Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων -ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών- στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς θεωρούν ότι  θα πάνε μέχρι την κάλπη με την εικόνα του δεύτερου κόμματος. Μελετώντας, μάλιστα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων εμφανίζονται να θέλουν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους το κόμμα τους δεν καταγράφει καμία δυναμική.

Διαρροές ψηφοφόρων


Μάλιστα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ένα ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων εμφανίζονται να κατευθύνονται προς το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και προς το ΚΚΕ, αποδυναμώνοντας έτσι τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου πάντως υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό της γκρίζας ζώνης που προέρχεται από τη ΝΔ και εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις υποκλοπές και το θέμα των Τεμπών έχει πολλές πιθανότητες  να μην προσέλθει στις κάλπες, ειδικά τώρα που τα περισσότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονται εκτός εκλογικής μάχης.

Λένε ακόμα ότι οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κόμμα του δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές -οι ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου αναμένεται να γίνουν σήμερα-, δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν προς την Ελληνική Λύση ή στο ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, εάν τελικά του δοθεί το «πράσινο φως».

Θέμα διαφάνειας

Προκειμένου, πάντως να αντιμετωπίσουν την κακή εικόνα των δημοσκοπήσεων, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν -όπως είναι γνωστό- αίτημα προς τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους, θέτοντας με έμμεσο τρόπο θέμα διαφάνειας. 

Η κίνηση αυτή έγινε γιατί η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πεπεισμένη ότι κάποιες εταιρείες θα συνδράμουν με τον τρόπο τους το κυβερνών κόμμα. Είναι χαραρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως «θα δούμε πολλά» σε αυτές τις εκλογές, μιλώντας, εκτός από «προβοκάτσιες», «αποστασίες» και «fake news», και για «fake δημοσκοπήσεις».