«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παραδεχτεί ότι η πρώτη Αριστερά στην Ελλάδα ήταν εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο υποψήφιος βουλευτής στη Α' Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙ.ΝΑΛΚώστας Σκανδαλίδης. Εκτίμησε πως στην πρώτη κάλπη το ΠΑΣΟΚ θα έχει ποσοστό πάνω από 12%, ενώ για τις δεύτερες εκλογές είπε πως το κόμμα δεν θα χάσει ποσοστά, καθώς δεν θα σχηματίζεται αυτοδυναμία.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχτεί ότι πρώτη φορά και μοναδική Αριστερά στην Ελλάδα ήταν η Αριστερά του Αν. Παπανδρέου, που τότε τον κατηγορούσαν για δεξιό. Εγώ δεν λέω να μη χρησιμοποιήσει κάτι μια φορά αλλά εδώ και χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά, μαθαίνει πώς μιλάει ο Παπανδρέου, κοπιάρει ό,τι έχει πει ο Παπανδρέου μέχρι τώρα. Δική του γλώσσα έχει ή όλα είναι δάνεια για τον κ. Τσίπρα;

Για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο κ Ανδρουλάκης έχει εμμονή μαζί του: Γιατί είναι εμμονή το να πιστεύεις ότι ως πρωθυπουργός απέτυχε; Όταν το story του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα πάει μια χαρά, ότι έφερε ευημερία στον τόπο, ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος που μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα γιατί αν δεν είναι αυτός θα γίνει χάος και καταστροφή, είναι δυνατόν να εγκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τον χαρακτηρίζει ως έναν πρωθυπουργό αποτυχημένο και αντιδημοκρατικό και χωρίς καμία διάθεση να μπει σε μια οποιαδήποτε συναινετική διαδικασία...

Αν παρακολουθούσατε τη Βουλή τα τελευταία χρόνια θα βλέπατε μια ουσιώδη ποιοτική διαφορά στη δημοκρατία και στο ήθος της δικιάς μας παράταξης και στον τρόπο που γίνεται ο πολιτικός διάλογος. Εμείς ψηφίσαμε αυτά που πιστεύαμε ότι είναι σωστά για τη χώρα και αυτά που πιστεύαμε ότι ήταν καταστροφικά για τη χώρα ή λάθος τα καταψηφίζαμε και με δικές μας πάντα αντιπροτάσεις, αυτός είναι ένας πολιτικός διάλογος που προοιωνίζεται αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης το «νέο υπόδειγμα της πολιτικής». Εμείς φιλοδοξούμε αυτό το υπόδειγμα πολιτικής να το επιβάλουμε στη χώρα, που να μην είναι αυτός ο σκυλοκαβγάς που ζούμε τόσο χρόνια, ο προσωπικός καβγάς, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Να αλλάξει το πολιτικό ήθος του διαλόγου.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι απειλείται υπαρξιακά το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές: Όχι, υπαρξιακά δεν απειλείται, διότι αν πάρει το ποσοστό που εμείς πιστεύουμε και εγώ πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 12% στις δεύτερες εκλογές, δεν θα χάσει, γιατί δεν θα σχηματίζεται αυτοδυναμία και εμείς θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να παίξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ερωτηθείς με ποιο κομματικό πρόγραμμα είναι πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ: Είναι φανερό ότι πάρα πολλά από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας τα έχουμε πει εμείς πριν από αυτόν, αυτό όμως δεν τον εξιλεώνει για τον τρόπο που εφάρμοσε την πολιτική και τον τρόπο που ήταν αναξιόπιστος στην εφαρμογή όσων έλεγε πριν από το 2015, άρα εδώ είναι και θέμα πρακτικής διακυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, παρότι με εξέπληξε το ότι ο ορθολογιστής και εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός μας άρχισε να υποτάσσεται στο κρεσέντο λαϊκισμού και να λέει "πόσα λέει ο κ. Τσίπρας, 860; Εγώ λεω 950". Λέει 10% αυξήσεις, εγώ λέω 25%, άρα να που μοιάζουν τα προγράμματα τα εξαγγελτικά και προεκλογικά.

Ερωτηθείς ποια είναι τα κορυφαία θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ: Ένα από τα οποία βασικά θέματα αφορά την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό γιατί η Ε.Ε. αυτή την εποχή δίνει μεγάλη ελευθερία στις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν όπως πρέπει αυτά. Νομίζω ότι η διαφορά θα είναι στο πού θα προσανατολιστούν οι επενδύσεις κυρίως στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και όχι στην όπως και να είναι ανάπτυξη με αγορές Airbnb, ξενοδοχείων και τα λοιπά που ουσιαστικά υποβαθμίζουν τη χώρα. Θα είναι σε έναν περιφερειακό προϋπολογισμό που δεν υπάρχει σήμερα στην κυβέρνηση ούτε καν σαν ιδέα. Θα είναι στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, είπε ο κ. Ανδρουλάκης για το 1,8 που δίνει από το Ταμείο ανάκαμψης στην υγεία και που άλλες χώρες δίνουν 7-8 και 10% δηλαδή πρέπει να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί για να μπορέσει η κοινωνία να ζήσει και θεσμικά και πολιτικά και κοινωνικά καλύτερα απ’ ό,τι ζει τώρα.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ: Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα επανακρατικοποίηση σε αυτή τη φάση οποιουδήποτε οργανισμού έχει δοθεί. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μπορεί να υπάρξουν παράλληλες δομές, δηλαδή π.χ. λέει να κάνουμε κρατική την Εθνική τράπεζα, εμείς λέμε να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τράπεζα και να μειώσει τα κονδύλια που μοιράζει τώρα με απευθείας αναθέσεις σε ορισμένους. Έχει τους θεσμούς που χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο η πολιτεία για να κανει μια διαφορετική πολιτική, δεν χρειάζεται να πάμε πάλι σε εξαγγελίες που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.

Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει καθόλου στην προεκλογική του ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων: Το έχει και θα το έχει πάντα, μπορεί να μην το αναδεικνύει κάθε μέρα γιατί υπάρχουν τα προγραμματικά. Είναι σταθερή η θέση μας και θέλω να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης αν σεβόταν τον εαυτό του και αυτά που λέει ότι θέλει να συγκυβερνήσει μαζί μας, να είχε λύσει το θέμα πριν από τις εκλογές. Δεν το έλυσε και αυτό είναι ένα μεγάλο καρφί απέναντι στην πορεία της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας.