδες των κ.κ. Νικολόπουλου, Μπογδάνου, Εμφιετζόγλου και Λατινοπούλου, οι οποίες διεκδικούσαν μερίδιο από την «πίτα» των εν δυνάμει ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη. Είχαν όμως χειρότερη -πολιτική- τύχη από εκείνο, αφού «κόπηκαν στην προθέρμανση», καταγγέλλοντας το ένα το άλλο.

78
Ποιοι έμειναν; Η κοινοβουλευτική Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα Τάσου Κανελλόπουλου, παρότι επιχείρησε να κατεβάσει τους «Ελληνες» πλαγίως σε προεκλογική τροχιά, αναλαμβάνοντας για λίγες ώρες την προεδρία τους. Ο κ. Κανελλόπουλος δεν καταγράφεται σε καμία μέτρηση μέχρι τώρα. Υπάρχει όμως ερώτηµα σε ένα γκάλοπ για το τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι του Ηλ. Κασιδιάρη, οι οποίοι λένε ότι θα στηρίξουν το ΕΑΝ σε ποσοστό 25%. Παράλληλα και σύµφωνα µε µέτρηση που είχε διεξαγάγει η MRB του κ. Μαύρου, ένα 60% παρουσιαζόταν να µην ξέρει πού θα κατευθυνθεί, ενώ σε σχέση µε τα µεγάλα κόµµατα έδειχνε προτίµηση στον ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν είναι τυχαίο πάντως ότι µετά τον αποκλεισµό του ο έγκλειστος των φυλακών ∆οµοκού Η. Κασιδιάρης δήλωσε διά της συνηγόρου του πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί µε κανέναν ούτε να υποδείξει κάποιον.

Βαριές σκιές

Η ιδέα για την Ελληνική Λύση γεννήθηκε το 2012, όταν ο ΛΑΟΣ υφίστατο πολιτική συντριβή εξαιτίας της επιλογής του Γ. Καρατζαφέρη να µπει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήµο, που ο ίδιος είχε υποδείξει. Τον Ιανουάριο του 2015, η Χρυσή Αυγή του Ν. Μιχαλολιάκου έλαβε ποσοστό 6,28% και 6,99% τον Σεπτέµβριο.

Η φθίνουσα πορεία είχε ξεκινήσει κι έτσι ένας νέος παίκτης, προερχόµενος από τον ΛΑΟΣ, ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναζήτησε από το 2016 µε την Ελληνική Λύση τον χώρο του στα δεξιά της ∆εξιάς. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, η Χ.Α. τερµάτισε πέµπτη, µε ποσοστό 4,87%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές, και στις 7 Ιουλίου, στις εθνικές εκλογές, τέθηκε οριακά εκτός Βουλής (2,93%), ενώ η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου εξασφάλισε την είσοδό της µε 4,18% και 10 βουλευτές, έχοντας ως «προίκα» το 3,70% και τη µία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τέσσερα χρόνια µετά, οι σκιές από τις καταγγελίες για τα συµβαίνοντα στο εσωτερικό του πολιτικού του φορέα είναι πολύ βαριές και αποτυπώνονται και στην τελευταία δηµοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, όπου η Ελληνική Λύση πέφτει στο 2,6%, από περίπου 4%. Στην ίδια δηµοσκόπηση, πάντως, αποτελεί έκπληξη η παρουσία του κόµµατος Νίκη µε 1%, η οποία προέκυψε µετά τις τελευταίες ανακατατάξεις. Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε το 2019, µε πρόεδρο τον εκπαιδευτικό ∆. Νάτσιο και, όπως αναφέρει στη διακήρυξή του, έχει «σκοπό τη νίκη του Ελληνισµού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Οσο δε για τα µικρότερα κόµµατα που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συµµετοχή τους στις εκλογές, διακρίνονται για την εθνική - εθνικιστική τους ρητορική και τη σταθερή µατιά τους προς τα άκρα, πρόκειται για τα εξής: Τη Βόρεια Λέγκα του Χρήστου Ορφανίδη, συνεργάτη του Γιώργου Καρατζαφέρη, µε έµβληµα την ελληνική σηµαία και τις ασπίδες, που διαθέτει και ύµνο, µια παραλλαγή της «Ελλάδας που ποτέ δεν πεθαίνει». Πέραν των άλλων, οι εκπρόσωποι του κόµµατος αυτοχαρακτηρίζονται ως «πιο σκληροί ευρωσκεπτικιστές από τον Σαλβίνι στην Ιταλία». Ακολουθεί το ΤΟΛΜΑ (Τώρα Ολοι Μαζί) του Αθ. Κολυβά µε σύνθηµα: «Εθνος, αποχώρηση από το ευρώ, σεισάχθεια, άµεση απέλαση παράνοµων µεταναστών».

Το ΕΑΝ δεν καταγράφεται σε καµία µέτρηση, ενώ πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης µετά τις εσωτερικές κόντρες


Αναφορικά µε τα άλλα, µικρότερα κόµµατα που τοποθετούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής ∆εξιάς, ξεχωρίζει η Εθνική ∆ηµιουργία των Θάνου Τζήµερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, που καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις, ενώ τη µάχη θα δώσει και πάλι η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέµη Σώρρα, που αποφυλακίστηκε προ τριετίας και έκτοτε κρατά χαµηλότερους τόνους, ωστόσο ο προγραµµατικός λόγος του παραµένει ριζοσπαστικός: «Υλοποίηση των θέσεών µας µε τα 2,3 τρισ. ευρώ που έχουν κατατεθεί στα ταµεία κληρονοµικών κεφαλαίων των αυτόχθονων, κυρίαρχων Ελλήνων». ∆εν θα µπορούσαν να λείψουν οι Ελεύθεροι Ξανά του αντιεµβολιαστή Φαίδωνα Βόβολη. Πρόκειται για τον καρδιολόγο που εν µέσω κορονοϊού υποκινούσε συγκεντρώσεις συνωµοσιολόγων στην Οµόνοια και στο Σύνταγµα, µε αποτέλεσµα να διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο (σ.σ.: επανήλθε) και να νοσήσει αργότερα και ο ίδιος. Ξεχωριστή περίπτωση, χωρίς τοποθέτηση στον «χάρτη», είναι ο 82χρονος µε το πράσινο κοστούµι και το έµφυτο χιούµορ, επίσης ταλαιπωρηµένος από την τετραετή φυλάκισή του για απάτες σε βάρος του ∆ηµοσίου, ∆ηµοσθένης Βεργής των -κατά τη δική του έννοια- Οικολόγων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/5/23