Ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” με την κωδική ονομασία “Οδυσσέας” προτείνει το ΜέΡΑ25 μετά το παράλληλο σύστημα πληρωμών “Δήμητρα”. Σχετικές λεπτομέρειες έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιτελείς του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία του σχεδίου, ανέφεραν: “θα καταργήσουμε άμεσα τον ΗΡΑΚΛΗ, ο οποίος αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, και θα τον αντικαταστήσουμε με τον ΟΔΥΣΣΕΑ”. Πρότειναν δηλαδή “μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία παίρνει «πάνω» της όλα τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί εξώσεις και πλειστηριασμούς αυτών των ακινήτων και δρομολογεί την μακροχρόνια διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνεται. 

«Δε θα σε βγάλει κανείς από το σπίτι σου»

Απαντώντας, ωστόσο, αναφορικά με το κατεξοχήν ζητούμενο, δηλαδή “τι θα γίνει με το σπίτι μου ή το μαγαζί μου;”, το ΜέΡΑ25 απαντά πως “δεν θα σε βγάλει κανείς από το σπίτι σου! Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ προσφέρει απόλυτη και μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών. Παράλληλα, εξασφαλίζει στο ακέραιο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δανειοληπτών”, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία ταυτόχρονα διευκρινίζεται προς τον κάθε ενδιαφερόμενο δανειολήπτη πως “θα μπορείς να μένεις στο σπίτι σου ή να λειτουργείς την επιχείρησή σου στο διηνεκές, δεν θα μπορείς να το μεταβιβάσεις, να το νοικιάσεις, να το πουλήσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι σε άλλους δανειολήπτες που κατάφεραν να αποπληρώσουν το δάνειό τους με νύχια και με δόντια. Συν, κι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του δανείου σου από τράπεζες και ταμεία – βλ. πιο κάτω”.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει μόνο τα υπερκέρδη των funds» 

Εκτοξεύοντας παράλληλα βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, “η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει μόνο τα υπερκέρδη των funds. Η προστασία της κύριας κατοικίας θα διαρκέσει τρείς μήνες μόνο, έως ότου μπει σε εφαρμογή η Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ” υποστηρίζει το ΜέΡΑ25, συμπληρώνοντας πως “η πρόταση αυτή έχει δύο σκέλη, βραχυχρόνια ρύθμιση και μακροχρόνια. Στη βραχυχρόνια, 5 έως 10 έτη με αγοραία επιτόκια (4,5% με 5% δηλαδή). Ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να αποδεχθεί το σύνολο της οφειλής που απαιτεί το αρπακτικό ταμείο, αυτό το ποσό κουρεύεται κατά περίπου 50%, και ο οφειλέτης βρίσκεται στη θέση όπου πρέπει μέσα σε 5 με 10 χρόνια, να αποπληρώσει, με αγοραία επιτόκια, το 50% μιας οφειλής που αγοράστηκε από το ταμείο το πολύ στο 5% της αξίας του!”. 

Στο ίδιο πλαίσιο, “στην δε μακροχρόνια περίπτωση εξωδικαστικής ρύθμισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή διαρκεί 10 με 35 χρόνια και αφορά εκείνους που δεν μπορούν να καταβάλουν τα €1000 ή €500 που απαιτεί η βραχυχρόνια ρύθμιση – με σταθερό επιτόκιο 2%. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: το ύψος της οφειλής ορίζεται «το 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου»! Ο δανειολήπτης δηλαδή, για να ρυθμίσει σε μακροχρόνια βάση, με σταθερές δόσεις την οφειλή του, πρέπει να αποδεχθεί ότι οφείλει στο ταμείο την αντικειμενική αξία του σπιτιού που το αρπακτικό απειλεί να του βγάλει στο σφυρί! Ένα δάνειο που, επαναλαμβάνουμε, το ταμείο απέκτησε το πολύ στο 5% της ονομαστικής του αξίας!” τονίζει το ΜέΡΑ25, καταλήγοντας πως “εν συντομία, ενώ το ΟΔΥΣΣΕΑΣ καταργεί τα ταμεία και εμποδίζει την προσοδοφορία τους, το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τα ταμεία και τους εξασφαλίζει ιλιγγιώδη ποσοστά κερδοφορίας”.