«Το 66% του προσωπικού έχει φύγει από τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια»δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική, Σοφία Ζαχαράκη. Ανέφερε ότι φέτος θα λειτουργήσουν 200 νέα 5άστερα ξενοδοχεία στη χώρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με τις κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού: Το 66% του προσωπικού έχει φύγει από τον τουρισμό τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν είναι μόνο η πανδημία, ήταν μια τάση αποχώρησης από τον τουρισμό διεθνώς η οποία εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας. Πολύς κόσμος άλλαξε δουλειά, έχει πάει σε επαγγέλματα τα οποία είναι 12μηνα άρα οι άνθρωποι αναζήτησαν μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες που εργάζονται οι εργαζόμενοί μας στο κομμάτι του τουρισμού. Να σημειώσω ότι είναι σημαντικό ότι έχει καταστεί υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Αυτό το χρόνο θα λειτουργήσουν 200 πεντάστερα καινούργια στην Ελλάδα ξενοδοχεία διότι έχει γίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ποιότητας από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και έχουν μεγάλες ανάγκες τα ξενοδοχεία.

Ερωτηθείσα θα πως καλυφτούν τα εργασιακά κενά στον τουρισμό: Πέρυσι με την έναρξη της σεζόν ο Πρωθυπουργός είχε δώσει δύο κατευθυντήριες, πρώτον περαιτέρω έλεγχο και στο κομμάτι της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, δεύτερον να υπάρχει καλύτερη διασύνδεση μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και των αναγκών των ξενοδοχείων. Και τρίτον μεγάλη έμφαση στην αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Προσπαθούμε και τις σχολές μας να τις βελτιώνουμε και να αυξάνουμε τους σπουδαστές μας όσο μπορούμε για να καλύπτουμε και τις ανάγκες τους. Εμείς έχουμε εδώ στην Ελλάδα τα διετή ΙΕΚ μας, έχουμε τις ιδιωτικές σχολές που είναι πολύ καλές, έχουμε την ΑΣΤΕΡ στη Ρόδο και την ΑΣΤΕΚ στην Κρήτη και διαχρονικά δίνουν τα πολύ μεγάλα στελέχη και επίσης έχουμε πάρει μια τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχουμε αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να έχουμε μια τουριστική ακαδημία η οποία να προσφέρει και μαθήματα στα αγγλικά για να μπορούμε να έχουμε σπουδαστές από το εξωτερικό και επίσης να δίνει και στιβαρά επαγγελματικά δικαιώματα γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αποκατάσταση.

Μιλάμε για μια σεζόν η οποία θα πάει πολύ καλά, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 15% αύξηση σε σχέση με τις πολύ καλές χρονιές μας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε σίγουρα τα 18 δις εσόδων και ίσως να αγγίξουμε και τα 20 και βλέπω με πολύ χαρά έγκαιρη έναρξη των πτήσεων, νωρίτερα από ποτέ και μεγαλύτερη πληρότητα στις πτήσεις. Αν κινηθούμε στο 10 με 15% αυξημένο σε έσοδα και αύξηση της μέσης δαπάνης σε σχέση με το ’19 θα μιλάμε για μια χρονιά η οποία θα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Το πρώτο τετράμηνο τα στοιχεία του αεροδρομίου Αθηνών δείχνει ότι ήδη κινείται σχεδόν στο 4% αύξηση σε σχέση με τις αφίξεις του 2019. Τα μέρη πήγαν πολύ καλά και το Πάσχα και επίσης βλέπουμε και πολλές νέες επενδύσεις από μεγάλους tour operators οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις προς την Ελλάδα άρα έχουμε καλά μηνύματα καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε με προγραμματισμό και στρατηγική.