Επίθεση φιλίας στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ρήξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη, προσεκτικά ανοίγματα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αυτό είναι το νέο πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε από τον ίδιο, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. Ειδικότερα τα ανοίγματα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα έχουν και συνέχεια, καθώς το πολιτικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη θα έχει και τον συμβολικό τίτλο: «Συμβόλαιο Αλλαγής».

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πολλές από τις αρχές που θα περιλαμβάνονται στο «συμβόλαιο με τον λαό» θα αποτελέσουν και τη βάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως η κυβέρνηση μειοψηφίας ή ηττημένων δεν έχει λήξει. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν και πολιτικοί κύκλοι, δεν εξάγεται από πουθενά η αναγκαία «πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμα και αυτό να υπήρχε ως προοπτική, για να βγουν τα «κουκιά», θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σημειώσει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, όπως αντιστοίχως και το ΜέΡΑ25. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα έχουν υψηλά ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσφάτως και δημοσίως, όμως, τόνισε πως «είμαστε ανταγωνιστικοί με το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουμε την ίδια δεξαμενή, περίπου, ψηφοφόρων». Και, όντως, έτσι είναι. Στον βαθμό, όμως, που συμβαίνει το αντικειμενικά παραδεκτό γεγονός, πώς «είναι δυνατόν και τα τρία κόμματα να έχουν υψηλά ποσοστά, ικανά και αναγκαία να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας;», ρωτούν ευρύτεροι πολιτικοί παράγοντες.

Σχέδιο «Δήμητρα»

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε πως «ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το 2015, όταν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της χώρας και τότε δεν έθεσα υπό αμφισβήτηση το νόμισμα».

Ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να βρει τον κ. Σόιμπλε, που ήταν δική του γραμμή αυτή η πολιτική». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια μικρή ιστορική ανάλυση, προκειμένου να κλείσει διά παντός την προοπτική συνεργασίας του με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά ταυτοχρόνως τον καλεί να διακρίνει την επόμενη ημέρα της Κυριακής των εκλογών και να διαλέξει ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιον.

«Ισχυρή εντολή»

Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να πάρει αποστάσεις από το ηττοπαθές μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος, την προηγούμενη εβδομάδα, περί «κυβέρνησης ανοχής», τόνισε πως «θέλει ισχυρή εντολή από τον λαό για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», σημειώνοντας παράλληλα πως «αυτές οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση, αφού το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα». Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για το πρόγραμμα και όχι για τον πρωθυπουργό», στέλνοντας και το δικό του μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μπορεί να χαρακτήρισε «ατυχή δήλωση» την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη», αποκάλυψε, όμως, πως αν ήταν να διαλέξει έναν πολιτικό αρχηγό για να πιει καφέ μαζί του, με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ «θα έβγαινε για ποτό» ανάμεσα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «γιατί θα πέρναγε καλύτερα». Στην Κουμουνδούρου, δεν εξεπλάγησαν από τη συγκεκριμένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί τη χαρακτήρισαν ως «ένα μικρό» άνοιγμα προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως «πράγματι ο Τσίπρας εκτιμά τον γραμματέα του ΚΚΕ» και ελάχιστοι διέκριναν την επανάληψη διά της πλαγίας οδού της «κυβέρνησης ανοχής».

Κινήματα κι επιστήμονες

Ο Όθων Ηλιόπουλος στην πρώτη θέση, αντί για την τρίτη, που είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με την Έλενα Ακρίτα στη δεύτερη αντί για την τέταρτη που είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Το μόνο λάθος στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Α», προ ημερών, ήταν η τελική σειρά των τεσσάρων προνομιούχων θέσεων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στους όμορους πολιτικά χώρους.

Ταυτοχρόνως, θέλησε να «αποδείξει» πως ο ίδιος αναγνωρίζει και τα πτυχία και τις γνώσεις αλλά και τη συμμετοχή στα κινήματα και τις αξίες της Αριστεράς. Αν κάποιος επιδίωκε να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει πολιτικά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικράτειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιλαμβάνονταν πως ο πρόεδρος του κόμματος προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στην εσωκομματική Αριστερά και τον κεντρώο χώρο.

Χαραστηριστικό είναι το γεγονός πως το άνοιγμα σε επιστήμονες και στελέχη από τον χώρο των κινημάτων ο Αλέξης Τσίπρας το συνδύασε και με υποψηφιότητες σε Εκλογικές Περιφέρειες (Γεροτζιάφας, Λινού) και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τον Όθωνα Ηλιόπουλο, καθηγητή στο Χάρβαρντ, την Τζένη Λειβαδάρου, ειδική στις Τεχνολογίες Υδάτινων Πόρων, τον Θανάση Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας, τη Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αλλά και τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης, απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη, της οποίας προηγείται ο Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στον χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers, και ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελευταία και τιμητική θέση είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Κάποιοι έκαναν λόγο για επιστημονικό και στρατιωτικό ψηφοδέλτιο θεωρώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει το δικό του μήνυμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Επικρατώντας της πολιτικής αναμέτρησης στέλνει μήνυμα με ποιους θα κυβερνήσει. Αν ηττηθεί, με ποιους θα συνεργαστεί και προς ποια πολιτική κατεύθυνση. Πολλοί είπαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φωτογράφισε την επόμενη ημέρα για το κόμμα του. Ίσως υπερβολικό, αν σκεφθεί κανείς και τη σημαντικότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Ο Μαντζουράνης ανακάλυψε «Τσαουσέσκου»

Ο Γιάννης Μαντζουράνης βλέπει «μέθοδο Τσαουσέσκου» στην καταδίκη Νίκου Παππά προσπαθώντας προφανώς να αντιστρέψει κατά το δοκούν την ομόφωνη απόφαση της Δικαιοσύνης για λόγους εντυπώσεων. Χαρακτήρισε την αμετάκλητη καταδίκη του κ. Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο ως τη «μεγαλύτερη ντροπή για την Ελληνική Δικαιοσύνη», ενώ σχολιάζοντας την εν λόγω ομόφωνη απόφαση της Δικαιοσύνης δήλωσε: «Όταν μια δικαστική απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία Τσαουσέσκου, τότε, να είστε σίγουροι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και μέθοδοι Τσαουσέσκου».

«Μετά από δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης δικηγορίας, η ΝΔ μού έκανε την τιμή να με καταγγείλει ως εχθρό της Δικαιοσύνης», αναφέρει σε δήλωσή του ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας η οποία έκανε λόγο για «Πολακισμό», μετά τις τοποθετήσεις του νομικού για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. «Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τον υποψήφιο βουλευτή του; Απηχεί ο κ. Μαντζουράνης τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη; Έτσι αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου τη “Δικαιοσύνη παντού”; Με επιθέσεις εναντίον της και στοχοποίηση των λειτουργών της; Με ευθεία αμφισβήτηση ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του οποίου η σύνθεση προέκυψε με κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς όλων των δικαστικών κλάδων; Με Πολακισμό και Τραμπισμό αλά γκρέκα;», ανέφερε η ΝΔ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/5