Η προεκλογική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη έχει αιφνιδιάσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς µε βάση όλες τις δηµοσκοπήσεις υπάρχει διαρροή αριστερών ψηφοφόρων προς το ΜέΡΑ25.

Ο αιφνιδιασµός έγκειται στο γεγονός ότι στην Κουµουνδούρου, πριν ξεκινήσει και επίσηµα η προεκλογική περίοδος, υπήρχε η αντίληψη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα κατάφερνε αυτή τη φορά να µπει στη Βουλή.

Την εκτίµηση αυτή είχε εκφράσει, άλλωστε, δηµοσίως ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κατ’ επανάληψη είχε ρωτηθεί µε ποιον θα έκανε την προοδευτική διακυβέρνηση. «Αφήστε να δούµε αν το ΜέΡΑ25 θα µπει στη Βουλή», έλεγε, δείχνοντας µε αυτόν τον τρόπο ότι θεωρούσε πολύ δύσκολη την επανεκλογή του εκκεντρικού Γιάνη Βαρουφάκη. 

Στον αέρα

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εµφανίζεται, ωστόσο, «πολύ σκληρός για να πεθάνει» πολιτικά, αφού µέχρι τώρα έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις, δηµιουργώντας µάλιστα πρόβληµα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τινάζοντας στον αέρα το αφήγηµα περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τα όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις κλειστές τράπεζες και τη «∆ήµητρα» -τα οποία αξιοποιεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση- έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και συνολικά τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να µπουν, µέσα στην προεκλογική περίοδο, σε µια συζήτηση την οποία ήθελαν να αποφύγουν µε κάθε τρόπο. ∆ηλαδή, τι συνέβη το 2015 µε τα capital controls και τις τράπεζες.

Θέµα που αντικειµενικά τροµάζει τους Ελληνες πολίτες.  Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι καθηµερινά τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζονται να απολογούνται για το 2015, ενώ βρίσκονται αντιµέτωπα µε τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ζητούν απαντήσεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να συµπορευθεί µε το ΜέΡΑ25 σε προγραµµατική βάση.

Παραδοχή

Στην ανάγνωση των γεγονότων από τα στελέχη της Κουµουνδούρου παραδέχονται ότι επικοινωνιακά ο πρώην υπουργός Οικονοµικών του κόµµατός τους έχει επιτύχει µια µεγάλη νίκη. Μια νίκη που µπορεί και να του δώσει άνετη είσοδο στο Κοινοβούλιο, µε ψήφους που προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι µάλιστα µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάνουν κριτική για το αφήγηµα του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης όχι µόνο κατάφερε να αναδείξει τη δική του ατζέντα, αλλά και την επέβαλε, ρίχνοντας στα βράχια τον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικά η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι προτιµάει να «του κοπεί το χέρι» παρά να συγκυβερνήσει µε τον Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγµή που και ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας µίλησε µε σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ήταν η «χειρότερη κυβέρνηση», έχει φέρει προβληµατισµό στην Κουµουνδούρου για το κατά πόσον το αφήγηµά τους για την «προοδευτική διακυβέρνηση» αντέχει µέχρι τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση του γραµµατέα του ΚΚΕ εκνεύρισε ιδιαίτερα τον κόσµο του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Αλέξη Τσίπρα να επισηµαίνει πως τη δύσκολη ώρα Βαρουφάκης και Κουτσούµπας θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τους απομάκρυνε

Εν τω µεταξύ, το θέµα αυτό -της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε συνδυασµό µε τη στάση Βαρουφάκη- έχει αναζωπυρώσει τις εσωκοµµατικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά µε τη στροφή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς το Κέντρο. Στελέχη της «Οµπρέλας» υποστηρίζουν ότι η επιλογή του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να στραφεί αποκλειστικά προς το Κέντρο αποµάκρυνε τους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι έσπευσαν να βρουν πολιτική στέγη στο ΜέΡΑ25.

Επισηµαίνουν, µάλιστα, το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να συµπεριλάβει στο κόµµα του τα «ορφανά» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν ασχολήθηκε ούτε µία ώρα µαζί τους. Οι ψυχραιµότεροι, πάντως, στην Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι, πέρα από το ότι υποβάθµισαν το θέµα Βαρουφάκη, στην πραγµατικότητα δεν θα µπορούσαν να προσεγγίσουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτή την περίοδο ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, καθώς οι πολίτες που τον ακολουθούν σήµερα δεν τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσµατος, αλλά στην «αντισυστηµική ψήφο».

Θα τους έχανε

Λένε µάλιστα ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσπάθεια να απευθυνθεί στην αντισυστηµική ψήφο, θα έχανε το µεγάλο κοµµάτι των πολιτών που εµφανίζονται να στηρίζουν τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τα κεντροαριστερά. «Οταν είσαι στο 26% χωρίς µέγιστη συσπείρωση και κοιτάξεις προς το 3%, µοιραία θα πας προς το 15%», σχολιάζουν χαρακτηριστικά .

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Μαΐου 2023.